Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Plötsliga beslutet för Nyhetsmorgon – gjort om allt: "Urbota dumt"

11 sep, 2022, 11:30 
Det var nog inte många som kände igen sig när sändningen drog igång.
Annons
Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmenBrand logo
Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmen

Nyhetsmorgon är för många ett tryggt ankare i en stormig värld. Vetskapen att man kan slå på TV4 om mornarna och mötas av samma bekanta ansikten är viktig ute i vårat avlånga land.

Det var därför många som säkerligen satte morgonkaffet i halsen under morgonens sändning – allt såg helt annorlunda ut. Det här är varför.

Hemlighetsmakeriet kring ändringen

En stor ändring som kommer äga rum i oktober, men som ännu inte trätt i kraft är förlängningen av Nyhetsmorgon som meddelades tidigare i år. Det vi vet hittills är just det, att sändningen blir längre, och att programledarskaran förstärks av Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritter.

Men det tisslas och tasslas också om flera ändringar, som tittarna kan se framemot. Exakt vad det gäller, är programledarna fortsatt kryptiska kring. När Svensk Dam pratade med Maria Forsblom och Anders Pihlblad, bjöds det inte på några hemlisar.

Annons

Finns det några överraskningar som ni kan avslöja något om nu?

–Vi kan svara ja, och sen nej! Ja, men vi berättar inte vad. Det kommer bli jättebra, jag lovar, försäkrar Anders Pihlblad.

– Det kommer bli en blandning av sött och salt, högt och lågt! Man kommer känna igen sig i Nyhetsmorgon, men det blir mycket mer om allt, säger Maria Forsblom.

– Det är också viktigt, det är ju samma program fortfarande. Det är inte ett nytt program, man ska känna igen sig, fyller Anders i.

Tittarens missnöje

Men morgonens ändring berodde på riksdagsvalet, som ju äger rum i dag, söndag. Istället för en ordinarie söndagssändning som ofta leds av en programledare, satt både Steffo Törnquist och Sofia Geite i studion fram tills 11.30. Men inte heller var det i den vanliga studion, eller en vanlig sändning med matgäster och musik – nej, det handlade enbart om det stundande valet.

"Imorgon ser Nyhetsmorgon lite annorlunda ut då vi kör valspecial på TV4 — hela dagen!" Skrev TV4 på lördagen.

Annons

Den välbekanta studion såg plötsligt annorlunda ut, och hade istället gäster som pratade inget annat än politik. Vid 11.30 byttes duon ut mot en annan, nämligen Malou von Sivers och Thomas Ritter. Enligt TV4 ska sändningen rulla hela dagen, så tekniskt sätt är det en riktig maratonsändning av Nyhetsmorgon!

Bekant, men ändå inte!

De allra flesta verkade nöjda med ändringen, men vissa saknade vanliga Nyhetsmorgon i rutan.

"Nix, räcker med 5 min sammandrag när det är klart, precis som vilken sportsändning som helst" Skriver en användare på Instagram.

"Urbota dumt att Nyhetsmorgon har valt sända bara om Valet! Tv 4 sänder 11.30-01.00. Och Svt 1 10.00-05.00. Så Nyhetsmorgon kunde ha haft vanlig morgonprogram! Det intressanta är valresultatet, allt annat innan är bara spekulationer och dösnack" Skriver en annan.

Foto: TV4

Annons