Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniels favorit – krigsflyktingen Maria Sur

10 feb, 2024, 05:00 
Lars Johansson
Nu ställer Maria Sur upp i Melodifestivalen för andra gången. ”When I'm gone” ska ge henne en bättre placering än fjolårets niondeplats. En som håller tummarna är prins Daniel.Claudio Bresciani/TT
Favorittippade Maria Sur, 19, tvingades fly till Sverige när Ryssland anföll Ukraina.
Nu tävlar hon för andra gången i Melodifestivalen och en som lär hålla tummarna extra hårt är prins Daniel.
– Jag lever på ett sätt som i en dröm, men samtidigt dör folk i mitt hemland. Jag känner så mycket skuld, har sångerskan berättat.
Annons
Victorias härliga Mello-avslöjande med Estelle & Oscar!Brand logo
Victorias härliga Mello-avslöjande med Estelle & Oscar!

Vid fjolårets Melodifestivalen gick Maria Sur direkt till final och fick överlägset flest röster i sin deltävling. Väl i Friends arena blev det en niondeplats för det ukrainska stjärnskottet.

För det är från det krigshärjade landet artisten kommer.

– För oss var det jättesvårt och det tog oss tre dagar innan vi ens lyckades ge oss av. Vi ville inte flytta, vi grät jättemycket. Det är vårt hem och min pappa är kvar i Ukraina, hela mitt liv är i Ukraina. Det var svårt, har artisten berättat för Expressen.

När Ryssland anföll Ukraina 24 februari 2022 flydde Maria Sur, som då tävlade i landets version av "The Voice", tillsammans med sin mamma. Via Polen gick resan slutligen till Sverige.

Kvar i hemlandet finns alltså sångerskans pappa. Män över 18 år tillåts inte resa ut, de ska försvara befolkningen mot invasionsstyrkorna.

Annons

– Pappa fick inte följa med för han var tvungen att vara kvar och försvara Ukraina, har Maria Sur sagt till Aftonbladet.

Maria Surs pappa tvingades kvar i Ukraina

Hon berättade i Expressen om kontakten med fadern:

– Vi pratar varje dag. Han är jätteglad för min skull . Han har alltid trott på mig, mer än vad jag själv har gjort.

Maria Sur har bott i Sverige i bara två år, men håller redan på att bli rejält etablerad som artist.

Hon hörde via sociala medier av sig till en rad kända namn, artister och programledare. En svarade. Sarah Dawn Finer.

– Vi började prata om mig och mitt liv. Jag berättade min historia, vem jag är och varför jag är här. Jag frågade henne vad jag kunde göra eftersom jag ville fortsätta mitt liv och fortsätta bygga min karriär, har Maria Sur berättat för Expressen.

Hon fick sedan reda på att insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar” skulle hållas för att samla in pengar till Ukraina. Sarah Dawn Finer var en av de medverkande artisterna. Genom hennes fick Maria Sur kontakt med arrangören.

Annons

Inför en jublande Avicii arena framförde ukrainskan Destiny's childs "Survivor".

– Jag hade aldrig stått på en så stor scen, det var som en dröm, beskrev Maria Sur uppträdandet för Aftonbladet.

Sedan har det milt uttryckt rullat på.

Warner music signade henne, framträdanden i "Lotta på Liseberg" och "Bingolotto" följde. I somras var hon en av artisterna i den stora "Diggiloo"-turnén.

Maria Sur är en av årets verkliga favoriter i Melodifestivalen, enligt spelbolagen.Claudio Bresciani/TT

Prins Daniel ett av Maria Surs fans

Ett samarbete med prins Daniels organisation ”En frisk generation” inleddes. De hoppas att Maria Sur ska inspirera barn och unga till att vilja röra sig mer.

– Jag hoppas att detta bara är början på min karriär. Och jag tror att detta kanske är mitt öde, att jag hamnade här, har sångerskan sagt till Aftonbladet.

Och nu är det alltså dags för Maria Sur att försöka förbättra fjolårets niondeplacering i Melodifestivalen-finalen. Låten heter ”When I'm gone”.

Men känslorna som framgången fört med sig är dubbla:

– Jag har börjat min karriär som artist här men samtidigt pågår det krig i Ukraina. Jag lever på ett sätt som i en dröm, men samtidigt dör folk i mitt hemland. Jag känner så mycket skuld.

Annons