Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Petra Medes lön för Eurovision: "Kan betala av huslånet"

06 feb, 2024, 19:30 
Louise Wibergh Lenti
Petra Mede får återigen det ärofyllda (och välbetalda) uppdraget som programledare för Eurovision Song Contest.
Annons
5 saker du inte visste om Petra Mede!Brand logo
5 saker du inte visste om Petra Mede!

I maj är det dags för den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest. Denna gången hålls den i Malmö efter Loreens historiska seger förra året med låten Tattoo. Loreen tog hem sin andra Eurovisionvinst och blev därmed den första kvinnan någonsin att vinna tävlingen två gånger.

En annan kvinna som har stor vana vid Eurovision är komikern och programledaren Petra Mede. Hon har, tillsammans med skådespelerskan Malin Åkerman, fått den stora äran att vara programledare för tävlingen. För tredje gången!

Annons

Favoris i repris

Petra Mede är en riktig veteran i Schlager-sammanhang. Redan 2008 syntes hon till i Melodifestivalen när hon delade ut Sundsvallsjuryns poäng i finalen. Året därpå stod hon som ensam programledare för hela Mello-turnén – en prestation så populär att den fick henne att väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame 2023.

Petra Mede, Melodifestivalen 2009
Petra Mede under genrepet i Globen inför finalen i Mello 2009.SÖREN ANDERSSON / TT

Efter att Loreen vunnit Eurovision med låten Euphoria valdes Petra Mede till ensam programledare för Eurovision i Malmö 2013. Hennes komiska tajming och flytande franska gjorde henne snabbt till en storfavorit ute i Europa och hon hyllades av många experter internationellt.

Annons
Petra Mede vid finalen i Eurovision, Malmö 2013.JESSICA GOW / TT

När det sen var dags för Sverige att leda Eurovision igen 2016 efter Måns Zelmerlöws vinst med Heroes var valet inte svårt. Sverige och Europa ville se mer av Petra och de hade just förälskat sig i Måns. SVT gjorde därför genidraget och lät dem vara programledare tillsammans.

Petra Mede och Måns Zelmerlöw vid finalen i Eurovision, Stockholm 2016.JONATHAN NACKSTRAND

"De är de bästa, jäkla programledarna för Eurovision någonsin", skrev amerikanska sajten Buzzfeed. Duon har också blivit framröstad som bästa Eurovision-programledare genom tiderna.

Annons

Medes lön för Eurovision

Med den historiken i ryggen var det kanske ingen större skräll att Petra Mede fick förfrågan att leda Eurovision även denna gången.

I en intervju med Eftermiddag i P3 får hon frågan om det är bra betalt att vara programledare för Eurovision Song Contest.

– Allt är relativt. Men jag fick ett sms från David Lindgren som sa att “nu äntligen kan du kanske betala av huslånet”, och det hoppas jag, säger Petra Mede.

Vidare får hon frågan om det blir många klädbyten varpå Petra avslöjar en mer avslappnad attityd.

– Nu är det "diva 2.0". Jag har inget att bevisa längre, jag ska gå in och softa lite. Jag kanske bara glider in i en snygg kostym och sneakers och lite sådär, säger Petra.

Foto: TT

Annons