Pippis hemliga resa utomlands – dök upp på stor gala

Inger Nilsson, mest känd för rollen som Pippi Långstrump, dök upp på en gala i Oslo nyligen och fick ta emot Nordens språkpris 2019 av Fredrik Skavlan.

Inger Nilsson slog igenom med dunder och brak som Pippi Långstrump för 50 år sedan, när det första avsnittet i den populära tv-serien sändes. Av de 8 000 som hade sökt rollen valdes Inger Nilsson, då åtta år och boende i Kisa i Östergötland, ut. Sedan dess har hon hållit låg profil. Efter skolan utbildade hon sig bland annat till sekreterare och har arbetat som det vid olika tidpunkter i sitt liv.

Samtidigt har hon också satsat vidare på skådespelaryrket, gått på scenskolan i Göteborg och arbetat på flera olika teatrar. Den senaste tiden har hon bland annat filmat den tyska tv-serien “Kommissarien och havet”, där hon spelar rättsläkaren Ewa Svensson. Serien har sitt ursprung i författaren Mari Jungstedts böcker, och de tyska tittarsiffrorna ligger på ungefär nio miljoner.

Inger Nilsson har talat ut i ett flertal intervjuer om att hon har haft stora problem med att skaka av sig rollen som Pippi, och att hon hela tiden får påpeka att hon inte är Pippi utan skådespelaren Inger Nilsson.

– Några år efter att jag gått ut scenskolan var jag i Stockholm för att söka jobb. Men teaterchefen bara tittade på mig och sa: “men det förstår du väl att vi inte kan ha lilla Pippi på teatern”. Det var jobbigt. Det har jag slagits emot sedan dess, sade hon i en intervju med Hufvudstabladet.

Inger Nilsson med Astrid Lindgren.

Inger Nilsson med Astrid Lindgren.

Dök upp på gala

Den senaste gången vi såg henne på hemmaplan var i filmen “Efterskalv”, som vann två guldbaggar 2016. Därför blev vi extra glada när vi såg henne nu igen – på en gala i Oslo! Barnstjärnan fick nämligen ta emot Nordens Språkpris 2019, med motiveringen att hon har gjort Pippi till “en odödlig karaktär, som har haft en ovärderlig betydelse för språkförståelsen bland barn i hela Norden.”

Det är Föreningen Norden som sedan nio år tillbaka delar ut Nordiska språkpriset, och det första året tilldelades priset den norska tv-profilen Fredrik Skavlan. Det var också han som delade ut priset till skådespelerskan vid ceremonin.

– Det är helt fantastiskt. Man får inte pris varje dag. Det är en ära, verkligen. Jag blev otroligt överraskad, säger Inger Nilsson till NRK.

I motiveringen skriver också juryn att Nilsson har gett barn glädjen att upptäcka olika ljud, rim och rytmer.

– Under åren har jag förstått hur viktig Pippi har varit, men jag hade inte tänkt på det språkliga inflytandet, säger hon vidare till den norska tidningen.

Foto: TT