Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Plura Jonssons stora sorg – kan inte hålla tillbaka tårarna

28 jul, 2023, 14:30 
Minna Sarpaneva
Foto: TT

Känslorna tog över!

Annons

1971 bildade bröderna Per "Plura" Jonsson och Carl "Carla" Jonsson bandet Piska Mig Hårt tillsammans med kompisen Tony Thorén. Några år senare bytte bandet till Eldkvarn.

Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Nästan 52 år och 30 album senare har Eldkvarn brunnit för sista gången, och tidigare i veckan spelade de sina två sista konserter.

Pluras hälsobesked

Eldkvarn hade planerat att både släppa ny musik och bege sig ut på turné under 2022, något som fick ställas in då Plura drabbats av ryggproblem.

Inför de avslutande konserterna avslöjade Plura att ryggen fortfarande inte är helt bra och att han i värsta fall skulle behöva sitta ner. Han berättade också att ryggen inte var det enda orosmolnet.

Annons

Huruvida konditionen skulle hålla under spelningarna var ytterligare ett bekymmer.

Plura kunde inte hålla tillbaka tårarna

Nu har Eldkvarn alltså tackat för sig. Bandets sista spelning blev också deras längsta någonsin.

– Så här länge har vi aldrig varit i närheten av att spela med Eldkvarn, sa trummisen Werner Modiggård till Aftonbladet.

Eldkvarn
Eldkvarn har gjort sin sista spelning.

I hela tre timmar spelade det hyllade bandet inför en publik som bestod av fans från flera generationer. Däribland musikern, och Pluras tidigare tv-kollega, Mauro Scocco, och TV4-profilen Gry Forssell.

Annons

Avslut är alltid känslosamma, och även för Plura Jonsson, som valde att hoppa över efterfesten, tog känslorna över under sista extranumret.

Plura Jonsson
Plura Jonsson under Eldkvarns sista spelning.

"Det kändes både kul och understundom lite sorgligt, vilket förmodligen är ett rätt normalt förhållningssätt till att ett liv får ett slags offentligt avslut.", skrev han i ett meddelande till Aftonbladet och fortsatte:

"Jag höll ett improviserat tacktal till bandet efteråt och sa de självklara flosklerna men sköt in ett aber, att om de nån gång kan fixa min rygg så vill jag gärna göra fler gig med Eldkvarn.Ja, ungefär i den stilen lät det. Under sista extranumret kom det lite tårar i ögonvrån och en flämtning och andningen kom i otakt, annars var det en glädjefull spelning. Och nu lite kaffe"

Annons