Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Petra Medes beslut – därför väljer hon att inte visa upp dottern

03 jul, 2021, 08:26 
https://image.svenskdam.se/image-7273048?imageId=7273048&width=1320&height=1320&cropw=60.61&croph=52.24&x=28.57&y=9.36
Lars Johansson
Petra Mede är en av Sveriges absolut mest kända och populäraste tv-personligheter – alla vet vem hon är.
Men när det kommer till privatlivet är TV4-stjärnan mer tillbakadragen och håller gärna dottern Adeline, 9, borta från rampljuset.
Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Petra Mede har radat upp succé efter succé.

Genom Melodifestivalen, Guldbaggegalan, Eurovision song contest, Let's dance och rollen i Bonusfamiljen har hon skrivit in sig i de svenska tv-tittarnas hjärtan. Hon har varit julvärd i SVT och är i höst aktuell med TV4:s nya satsning Min historiske pojkvän.

På scenen och i tv-rutan tvekar inte Petra Mede att bjuda på sig själv. Inte konstigt då att hon blivit en av landets mest omsusade personligheter.

Men lika extrovert som programledaren är i offentligheten, lika introvert är hon när det kommer till sitt eget privatliv.

Petra Mede är i höst aktuell med TV4:s nya satsning Min historiske pojkvän. Ny succé på gång?

Petra Mede ska leda Min historiske pojkvän

När programledaren blev gravid 2012 var det länge oklart vem pappan till dottern Adeline, idag 9 år, var. Till slut berättade dock komikern att hans namn var Mattias Günther, läkare på Karolinska sjukhuset, och att han var hennes nya pojkvän.

Annons

– Jag kan säga att jag upplever att vara omgärdad av kärlek i mitt liv och ger mycket kärlek också. Jag har det bra. Om jag bor med någon? Ja, min dotter, har programledaren berättat för Hälsoliv.

– I den mån jag pratar om mitt privatliv är det i P1:s sommar- och vinterprogram och i min bok ”Skam och högmod i Sävedalen”. Då är det jag som håller i pennan och styr. Jag har tolkningsföreträde.

Idag är kärlekssagan mellan Petra Mede och Mattias Günther över. Men de bor inte långt ifrån varandra och deras relation är bra.

– Min familj bor nära och både jag, mina föräldrar och syster bor i Bromma. Det gör alla på min dotters pappas sida också. Det är nästan lite sektvarning. Adelines pappa och jag bor två minuter från varandra. Vi har en jättebra relation och han är en fantastisk förälder. Det är jag så glad för, berättade Petra Mede vidare för Hälsoliv.

– Med barn blir man rotad och mycket av mitt liv lever jag i Bromma. Adeline har precis fyllt åtta. Det är en jätterolig ålder – jag som tidigare tänkt att småbarnsåren är de roligaste. Adeline är lyckligt lottad och har fått en massa humor, men inte min, utan sin egen som kanske är ännu bättre. Jag har väldigt roligt med henne och hon får mig att skratta, men jag får inte henne att skratta så mycket.

Annons

Även vad gäller dottern Adeline väljer Petra Mede att ligga lågt. Det hör till sällsyntheterna att mor och dotter dyker upp tillsammans på vimmel och andra kändistillställningar. Bilderna på dem ihop är få.

Petra Mede är en av landets absolut mest kända programledare. Men privat är hon tillbakadragen. Dottern Adeline syns till exempel oerhört sällan på vimmelbilder.

Petra Mede håller dottern borta från offentligheten

Programledaren har heller inte berättat särskilt mycket om deras gemensamma liv. Men i TV4:s Renées brygga valde hon att öppna upp en smula. Bland annat om hur hennes eget behov av militärisk ordning krockar med ett småbarns inte fullt lika nitiska inställning till livet.

– Inte mitt barn, svarade Petra Mede då skrattade innan hon fortsätter:

– Nej men däremot städar jag åt henne. Det är långa långa procedurer på kvällen innan jag går och lägger mig för allt ska vara på sin plats och så vidare.

Annons

När Petra Mede som nybliven mamma 2013 skulle leda Eurovision song contest fick hon motta hyllningar. Men också kritik för att hon så nära inpå dotterns födsel skulle börja jobba igen. Hur skulle hon till exempel klara av att vara både mamma och programledare?

Debatten rasade och kritiken mot dem som tagit upp frågan blev hård.

– Jag tycker att både Aftonbladet och SVT har uttryckt sig nedvärderande och klumpigt. Om hon hade varit en man hade det inte funnits en tanke på om barnet påverkar hennes jobb, om bebisen skriker på natten eller inte. Är det verkligen rätt frågor att ställa till henne i ett professionellt sammanhang? sa Dagens Nyheters Hanna Fahl.

Petra Mede har bland annat varit programledare för Stjärnornas stjärna i TV4. När hon ledde Eurovision song contest 2013 fick hon motta kritik då det skedde veckor efter dotterns födsel. Bild: Pär Bäckstrand/TV4

Petra Mede kritiserades: "Sorgligt och patetiskt"

– Män får inte den här typen av frågor, kvinnor får det hela tiden. Det är sorgligt och patetiskt.

Annons

Givetvis klarade Petra Mede av sitt Eurovision-uppdrag galant. Det gick alldeles utmärkt att kombinera föräldrarollen med att leda ett av världens största direktsända nöjesprogram.

Att Petra Mede skulle bli mamma var dock länge långt ifrån självklart. Hon har själv vid en rad tillfällen berättat om vägen dit.

I podden Nemo möter en vän sa Petra Mede:

– Jag får vara tacksam för det jag fått. Allt blir bättre när man får barn. Hon har givit mig all den mening jag behöver för att ticka på.

Petra Mede berättade vidare att hon inte hade blivit informerad om att chanserna att få barn minskar ju äldre man blir, och att hon idag kan ångra att hon inte försökte bli mamma tidigare.

– Jag fyllde 43 år två månader efter att hon föddes och jag fick reda på att jag lika gärna inte hade kunnat få barn. Jag fick höra att det är två eller fem procents chans att bli gravid när man är så gammal som jag.

Men dottern Adeline är mer än nog, och i podden berättade Petra Mede också om hur dottern har förändrat hennes liv.

– Jag är ju så otroligt behövd nu. Jag lever för någon annans skull. Det är ju som en religiös upplevelse. I kyrkan pratar man om att när man blir frälst så är det inte man själv man lever för, utan då är det Jesus som lever i en. Det är precis samma religiösa som uppstår nu med barn. Min dotter är mitt liv.

Annons