Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Plötsliga avhoppet i Nyhetsmorgon – här är okända ersättaren: "Hon var helt hysterisk"

13 mar, 2024, 18:30 
Anders Pihlblad och Soraya Lavasani
Anders Pihlblad fick ha en ersättare bredvid sig i dagens Nyhetsmorgon.
Annons

Nyhetsmorgon är inte komplett utan trisskrapet. Det är en aktad tradition, som ofta bjuder på spännande tv. Ni känner säkert till konceptet: en person kommer till studion för att skrapa en överdimensionerad trisslott. I potten ligger som mest fem miljoner kronor.

För att få komma till studion måste man först skrapa fram tre tv-apparater på en vanlig trisslott. Men alla är inte lika sugna på att stå där och famla efter skrapan inför hundratusentals tittare.

Jenny Strömstedt om framtiden i Nyhetsmorgon: ”Får stå ut”Brand logo
Jenny Strömstedt om framtiden i Nyhetsmorgon: ”Får stå ut”

Okända ersättaren i Nyhetsmorgon efter avhoppet

Så var det för Markaryd-bon Martins mamma. Hon skrapade fram tre tv-apparater – och reagerade med att ringa sonen i panik.

– Mamma ringde när jag satt i ett jobbmöte. Hon var helt hysterisk. "Jag har vunnit, jag har skrapat fram tre tv-apparater!".

Annons

Det var alltså egentligen Martins mamma som skulle stå där bredvid Anders Pihlblad och Soraya Lavasani. Men hon tordes inte.

Nyhetsmorgon
Du är en så fin son, Martin från Markaryd!

– Och då ställer du upp som den gode son du är, säger Soraya.

– Jag ställer upp, svarar Martin.

Martin skötte sitt uppdrag som vikarie galant. Han skrapade fram 100 000 kronor till mamsen, som säkert jublade hemma i tv-soffan.

Därför kunde trisskrapet ha försvunnit från Nyhetsmorgon

Trisskrapet har för övrigt varit ett kontroversiellt inslag. Segmentet har vid flera tillfällen blivit anmält till Granskningsnämnden – eftersom vissa upplever att det bryter mot "bestämmelserna om annonser, otillbörligt gynnande och produkt-placering".

Men Granskningsnämnden har friat TV4 varje gång.

"Det redaktionella inslaget där en trisslott med garanterad vinst skrapas i studion i Nyhetsmorgon har förekommit under lång tid. Nämnden friade redan år 2011 ett sådant inslag. Mot bakgrund av uppgifter från TV4 konstaterade nämnden nu att inslaget varken var reklam eller en annons och att det inte innehöll någon produktplacering. Nämnden ansåg att inslaget inte strider mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande. Trots att inslaget innebar ett gynnande så var det motiverat av ett tillräckligt stort underhållningsintresse", skrev Granskningsnämnden i sitt senaste beslut.

Annons