Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Populära programledarna i blåsväder – efter "mordskämtet" på legendarens son

28 aug, 2022, 11:30 
AvSimon Holm Stålhand

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar är i blåsväder.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Journalisterna och programledarna Fredrik Wikingsson, 48, och Filip Hammar, 47, är rejäla mångsysslare. De regisserar filmer, skrivit böcker, har en av Sveriges största podcaster och leder programmet Alla mot alla.

De är också kända för att vara frispråkiga, inte minst mot monarkin. Men denna gång var det inte monarkin som var i skottgluggen.

Det var en av Sveriges främsta idrottare.

Stefan Holm, 46, är höjdhopparen som har ett guld från OS i Aten 2004, en silvermedalj från VM i friidrott 2003 i Paris samt ett silver och ett brons från EM i friidrott. Holm har också vunnit inomhus-VM 4 gånger samt inomhus-EM 2 gånger.

Så det går att påstå att Stefan Holm är en av de främsta svenska friidrottarna någonsin.

Men det stoppade inte Fredrik Wikingsson och Filip Hammar från att dra ett skämt på hans bekostnad. Eller snarare hans son, Melwins.

Bakgrunden till bråket

I podcasten ”Filip & Fredrik podcast” berättar duon om hur de hamnat i ett bråk med Stefan Holm. Detta efter ett segment i deras gamla tv-program ”Breaking news med Filip och Fredrik” från 2018.

Friidrottaren Patrik Sjöberg skulle i programmet få flertalet påståenden om sig själv att svara på.

Filip och Fredrik.
Filip och Fredrik.

– Vi skulle ställa några frågor och sedan ta något roligt grepp. Vår producent Emil Persson har ”Fördomspodden”, han kastade då upp lite fördomar om Patrik Sjöberg. En löd då: Om du möter Stefan Holm i en mörk gränd i Buenos Aires, då skulle du vilja mörda honom. Sjöberg skrattar ”nej, nej, det skulle jag inte”, berättar Wikingsson i podcasten och fortsätter förklara bakgrunden till bråket.

Annons

– Om du möter Stefan Holms son Melwin i en mörk gränd i Buenos Aires så skulle du vilja mörda honom. Han garvar igen, och pojken är en känd höjdhoppare, ”Melwin är en go’ gubbe, det är inte så med mig”. Så är det inte mer med det.

Det hela resulterade dock i att Holm, enligt Wikingsson, tog frågan bokstavligt.

Stefan Holms svar på "mordskämtet"

"Skämtet" gick inte hem hos Stefan Holm överhuvudtaget. Han blev så arg att det tvingades krishanteras på Kanal 5.

– Han tar det som att vi vill mörda hans son, men det går ju inte ut på det. Herregud, men det kan ju inte vi styra.

Melwin Lycke Holm med sin pappa och tränare Stefan Holm.
Melwin Lycke Holm med sin pappa och tränare Stefan Holm.

– Alla fick ju krishantera det här för han var ju på väg att hoppa av något program på Kanal 5. Det var superkris då.

1,5 år senare fick Stefan Holm frågan om att vara med i deras tv-program Alla mot alla. Då svarade Stefan Holm med ett sms.

Annons

– Då svarar han sju sekunder senare: Dra åt helvete, med fjorton utropstecken. Alltså direkt! Han är exakt lika arg fem år senare. Det var något omskakande med det att man kan vara i tangentens riktning så länge, förklarar Wikingsson i podcasten.

Stefan Holm bekräftar för Expressen att han bad Filip och Fredrik att dra åt helvete när han fick frågan att vara med i deras program.

– Man skämtar inte om att mörda en 14-åring som precis har börjat i åttonde klass på bästa sändningstid i tv. Och tycker att det är så jävla kul att man lägger upp det som ett Instagraminlägg ett par dagar senare. Då har man gått över alla gränser som finns. Redaktionen för ”Breaking news”, Filip och Fredrik och produktionsbolaget kan dra åt helvete och stanna där, säger Stefan Holm till Expressen.

Annons