Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Plötsliga beslutet efter Lasse Berghagens död – SVT ändrade allt direkt

20 okt, 2023, 09:30 
Lasse Berghagen
SVT gjorde direkt om sina planer när nyheten om Lasse Berghagens bortgång nådde dem.
Annons

I går torsdag kom beskedet att Lasse Berghagen avlidit. En stor sorg för familj och vänner – och också för landet som blivit präglat av hans fantastiska låtskatt.

För många är Lasse synonym med Allsång på Skansen, som han programledde mellan 1994 och 2003. Det var därför logiskt att hans gamla arbetsgivare, SVT, fick ändra i sin programplanering när dödsbeskedet väl kom. Det var trots allt en SVT-ikon i sin fulla rätt som lämnade oss.

Så var Lasse Berghagens sista svåra tidBrand logo
Så var Lasse Berghagens sista svåra tid

Lasse Berghagen död – SVT fick ändra planerna

SVT började med att blixtsnabbt dra i gång en extrainsatt nyhetssändning med anledning av dödsfallet.

– SVT Nyheter är alltid beredda att snabbt sända live vid tillfällen som detta, säger Hans Arnbom på SVT:s marknadsdesk till Svensk Dam.

Annons

Därefter letade SVT fram dokumentären Lasse Berghagen – en blandning mellan sött och salt. Den publicerades på SVT Play 13.30 och lades också in i kvällstablån för vising klockan 21.00.

"Till minne av bortgångne Lars Berghagen visas ett porträtt från 2020 när Lasse fyllde 75 år. En mångsidig man vars karriär som bl.a. vissångare, kompositör, schlagerartist, komiker och programledare gjort honom till en av våra mest kända och folkkära svenskar. I det här porträttet berättas historien om hans liv och den nästan sex decennier långa karriären", stod i det i programbeskrivningen av Lasse Berghagen – en blandning mellan sött och salt.

Orden om Lasse Berghagen

SVT:s vd Hanna Stjärne gjorde också ett innerligt uttalande om Lasse och hans betydelse för SVT och svenska folket i stort.

– Lasse Berghagen hade i decennier varit en av de mest omtyckta svenska artisterna när han 1994 blev programledare för Allsång på Skansen. Han intog Allsångsscenen med sin stora låtkatalog, sin vackra röst och sin förmåga att sprida glädje och värme. Det blev tidernas kärlekshistoria, Lasse Berghagen älskade Allsång på Skansen och Allsångspubliken älskade honom. Tack Lasse. Tack för musiken, för texterna, för ditt goda humör och för den bästa signaturmelodi ett allsångsprogram kan ha. Lasse Berghagen, alltid i våra hjärtan, säger Hanna i uttalandet.

Annons