Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pinsamma missen i SVT: "Ber så hemskt mycket om ursäkt"

02 mar, 2022, 12:00 
Elaine Eksvärd

Ett uttalande i SVT väcker väldigt starka känslor.

Annons
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

SVT hade bjudit in retorikexperten Elaine Eksvärd för att analysera Magdalena Anderssons tal om invasionen av Ukraina. Det skulle visa sig bli ett kontroversiellt beslut.

Elaine stod nämligen för en formulering som klingade väldigt falskt för många. Så här sa hon:

– De stora frågorna som hon bemöter och som jag tycker att hon hanterar väldigt bra, det är det här med att det inte bara pågår ett krig, ett inbördeskrig, i Ukraina, utan att det också pågår ett cyberkrig, säger Elaine i inslaget.

Ilska mot Elaine Eksvärd efter medverkan i SVT

Att Elaine valde att titulera invasionen som "ett inbördeskrig" väckte starka reaktioner. Bland annat från Isak Skogstad, sakkunnig hos Liberalerna.

"Retorikexperten berömmer statsministern för att vara tydlig med att det både pågår ett 'inbördeskrig i Ukraina' (!) och ett cyberkrig samtidigt. Nä nu stänger jag av", skriver Isak på Twitter.

Annons

Och Isak var inte ensam om sin åsikt.

"Man hade ett intressant inslag om desinformation och hur man formulerar sig i detta. Jag tänker att SVT själva då borde städa bort formuleringar såsom att Ryssland ännu ej 'gripit' Ukrainas president, eller att se det hela som ett 'inbördeskrig'", skriver polisen Viktor Adolphson.

"En retorikexpert ska vara expert på ord och dess användning. En sådan person recenserade statsministerns tal till nationen. Experten förklarade att det pågår ett 'inbördeskrig' i Ukraina. Vi talar inte mer om det och hoppas bara att SVT skärper sig. Det är faktiskt allvar nu", skriver författaren och diplomaten Olof Ehrenkrona.

"SVT har otur när de väljer experter att blåsa ut till hela svenska folket. Igen bör tilläggas", skriver författaren och journalisten Lars Wilderäng.

"Det var klantigt"

Elaine kände sig till slut manad att pudla.

"Jag ber hemskt mycket om ursäkt för min klantiga felsägning i svt. Det var invasion som var ambitionen, tänkte 'krig' och 'invasion' på samma gång och blev den klantiga felsägningen också på i och helt fel. Klantigt men även retoriker säger fel. Jag hoppas analysen framgick ändå", skriver Elaine.

Annons