Pia Johanssons hjärtskärande ord – allt kommer fram: ”Gått för långt”

30 dec, 2022, 15:00 

I Stjärnorna på slottet berättar Pia Johansson om aborten hon gjorde som ung.

Annons

Pia Johansson har medverkat i en lång rad teaterpjäser, filmer och tv-serier. I 30 år var hon anställd vid dåvarande Stockholms Stadsteater och är i dag en av Sveriges mest folkkära skådespelare och komiker.

5 saker du inte visste om ”Stjärnorna på slottet”
5 saker du inte visste om ”Stjärnorna på slottet”

Nu är hon aktuell som en av profilerna i Stjärnorna på slottet. På slottet Bäckaskog i Skåne får hon även sällskap av Carolina Gynning, Jon Henrik Fjällgren, Anja Lundkvist och Lars Lerin.

Pia Johansson, Lars Lerin, Jon Henrik Fjällgren, Carolina Gynning och Anja Lundqvist i Stjärnorna på slottet
Pia Johansson, Lars Lerin, Jon Henrik Fjällgren, Carolina Gynning och Anja Lundqvist är årets profiler i Stjärnorna på slottet i SVT.

Pia Johansson berättar om aborten

Och redan i premiäravsnittet blir det väldigt känslosamt. Som 18-åring fick Pia Johansson veta att hon var gravid och bestämde sig för att göra abort. Hon var så pass långt gången att det då krävdes ett visst tillstånd.

Annons

– Nu måste jag ju då föda fram det här döda fostret eftersom det hade gått för långt. Jag är drogad under den här tiden, eller jag får någon slags lugnande så jag är lite borta, säger Pia Johansson.

Pia Johansson berättar om aborten i Stjärnorna på slottet
I Stjärnorna på slottet berättar Pia Johansson om aborten hon gjorde som ung.

”Jag kan inte hämta mitt barn”

När hon skulle lämna sjukhuset efter aborten kände hon att hon hade glömt sitt barn. Pia Johansson minns att hon sa: ”Vänta, vänta, jag glömde en sak, jag måste bara hämta nåt på rummet”.

– Det var så tydligt att mitt barn var kvar och jag går ifrån det, och jag kan inte kan hämta mitt barn.

Under väldigt många år var hon drabbad av skuldkänslor och sorg. Hon beskriver det som att hon satte en ”förbannelse” på sig själv, att hon inte längre förtjänade att bli mamma.

Annons

Anja Lundkvist: ”Väldigt starkt”

I dag är hon för gammal för att få barn. Att åldras har blivit som en befrielse från förbannelsen och i Pia Johanssons värld är inte meningen med livet att få barn.

– Det är inte allas mening att ha barn. Nu har jag berättat den här berättelsen och det kanske var en del av min mening med livet att få dela den, säger hon.

Berättelsen berör de andra profilerna vid middagsbordet. Carolina Gynning, Anja Lundkvist, Lars Lerin och Jon Henrik Fjällgren är alla märkbart tagna.

– Det var väldigt starkt. Hon berättar om ett beslut hon har fattat i livet som var oåterkalleligt. Hon måste fortsätta framåt, bort från det där rummet och börja den här resan mot att acceptera det beslut hon och hennes pojkvän fattade när de var väldigt unga, säger Anja Lundkvist.

Anja Lundkvist
Anja Lundkvist blir väldigt berörd av Pia Johanssons historia i Stjärnorna på slottet.

Foto: TT/SVT

Annons
Annons