Prinsessan Madeleine verkar ha hittat sin drömkyrka

Prinsessan Madeleine verkar ha hittat sin drömkyrka
Annons

Prinsessan Madeleine och JOnas Bergström, Gärdslösa kyrka

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har besökt Gärdslösa kyrka på Öland! Blir det ett ölandsbröllop för prinsessan Madeleine och Jonas Bergström?

Att det blir ett senhöst- eller vinterbröllop för prinsessan Madeleine och hennes Jonas Bergström det vet vi. Men var vet vi inte ännu. Eller? Förra torsdagskvällen dök prinsessan Madeleine och Jonas Bergström överraskande upp vid Gärdslösa kyrka på Öland – strax före stängningsdags. Tillsammans med kungaparet och ett antal vakter tog de god tid på sig att besöka kyrkan rapporterar Ölandsbladet.

Annons

Samma kyrka som prinsessan Margretha gifte sig i

Redan vid förlovningen fick paret frågan om det kunde bli aktuellt med ett bröllop på Öland. Prinsessan Madeleine svarade då att det ”kanske skulle bli lite kallt” med tanke på den årstid bröllopet ska äga rum.
Gärdslösa kyrka har varit med om kungliga tilldragelser förr. Det var ju här som prinsessan Margaretha gifte sig med John Ambler den 30 juni 1964. Och det var också här som prinsessan Christina konfirmerades. Kanske får Gärdslösa kyrka snart uppleva ännu en historisk kunglig händelse? Ett prinsessbröllop!


Av Camilla Spjuth Palve
Foto: Charles Hammarsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

135 kommentarer till “Prinsessan Madeleine verkar ha hittat sin drömkyrka”

 1. Gittan skriver: 21 augusti, 2009

  Vad roligt… Det hoppas jag verkligen att blir deras bröllopskyrka..
  Då följer de den avslappnade stilen från förlovningen och lite lantprägel vore toppen..
  Annars måste det väl bli någonstans i Hälsingland eller Gästrikland…Borde ju finnas med i tanken att hedra sina egna Hertigdömen…


 2. Daisy skriver: 21 augusti, 2009

  Många tror att hon vill bara titta på fler alternativ – jag tycker att hon ska emellertid gifta sej i Stockholm.


 3. JacquelinePrinsessanMadeleineverkarhahittat skriver: 21 augusti, 2009

  Det skulle inte förvåna mig om det blir Storkyrkan i Stockholm. Men kan de det när kronprinsessan och Daniel ska gifta sig där nästa sommar? Eftersom dåvarande kronprinsens äldsta syster Margareta gifte sig med sin engelske Mr Ambler i Gärdslösa kyrka kan det bli en tradition för dem som inte ska ärva kronan Madeleine och Carl Philip att gifta sig där.


 4. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  sjalvklart skall de gifta sig pa Oland och i Gardslosa….eller hur Signe??
  (om i Stockholm blir det nog i Slottskyrkan)…! Det blir inte samma kyrka som Victoria….!


 5. hilde skriver: 21 augusti, 2009

  I Norge valgte kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise forskjellige kirker til sine bryllup.Han i domkirken i Oslo og hun i Nidarosdomen i Trondheim. Det er flott å la andre deler av landet få ta del i bryllupene også ikke bare hovedstaden.


 6. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  helt ratt Hilde..precis !


 7. Gittan skriver: 21 augusti, 2009

  Måste bara få komma tillbaks med en kommententar med litet avsteg ifrån artikel ovan..
  Satt precis och bläddrade igenom veckans papperupplaga av DAM..Och bland alla reportage om Madeleine och Jonas finns en bild på huset där Jonas växte upp..Det har omskrivits som en flott villa på Djursholm..
  Ja, det är väl i så fall läget som”ligger som socker” på moset, för huset var då misann inget märkvärdigt..
  Här har man visat kasetthuset i Ockelbo gång efter annan med kommentarer som…”Nog är det skillnad på slott och koja” och “I det här i det lilla röda huset har Daniel vuxit upp”…Undertonen har varit lätt att uppfatta…
  Men Jonas hem var då på inga vis någon villa att häpna över…
  Skulle vilja påstå att det tämligen likvärdiga hem de här båda gossarna kommer ifrån.. Möjligen skiljer sig inkomststatusen på grannarna !
  Själv skulle jag aldrig fångats av ett sådant hus om jag vore husspekulat …


 8. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  Gittan Du har helt ratt for Dig..huset ar ytterst alldagligt…men det ligger i Djursholm..Hehe…..det ar rent allmant en foreteelse att tidningar “skriver upp” vissas hus..eh nar det passar en viss trend i en artikel…
  Om Du sag grannhuset till Bergstroms ar det ju betydligt trevligare tex.
  i valet mellan Ockelbo huset eller Djursholms huset?? Inget av dom…!!
  det finns battre alternativ….!! Prinsessan Sibyllas ex- hus pa Oland tex…!!


 9. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  men har ar ett hus som heter duga Oscarshall i Norge som star fardigt efter en renovering…
  http://www.side2.no/kjendis/article2689453.ece


 10. Gittan skriver: 21 augusti, 2009

  Martin… Det görs så mycket jämförelser mellan Jonas och Daniel och deras uppväxtmiljöer..Jag ville bara uppmärksamma på att deras hem är tämligen likvärdiga.. Sedan gör ju många gällande att storstadregionen är förmer än landsbygden, och det får vi väl leva med…Men Daniels föräldrar har gett sina barn en lugn och stressfri miljö att växa upp i..Och det är jag väl inte säker på att Jonas upplevt på samma sätt..
  Kanske fastnade jag för det här för att jag är “hustokig” själv…Älskar stora gamla hus med mycket potential..Och helst på landet utan grannar alltför nära inpå…
  Så bor jag, i ett riktigt gammalt hus med anor sedan århundraden.. Och det som har förändrats och byggts till har jag ritat själv…Och jäklar i min bänk vad bra det blev !


 11. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  Du har samma hus smak som jag da…helst i sten osse…som vi saer i Mellan – Haslov…sjalv ar jag lantbo och stolt over det….aven om nulaget ar annorlunda….:)


 12. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  Gittan har Du nagon anknytning till Oland…??


 13. Kristine, Oslo skriver: 21 augusti, 2009

  Oscarshall ble bygget som et lystslott av vårt felles kongepar Oscar I og Josephine i årene 1847-52. Hans far Karl Johan hadde reist det klg slott på Bellevue-høyden, øverst i nåværende Karl Johans gate. Det kom kritikk om at norske kunstnere i liten grad hadde fått være med på utsmykningen. Oscar I ville derfor rette opp dette, og dette lille lystslottet er utstyrt med norsk kunst og antikviteter. Et eller annet sted leste jeg at det skulle også være et symbol for Oscars og Josephines kjærlighet til hverandre. Nå har det gjennomgått en grundig renovering, og det ser flott ut. Jeg får ta meg en tur og se på det.


 14. Gittan skriver: 21 augusti, 2009

  Kristine…Jag var inne och tittade som hastigast på Martins länk på Oscarshall…Vad snyggt det är..Varför bor inte Harald och Sonja där permanent ? Kanske stod det i texten men jag hann inte läsa den på grund av det var matlagning på gång…

  Martin..Nix, ingen anknytning till Öland.. Jag HUS-erar på Sveriges framsida, som vi säger i Hindås….


 15. Kristine, Oslo skriver: 21 augusti, 2009

  Hei Gittan
  Det er nok i ordets rette betydning, et lystslott. Det er et lite minislott, med vakre saler, men lite utstyrt til å være et hjem. Jeg vet f eks ikke om det finnes soverom der. Det ligger på Bygdøy, en halvøy ut i Oslofjorden, like inntil byen. På Bygdøy ligger også Bygdøy kongsgård, som har vært en kongelig gård siden middelalderen, bygget for de siste norske kongene før unionen med Danmark. Dette lille slottet Bygdøy kongsgård inneholder i tillegg til vakre saler også alle bekvemmeligheter for et hjem. Dette var kong Olavs mest elskede oppholdssted, men i hans tid var det dårlig vedlikehold, og kunne ikke beboes om vinteren, så det var Olavs sommerslott. Nå er det totalrenovert. Kongeparet har det også som sommerslott, men nå kan det også brukes om vinteren. Vi har ikke så mange slott i Norge. Dette beror på vår historie med 400 års union med Danmark. Det begynte jo med Kalmarunionen som var en union mellom tre likeverdige nasjoner under Margrethe I. Etter en tid ga Sverige seg ut av denne unionen, og ettersom tiden gikk ble Norge mer og mer et lydrike, en koloni under Danmark. De danske kongene fikk enorme rikdommer fra Norge, som hadde rike naturressurser (også dengang en råstoffleverandør): Det var fisk, pelsverk, sølv og kobber fra Norge som stod til kongens disposisjon. Disse rikdommene ble saltet ned i Danmark, der det er slott på slott. Vi fikk ikke noe tilbake. Det ble aldri bygget noe monumentalbygg i Norge, ikke før Karl Johan som var like glad i Norge som i Sverige. Dersom du vil se på de norske kongelige eiendommene, private og offentlige, kan du gå inn på http://www.kongehuset.no.
  Vet du, nå synes jeg det kunne være en god ide med union Sverige/ Norge igjen, dere med deres entreprenøskap, vi med våre naturressurser. Det ville vært en uslåelig kombinasjon og kraft ut i verden, men akk, det går nok ikke.
  Jeg syntes det var så spennende det du sa om din kjærlighet til gamle hus. Det har jeg også. Nå bor jeg i leilighet (fastighet) i Oslo. men bodd i gamle hus tidligere, både i Oslo og andre steder. Nå skal jeg finne meg et hus på landet, med vakker natur rundt.


 16. Gittan skriver: 21 augusti, 2009

  Kristine…Tack för ditt utförliga svar….Det var riktigt roligt att läsa..
  Jag har varit alldeles för lite i Norge..Skulle gärna åka dit och orientera mig lite bättre, men det jag sett hittills gillar jag skarp. Har inte alldeles koll på hur landsbygds bebyggelsen hos er ut, men den är väl tämligen likt Sveriges… Och då finns det säkerligen massor av spännande hus att titta på.. Jag hoppas verkligen att du finner ett med mycket själ och vackert läge…Och om du gillar att odla, ett med lagom mycket mark..Lycka till min vän…


 17. Martin skriver: 21 augusti, 2009

  och har kan ni besoka Gardslosa kyrka pa Oland…
  http://www.youtube.com/watch?v=kntVtFjj_WU


 18. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  sista numret av Point de Vue skriver om Madeleine o Jonas och dom pryder omslaget ocksa:
  http://www.pointdevue.fr

  har ar ett sammandrag pa franska :
  UN VENT DE ROMANTISME FLOTTE SUR LA SUÈDE. Et les habitants du royaume scandinave, un peu assoupis par la chaleur du mois d’août et la douceur des vacances, ont du mal à y croire. Il faut dire que la princesse Madeleine leur a réservé une belle surprise, en ce mardi 11 août, en annonçant ses fiançailles avec Jonas Bergström, son petit ami officiel depuis sept ans. La semaine dernière encore, Point de Vue les affichait au Panthéon des unions libres du Gotha. C’était sans compter l’impatience du couple, enfin libéré de l’obstacle protocolaire qui leur barrait la route depuis trop longtemps. Madeleine ne pouvait pas, en effet, annoncer ses fiançailles – et encore moins se marier – avant sa soeur, la princesse héritière Victoria. Celle-ci s’est fiancée le 24 février 2009, après sept ans de romance avec Daniel Westling.
  Sommaire


 19. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Martin
  Naturligtvis hoppas jag på Öland !! Det skulle bli bra PR för både Solliden och turistnäringen att det händer något på hösten-vintern också. Öland är ju fantastiskt hela året och inte bara 5-6 veckor på sommaren. Jag håller med både dig och Gittan i era kommentarer.Jag täkte precis som du Gittan när jag såg huset ! Ingen större skillnad mer än att det ska vara “finare” att bo i Djursholm!!!!! Löjligt !!!!
  Oscarshall var jättefint.


 20. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  jag har följt Lens förlovning och skriverierna och hur man jämfört de båda förlovningarna på håll för jag har varit utomlands ett antal veckor (kunde tyvärr inte åka till Solliden ) Nu när jag kommit hem och läser mer om förlovningarna så tycker jag det är skrämmande att så tydligt se hur kungen gör skillnad på sina döttrars respektive familjer! Jonas höjs till skyarna medan Daniels inte är så “fina”. Jag tycker det är fräckt av kungen och låta Len förlova sig nu.Hon kunde väntat till efter Viktorias bröllop och därefter gift sig snabbt efteråt. Nu kommer detta att ta udden av Viktorias bröllop och återigen visar kungaparet att de inte riktigt accepterar Daniel. Jag tror precis som du GITTAN att Daniel har fått en tryggare uppfostran.


 21. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Gittan
  Jag har precis samma intresse för gamla stora hus som du. Jag letar efter mitt drömhus någonstans på Öland eller på Österlen.


 22. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  Signe…Madeleine har vantat lange lange och nu ville hon absolut forlova sig…och pappa kungen gav vika for trycket…det maste Du forsta…!!
  Men jag vidhaller min uppfattning att det basta nu vore att Madeleine o Jonas gifter sig i host pa ett “lagmalt” brollop annars kommer hennes brollop att inverka pa Victorias nasta ar….battre M/J ur vagen pa ett litet brollop och som repetition for det stora…dessutom hall M/J brollop pa Oland inte i “staatliga ” Stockholm…


 23. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Martin
  Jag förstår att båda tjejerna har väntat länge alldeles fööör länge!!!! Om det blir ett “ltet” enkelt bröllop här på Öland i höst så vore det ju toppen!! Men det jag menar är om bröllopet ska vara strax efter Viktorias så kommer fokus att vara på Lens. Det har ju vissa undersökninga visat som ställt frågan om vilket bröllop som är mest intressant och det har visat att de flesta svarat att de helst vill se Lens bröllop.
  Martin kommer du till Öland om det blir bröllop här?


 24. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Jag ställer även frågan till det övriga gänet som skriver aktivt på dessa sidor??? Neta kan du slita dig från din Ö???


 25. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  Signe aha Du fattar vad jag menar, ihgen annan tycks ha insett det som jag menar namligen om M/J ar “ur vagen” sa blir hela fokusen pa Victrorias brollop 2010…med denna tagordning kommer man att intressera sig for Madeleines brollop hela 2010…Kungen borde inse att han har “tagen” i fel ordning..!! Om M?J finge gifta sig pa Oland i host sa ar det ju som att saga detta ar inte sa viktigt…..med den andra tagordningen blir det ju istallet viktigt..! precis som att saga att M/J ar saa viktigt att det inte far stora Victorias…den avsedda effekten blir ju istaellet tvart om….!!


 26. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  signe, jag är inte på “min ö” på vintern. Det skall visst bli ett vinterbröllop för prinsessan Madeleine och på vintern vill jag nog vara i stan. Men det finns ju TV!!! Och du kan lita på att jag kommer att sitta klistrad framför den!


 27. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Neta
  Om jag hamnar framför någon kamera ska jag vinka till dig med en flagga eller lapp där det står Signe


 28. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  hehe gor det Signe..:) i dagens Bunte ar det en artikel om “rivaliteten” mellan de kungliga syskonen V/M som den intresserade kan lasa har
  samt en del andra artiklar av intresse:
  http://www.Bunte.de


 29. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  Kul Signe, ställ dig långt fram då, sa att du syns 🙂


 30. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Ja absolut ska jag ställa mig på en bra plats. Neta du kan väl gå till Storkyrkan och vifta med något där det står Neta??


 31. Gittan skriver: 22 augusti, 2009

  Signe…Härligt att Du är tillbaks här igen !…
  Jag skrev en hel del om Madeleine och Jonas här på sajten när det fortfarande spekulerades i förlovningen och antyddes att den hade godkänts av kungen…Och då liksom nu var både Martin och jag inne på linjen att Madeleine borde haft en kort förlovning och bröllop i höst…Och det håller jag fortfarande på.. Då hade båda sessorna fått sitt eget utrymme, för sitt livs största dag.. ..Nu blir det oundvikligen ett race mellan förberedelserna och jämförelserna kommer att bli än större..Och det tar fokus ifrån båda evenemangen..


 32. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  aha nu ar vi tre som hajar hur “tagen” bor ga….kan vi begara audiens hos Hans Majestat…??


 33. Gittan skriver: 22 augusti, 2009

  Neta…Länge sedan jag var på “din” ö…Då hade vi Alice Timander som höll hov i Ljugarn och Bo Setterlind som gick och halvpartade för sig själv med blicken i skyn..Kungen och Silvia var där som nyförlovade och tidningarna frossade i rubriker som “Silvia gränslade en monark”..Då de blivit fotade på en cykelrunda… (Det var jättekul tyckte vi…)
  Benny var fortfarnade gift med Annifrid Och Tomas Ledin var stjärnan som höll flickorna i Visby i trans…Kommer Du ihåg något av detta ???
  Jag var väldigt ung då..
  Ungefär som Hagge sa…_”Då var jag ung och vacker….nu är jag bara vacker” !


 34. Martin skriver: 22 augusti, 2009
 35. Gittan skriver: 22 augusti, 2009

  Martin/ 32…..Och tar han inte tacksamt emot hjälpen borde han åtminstone häpna över sina undersåtars påhittighet !! VBG !(very big grin!)


 36. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  japp det funkar tydligen ausgezeichnet…! masso av news om di kongelige
  som vi sager i Oslo..!


 37. Gittan skriver: 22 augusti, 2009

  Martin…Länken funkar…


 38. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  det forvanar mig att inte kungen hajar att det ar helt fel ordning..precis som Du sager sa kommer nu bagge brollopen att vaega in mot varandra…helt fel forst M/J downplayed wedding sedan V/D BIG wedding…!!


 39. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  redan skriver ju Bunte idag om rivaliteten mellan systrarna…!! och detta skall alltsa enligt hovet dras ut till vintern 2010??? crazy, nuts, knaeppt,
  ding, dange, slemt well you get my drift..:)….
  http://www.bunte.de


 40. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  tydligen ar det inte bara Oscarshall i Norge som renoverats men ocksa i Danmark hr det renoverats. 5 ar och 20 millioner Euros har danskarna satsat pa Amalienborg i Kopenhamn som beboddes av Drottning Ingrid
  men som statt tomt sedan hennes bortgang 2000. Nu ar det tankt att det fina palatset skall bli hem at kronprinsfamiljen. 4500 kvadratmeter bostadsyta skall val racka aven om man far fler barn…??
  For att skanka en lokal touch till palatset och dess tradgardar har tio unga artister engagerats i varsin del av slottet och det har givit en skala fran klassiskt till modernt i interiorerna Som en gava till Mary har man byggt en 70 kvm stor terrass sa att de unga paret kan ha parties a la Australien.
  Man raknar med att paret skall kunna flytta in i slutet av aret,
  Planen ar ocksa att mellan den 28 februari och den 30 maj 2010 skall palatset vara oppet och tillgangligt for medborgarna sa att man kan bese det nyrenoverade kungliga hemmet.


 41. signesigne skriver: 22 augusti, 2009

  Ja GITTAN det är kul att vara tillbaka igen. Vi får väl se om det blir bröllop nu i höst här på Öland! Det skulle vara toppen! Var det i Hindås du bor? Ligger det i Småland?


 42. MAGGANMaggans.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  Ja måste bara säga några ord, jag har hela tiden påstått att Daniel har lika fin uppfostran och bättre än vad Jonas har och när det gäller deras föräldrahem så är det heller ingen skillnad, det som skiljer sig är att Kungen och Silvia gör skillnad på de båda killarna Daniel o Jonas. Jag har också sagt att det bero på att Kungen och Jonas går ut och festa på krogen men det är inte Daniel intresserad av (har inte med sina njurar att göra), sedan låtsas det att Jonas är så naturintresserad och även sport, vi kan bara se på en del bilder när Kungen tar med sig alla ut på alvaret där klädseln säger en hel del vad man kan. Jag tycker vidare att det vore bättre att Madeleine gifter sig så fort som möjligt i år, ett stort problem blir det ändå för säkerligen blir hon med barn direkt och då tar hon i alla fall all uppmärksamhet vilket jag tror hon vill och även Kungen. Vad jag vidare har läst är att Madeleine är så envis och tjurig och driver igenom allt hon vill alla andra får ge vika. Vi ser också att Jonas var lika nervös som Daniel när de förlovade sig, han kunde inte hålla armarna stilla.Jag vill inte gärna skriva här längre har förstått att mina inlägg inte passar in bland de som tror sig mer kunniga. Till sist vill jag påstå att Daniels föräldrar har en betydligt mer kunnighet och vana att umgås med det fina klientelet än Jonas föräldrar rätt att de kommer från Djursholm. Madeleine ska väl även ta Öland från sin syster har jag förstått.


 43. Christina Helsinki skriver: 22 augusti, 2009

  Maggan,

  Vad menar du med mera kunniga. HÄR behöver man faktiskt inte vara hemskt kunnig, men allas bidrag, ju mer kontroversiella, desto fräschare diskussion.

  Madeleiene borde egentligen, om bröllop inte passar skaffa sig ett eget morgonmål, så Silvia hinner smaka på livets efterrätt före bröllopet. Se på Luxemburg!

  Maggan, häng med, det blir så tråkigt om bara jag skriver.


 44. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  MAGGAN! Jag tänker inte gå i polemik med dig om vare sig det ena eller det andra. (För tillfället iaf) Vi har alla olika uppfattningar om saker och ting.
  Men gumman, jag tror att du och jag är bland dom som varit inne här längst, och jag VILL inte att du skall sluta att skriva här. Dina åsikter behövs precis som alla andras. Kul att du skrev, har undrat lite….


 45. Lin skriver: 22 augusti, 2009

  Att Madelene och Jonas fick allt ljus på sig var ett medvetet agerande från Kungen och Hovet.
  ALLT är noga uträknat och jag börjar undra, om man inte nu inväntar Daniels reträtt.
  Hur mycket kan han orka med?
  Victoria däremot kan tydligen ta allt utan att svikta.

  P.S. Jag upprepar. Läs Louises inlägg om livet i Djursholm. D.S.


 46. Gittan skriver: 22 augusti, 2009

  MAGGAN…Och låt mig få blanda mig i debatten…Visst ska Du skriva….Jag har också känt ibland att alla andra är så välskrivande och begåvade att jag borde låta dem sköta om tyckandet..Men så efter en stund besinnar jag mig och tänker att…”Äsch, är det läsbart, så får jag väl i bästa fall svar..
  Och jag vet att dina kommentarer blir lika välformulerade som alltid…


 47. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  Lin det ar nog ritigt att allt ar noga utraknat…men har man anvant ratt multiplikations tabell?? jag tror inte det…:)
  Daniel verkar hur pigg som helst efter operationen…?? tror Du att av halsoskael Victoria o Daniel hoppar av uppgiften?? hmmm neej det gor dom nog inte och dessutom isf gar ju bollen till Prinsen som sig bor,,,!!


 48. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  GITTAN utan Dig vore livet mkt trakigare…som dom sager i Vetlanda (bakom bandybanan)…..:)


 49. Gittan skriver: 22 augusti, 2009

  Martin…Tackar, bockar och bugar ! Älskar dig också…..


 50. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  hmmm tur att man inte har WEBCAM sa rodnaden ente syns..:)
  foljande stal jag pa expressen:

  När kronprinsessan Victoria och Daniel Westling säger ja till varandra den 19 juni nästa år kommer de att göra det inför ärkebiskop Anders Wejryd. Ärkebiskopen blev tillfrågad om han ville förrätta vigseln i Storkyrkan redan kort efter att paret hade förlovat sig, skriver Kyrkans Tidning.

  Under måndagen väntas hovet offentliggöra vilka övriga präster som kommer att medverka vid vigseln.


 51. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  fagerlund va tyska Bunte ar pa alerten nu ligger det en ny artikel om statsbesok av danska drottningen hos tyske presidenten kul bilder
  http://www.bunte.de


 52. Christina Helsinki skriver: 22 augusti, 2009

  Lin,

  Ända sedan Elisabeths insändare, skrev jag att jag började fundera på Daniel.

  Har aldrig tyckt att han är lämplig för sitt värv, men too much är too much för honom nu.

  Först vistas som en icke existerande pojkvän för Victoria, sedan den förfärliga förlovningsintervjun. Oberoende ett felklipp eller inte. Måste ta Daniel, hårdare än de som är vana vid offentlighetens ljus.

  Sedan, hysch,hysch om hans sjukdom, istället för att meddela korrekt, och han skulle ha fått, massor av människors värme och stöd efter intevjun. Ingen skulle sagt att han verkade konstig, alla skulle ha sagt, tuff kille som orkar trots sin njursjukdom.

  Sedan, Victoria- nu kallar jag henne på allvar för fjållan- far till Grönland, istället för att ställa upp för den man älskar. Måste ha varit vidrigt för Daniel. Hennes frånvaro från Grönland, skulle ha uppskattats och respekterats av alla.

  Nu håller Kungen Daniel i naftalin, han är Mr Zero, skulle inte förvåna mig om Daniel skulle bli sjuk på nytt. Sedan skall han ännu stressa med att vänta på sitt EGET bröllop, istället för att i lugn och ro redan kunde leva familjeliv. Alla människor skulle förstå, om han inte nu skulle vara med och representera.

  Kungen borde skämmas, som själv sökte stöd i en s.k ofrälse efter Mamis död.

  Hoppas Daniel skall få både psykiska och fysiska krafter.


 53. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  Daniel insisterade pa att Victoria skulle resa till Gronland pga hennes del
  av boken som de tres gaeng skrev gemensamt….!!
  Daniel ville inte att “sjukdomen” skulle komma ut…!!
  Daniel var inte forfarlig i forlovnings soffan..!!
  Ett kungligt brollop kan ju inte ga avstapeln utan lang tids planering!!!
  Trollet Du ar ju inte dum varfor skriver Du som om, Du vore det???
  detta eviga hackande pa Kungen maste sluta…gor kronan pa hans hjassa latt……!!!


 54. Lin skriver: 22 augusti, 2009

  Min personliga uppfattning är att Kungen och Drottningen inte visste om Daniels sjukdom vid förlovningen.
  Var det en kupp från Victoria ( envisare än de flesta ) , kan det vara en förklaring på vareför kungen totalt ignorerar Daniel. Kungen verkar inte heller anstränga sig för at dölja detta, utan ser alltid så irriterad ut ,när Daniel är närvarande.
  Stämningen i kungahuset är nog minst sagt frostig.
  Få se hur detta ödesdrama slutar.


 55. Christina Helsinki skriver: 22 augusti, 2009

  Martin,

  Kan bara säga en Bushism; you MISUNDERESTIMATE me.lol.

  Tala inte om en krona på hans hjässa, snart hittar man på att han faktiskt skall ha en sådan, Silvia också.

  P.S. För dem som inte har läst president Bush´flöntigaste uttalanden, kom inte och säg att det heter underestimated me. Det där med mis, det är vitsen.
  Garderar mig mot de allvarliga.


 56. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  hmm Lin det var en tanke!!…tror inte att staemningen ar frostig tror tvartom att det ar sammanhallning som galler….
  Kungen om Du laser detta?? ta och ga pa en flott restaurant med Daniel o Victoria bara sa att intrycket av missamja forsvinner….Please det ar ett hart jobb som Ers Majestat givit mig att i alla lagen forsvara och forklara
  har pa Tidningen men ocksa pa DI (valdigt jobbigt dar) samt andra publikationer….som motprestation demonstrera Er kungliga valvilja mot svarsonen in spe…por favor??? Je vous en supplie!!….:)


 57. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  Lin. Det här om Djursholm som du skriver om är ju bara blahablah. Bor du där? Jag kan ju iaf tala om att jag har bott i en av dom där villorna i halva mitt liv. Men inte en sån som Jonas bodde i, utan en nio-rumsvilla från förra seklet, jajamän. Men det är så här förstår du, att hur vi än bor eller bodde i Djursholm, så håller vi alltid ihop


 58. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  Obama ar inte mycket battre han raknade till 57 elller 58 delstater, samt sag “doda” pa en hogtidsstund for militar personal.mm mm…:)
  men visst misunderestimate ar ju en klassiker..hehe


 59. Martin skriver: 22 augusti, 2009

  Din gardering mot de allvarliga visar pa klokskap…:)


 60. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  Lika bra att stänga ner nu, innan det blir för mkt skäll som vanligt, Natti natti alla vännerna och bara vackra drömmar önskar jag er. BFN


 61. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  PS. Det där till Linn skulle väl kommit någon annanstans här. Orkar inte läsa igenom allt. Puss på er i alla fall.


 62. Lin skriver: 22 augusti, 2009

  JAG har inte uttalat MIG om Djursholm!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jag tror fingrarna löper lite FÖR fort för fru Neta.


 63. Netaadika.bloggspace.se skriver: 22 augusti, 2009

  Ja, men shit la même chose, Lin, det här här ju bara larv alltihop i alla fall. Tror att du håller med mig. Det kom lite fel någonstans, skulle kanske svarat någonannan, vem vet, inte jag….
  Fniss, jag gick bara upp för att kissa miss i nassen och satte på datorn. Men såg att jag som vanligt gjort bort mig alledes……


 64. chris skriver: 23 augusti, 2009

  hur orkar ni klanka på Daniel? Dom ska gifta sig inse det ock gå vidare med era liv. Stackars era barns pojkvänner/män/flickvänner etc. som böhöver ha er som framtida svärmödrar. Inse att kärlek inte handlar om annat än just kärlek. Jag säjer så här: kärlek frågar inte, kärlek bara är. Och en sak till Daniel är en genuin person försök bli det ni också- hur svårt det nu än tycks vara verkar det som.


 65. chris skriver: 23 augusti, 2009

  och en sak till att en tidning talar om vem som är finare än den andra visar bara på hur man kan gradera finhet om man är inskränkt alltså- eller har den journalisten kört en vetenskapligtest över finhet?
  Hur tröttsamt är det om tidningar säljer tidningar på att gradera finhet på sina “löp”
  Inte en tidning som har sådana försättsblad köper jag- men av era kommentarer inser jag att en hel hög gör det. Synd för det närmar sig rasism detta.


 66. chris skriver: 23 augusti, 2009

  men som tur är är inte kungahuset rasister så dom står ändå över fotfolket här det glädjer mig oerhört så jag fortsätter vara rojalist men ni andra gnällspikar och fiiiina kan ju flytta till finland och ha det kul. Så långt är det inte till finland och knappt tar dom in några flyktingar heller så ni får det ju behagligt där- manjana manjana


 67. Christina Helsinki skriver: 23 augusti, 2009

  Tyckte att NÅGON här klankade på prins Williams utseende. Kallade honom för autistisk och under lugg. Sorglig. Hur orkar hon klanka på honom som inte angår henne ett skvatt.

  Dessutom är denna någon, otroligt intresserad av andras utseende här på sajten, t.o.m av mitt. Men till all lycka är Kate och jag vackra.

  Finland skrivs med stor bokstav, liksom ´sverige´. Nej, vi tar inte emot svenska flyktingar. De är ovilliga att lära sig finska, eller kanske inkapabla.
  Det är däremot inte vietnameserna.

  Denna NÅGONs kommentarer visar ett Lafayette syndrom. Vänder dem som kappan efter vinden.

  God Morgon yxskaft aka Chris!


 68. Martin skriver: 23 augusti, 2009

  Trollet Du skriver med gasfjaderpenna eller hur??…..:) ja jag menar det ar valdigt spetsigt…hehe


 69. Martin skriver: 23 augusti, 2009

  …..och snirkligt och elegant…:)


 70. Christina Helsinki skriver: 23 augusti, 2009

  Något roligt måste man ju ha. Martin x.


 71. Martin skriver: 23 augusti, 2009

  hehe bra att Du delar med Dig sa vi far smale osse….:)


 72. chris skriver: 23 augusti, 2009

  fick nyss lära mig att i ordet någon ska alla bokstäver visst skrivas stora- det var ju intressant information.


 73. chris skriver: 23 augusti, 2009

  officianter är utvalda det blir Bröllopsyra- tro mig!


 74. Christina Helsinki skriver: 23 augusti, 2009

  Evinnerliga TONT

  På Internet betyder alla bokstäver stora: att man höjer på rösten!! Du är hopplös att lära! God middag yxskaft.

  Puh, stön!!


 75. Lin skriver: 23 augusti, 2009

  Vad vore denna sajt utan Christina H:s svavelsefulla kommentarer???
  Hennes galghumor tror jag tyvärr inte alla här förstår sig på.

  Leve Finland med sitt sisu och temperament!
  Ni behövs här uppe i det tråkiga Norden.


 76. chris skriver: 23 augusti, 2009

  då borde du skriva alla ord med stora bokstäver en värre gaphals än du får man leta efter. Det glädjer mig dock att dom allra flesta från det så uppskattade Finland inte. Yxskaft- så civiliserat uttryck- not.


 77. chris skriver: 23 augusti, 2009

  har det självhävdelse behovet av att skrika ut sina mindre trevliga sidor. Nej jag uppskattar inte “galghumor” av yxskaft arten.


 78. signesigne skriver: 23 augusti, 2009

  OJOJ vad det skrivs här Vilken röra! Har ni tagit ett glas för mycket eller är ni trötta?
  MAGGAN Jag tycker du har skrivit ett sakligt och bra inlägg och jag håller med dig till 100%. Jag tycker inte att du ska sluta skriva här!! Åsikter får vi alla ha och det måste respekteras bara man inte gå på någon med kränknigar osv. OBS Det tycker jag ingen har gjort heller!!!

  Neta
  Jag förlitar mig helt på du säger om att bo i Djursholm eftersom du har den erfarenheten


 79. signesigne skriver: 23 augusti, 2009

  Om det inte blir något bröllop i höst för Len så tycker jag kungaparet visar sååå tydligt att de inte accepterar Daniel. Len kunde väntat med att gå ut med förlovningen till efter Viktorias bröllop. Vad det gäller Daniels sjukdom så var det kungahuset som ville hålla det hemligt.
  Hela den här soppan med kungadöttrarnas resp. är så sorglig och jag fattar inte hur man som föräldrar kan göra så mot sina barn. Om Viktoria hela tiden känner att Len alltid är den populäraste så förstår jag att de blir bråk mellan systrarna. Det är i så fall mamma och pappa som bidrar med det !!!!! Kungen och Silvia skärp er !!!!!


 80. Kristine, Oslo skriver: 23 augusti, 2009

  Chris
  Christina er jo Mummitroll og Lille My i disse spaltene, og det får hun lov til å være. “I see the world but as a world, Horatio, a stage where every man must play a part, and mine a sad one.” Shakespeare, Merchant of Venice.

  Maggan
  Jeg har tenkt mye i samme baner som du i 42, vedrørende de to svigersønnene i kongehuset. Du må bare gi blaffen i at vi driver med all slags tant og fjas her, som det heter på norsk. Ingenting er alvorlig. Mange ganger er vi langt ute på viddene og langt utenfor tema. Alle er like meningsberettiget her, vi bor jo i fria länder.


 81. Kristine, Oslo skriver: 23 augusti, 2009

  Nå tenkte jeg at jeg skulle muntre opp med en vits. Min datters spanske svigerfar er en konservativ katolikk, men han liker å fortelle grove historier, eller grønne historier som de kaller det på spansk. De fleste av historiene hans er kjempedumme, men denne lo vi godt av i sommer:

  Et ektepar måtte stramme inn livremmen, og diskuterte hvilke poster de skulle skjære ned på. Om du hadde vært bedre til å lage mat du, så kunne vi si opp kokka, sa mannen. Om du hadde vært bedre til å elske du, så kunne vi si opp både gartneren og sjåføren, sa fruen.
  Dette kan vi vel kalle en finanskrise-vits?


 82. Netaadika.bloggspace.se skriver: 23 augusti, 2009

  FOCL Kristine ! (Falling Of Chair – Laughing)

  Den var go!


 83. Netaadika.bloggspace.se skriver: 23 augusti, 2009

  Kristine,
  Om du visste vad Skavlan är populär hos oss här på andra sidan kölen. Vi får en ny talkshow med honom i september i både svensk och norsk TV på samma tid.
  Det kommer jag inte att missa. Han är fantastisk och det är alltid bra gäster också.
  Jag antar att han är lika populär i Norge.


 84. chris skriver: 23 augusti, 2009

  ja i Norge är ni ju fia iaf. kristine, här är vi med i EU och kan inte plocka russinen ur kakan som vi inte ens har bakat.
  Detta resonemang Signe hänger jag inte med i: Om inte Len får gifta sig i höst, visar det att kungaparet inte har accepterat Daniel, skriver du. Det resonemanget hänger jag inte med i- men jag har ju lärt mig idag att jag är hopplös att lära något. Kanske ändå du har lust att försöka?


 85. Kristine, Oslo skriver: 23 augusti, 2009

  Hei Neta
  Ingen blir profet i eget land, heter det. Vi kritiserer alltid våre egne hårdest. Fredrik Skavland var likevel populær her, selv om det kom noen sure kommentarer om at han bare inviterte vennene sine. Han inviterte alle slags folk da, fra inn- og utland. Men noen var jo fra hans egen krets, journaliststanden og kulturfolket i hovedstaden. Jeg gleder meg til han kommer tilbake hit også. På NKR 1 har det alltid vært best på fredagskveldene, da de sender det som populært blir kalt “gullrekka”, 3-4 programmer med kjempekvalitet – og underholdende. Det siste i rekka er alltid en god krim. Skavland var midt i denne rekka. Nå som han har vært i Sverige, ble han byttet ut med andre talkshowere, som også var gode. Men jeg synes Skavland er best.


 86. signesigne skriver: 23 augusti, 2009

  Chris du kan kolla vad Maggan skrivit nr 42. Det jag menar är att Eftersom Len förlovade sig nu så görs det jämförelse hela tiden som visar att Len är populärare än Viktoria och detta kommer att ta udden av Viktorias bröllop. Om du hängt med i massmedia så förstår du säkert. Kungaparet visar också så tydligt att de föredrar Jonas.Även detta kan du läsa i massmedia.


 87. chris skriver: 23 augusti, 2009

  ok jag läser vad du skriver men jag tror media vill att det ska verka vara konkurrens mellan syskonen. Kungen och drottningen behöver enligt mig inte bevisa något alls. Dom har gett sitt godkännande och Silvia har klart deklarerat att självklart vill dom precis som dom flesta(inte alla tråkigt nog)vill att deras barn ska gifta sig av kärlek. Daniel och Jonas är nog trygga i sig själva och behöver inte tävla i “finhetsgrad”.


 88. Martin skriver: 23 augusti, 2009

  om nu Kungen kunde ha insett att sant har tjabb kommer att vara tills “sista paret ut” (kanske nagot langre) sa hade han sett till att M/J gift sig i HOST pa ett lagmalt brollop..sedan hade all fokus varit pa Victoria o Daniel 19 Juni 2010…..Det STORA….!! och an en gang Kungen om Du laser detta, ta med Daniel ut pa en DYR middag sa att detta dosnacket om att han inte duger mildras…je vous en supplie!! Det skulle underlatta for mig som lojal undersate med den betungande, men viktiga, uppgiften att forsvara Ers Majestat i alla lagen…(nastan)….


 89. Netaadika.bloggspace.se skriver: 23 augusti, 2009

  Trams, som den förträfflige Anders Björck sa! Bröllop hit och bröllop dit. Konkurrens hit och dit. Jag blir sååå trött. Men kommentarer blir det och det är ju kul.


 90. signesigne skriver: 23 augusti, 2009

  Ja visst är det kul!


 91. Meta Eriksson skriver: 24 augusti, 2009

  Vilken kyrka Madde och Jonas väljer är väl egentligen något som bara angår dom själva, och deras föräldrar som ju naturligtvis ska betala kalaset själva. Det här ärendet är inget som vi skattebetalare ska stå för. Det ska ju ändå inte vara en vigsel som ska vara i Daniel och Victorias storlek.
  Nu väntar jag bara på att Carl-Philip ska ta sitt förnuft till fånga och göra den fina Emma till sin brud.
  Daniel, Jonas och Emma är alla tre bra personer som kommer göra kungafamiljen gott. Daniel är ju natuligtvis den bäste som inte är född med guldsked i mun utan visat sig vara en kille med de allra bästa meriter som man kan ha. Där har Vickan gjort ett riktigt klipp. Tättt efter Daniel kommer den pigga Emma som också hon kommer från en vanlig famlj och jobbat sig fram på egna kunskaper. Jonas har ju däremot glidit fram lite på ett bananskal med sin bakgrund. Visst har han gjort en del själv, men…..
  Hoppas nu bara att den tråkige kungen kan tina upp lite. Kanske vi rent utav får se honom le någon gång, även mot Daniel. Drottningen kan ju…. men hon är ju också kommen från så kallat vanligt folk.
  Lyck till alla


 92. Sven Johansson skriver: 24 augusti, 2009

  Den JURIDISKA vigseln tycker jag skall ske borgerligt men sedan
  kan de ha en kyrklig vigsel/vlsignelse i någon kyrka. Alltså BÅDE BORGERLIGT O KYRKLIGT. För Victoria o Daniel kan det bli Storkyrkan och för Madde o Jonas kan det bli slottskyrkan i Stockholm eller t.ex någon på Öland eller vilken som helst annan de vill ha.

  Anledningen till att jag anser det skall vara borgerligt juridiskt e att jag tycker svenska kyrkan skall avstå från vigslar hellre n att ta beslutet(som nog i alla fall kyrkomötet fattar i höst) att viga samkönade par.

  Pga politikernas påtryckningar blir nog alternativet att behålla kyrkliga vigslar men bara för tvåkönade par svårt. Då föredrar jag att kyrkan avstår från vigselrtten.!


 93. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  att gifta sig tva ggr ar ett resultat av den (forbannade) franska revolutionen
  och absolut inget vi skall efterapa…!! I Frankrike m fl lander ar det den borgerliga vigseln som ar den juridiskt bindande…den kyrkliga ar “bara utsmyckning.”..:(
  den svenska kyrkan overvagde att avsta fran Vigselratten dvs den juridiskt bindande delen men inte fran ratten att viga, detta skedde dock ej varfor Din synpunkt hamnar i det blå…(forutom att Du nog far kritik i dessa spalter for damerna har ar valdigt pro homosexuella…!)
  jag daremot tycker att nu nar vi klarat av de kons -neutrala aktenskapens svara fraga bor vi raskt skrida vidare och klara av nasta stora fraga;
  art -neutrala aktenskap….!!


 94. signesigne skriver: 24 augusti, 2009

  Sven Johansson
  Jag tycker det är bra som det är. Idag väljer man borglig eller kyrklig vigsel. Detta val ska naturligtvisa gälla alla oavsett vilken sexuell läggning man har. Varför ska inte de homosexuella få ha en kyrklig vigsel om de vill det? Jag tycker den här debatten är löjlig och framförallt diskriminerande……!
  Hur många är religiösa och går i kyrkan som gifter sig eller döper sina barn i kyrkan tror du ? Det är inte många. Men det är en fin tradition som ska bevaras som den är och har inget med sexuell läggning att göra….!


 95. Johannesjoberg.blogg.se skriver: 24 augusti, 2009

  Jag har säkert fel, men det är väl bara katolskt kristna som gifter sig två gånger; borgerligt och kyrkligt?


 96. Irena. skriver: 24 augusti, 2009

  Nä, Johannes, där har du helt rätt; med en reservation: Det finns inget som säger att det måste vara ett katolskkristet land, egentligen. I alla länder där sekulariseringen är långt driven i lagstiftningen och ingen kyrka har ensam vigselrätt, d.v.s saknar de juridiska befogenheter man behöver för att sammanfoga två människor i äktenskap i ren juridisk mening, gör man på det sättet. Frankrike är ett begåvat exempel på den briljanta lösningen, som även Sverige borde ta sig en funderare på! Att ingå äktenskap i statens ögon kan man bara göra hos borgmästaren ( i detta fall Frankrike). Den kyrkliga är en välsingnelseakt, och den är frivillig och ej juridiskt bindande!


 97. Irena. skriver: 24 augusti, 2009

  Martin: jag måste snörpa på munnen, här i moraliskt syfte, när jag härovan ser, att du föreslår att tillåta äktenskap mellan människa och makak. 😉


 98. Johannesjoberg.blogg.se skriver: 24 augusti, 2009

  Tack Irena för ditt svar 🙂 ! Då förstår jag plötsligt Martins resonemang (93).


 99. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  aha Johannes Du har natt di hoge stratosfarernas ljuvliga boningar….
  entelektuellt menar jag da…:) dvs min niva…hehe
  kan dessutom retas med att jag inhandlat pa formiddagen en halvpanna Gordons Vodka for 11.86 dollar dvs ca 86.50 kronor…..innan ni nu sager savada??….maste jag tillfoga en halvpanna = 1/2 US gallon =
  1.9 liter……!!! yahoooo!!!…:)
  ahh Irena ja va bare ironisk …..:)


 100. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  hehe Du har forutom humor ocksa ett bra minne…:)


 101. Sven Johansson skriver: 24 augusti, 2009

  Martin: Jag avskyr verkligen franska revolutionen. Enda anledningen till att jag vill se Madeleine borgerligt gift är att jag tror att ett svenska kyrkans avsägande av vigselrätten är enda sättet att undvika att enkönade vigslar införs i svenska kyrkan.

  Kyrkomötet tar beslut i höst, alltså innan Madeleine vigs. Kanske skulle det gå att få en majoritet för att kyrkan avsäger sig vigselrätten , men så politiskt påverkad och så PK som svenska kyrkan blivit, så andligt tandlös, så är det nog hart när omöjligt att få ett kyrkomötesbeslut på att bibehålla nuvarande vigselordning -dvs att bar tvåkönade par vigs i kyrkan/ enkönade vigs ju borgerligt ,och då önskar jag det ur mit perspektiv minst dåliga möjliga alternativet.

  Detta är INTE för att jag skulle vara mot homosexuella . Jag har ju själv en homosexuell vän MEn jag är rädd att kyrkliga vigslar av homosexuella är tvärt om att svika dem, att lura dem andligt, ATT SKRIVA UT EN CHECK UTAN TÄCKNING. Det är alltså tvärtom för att ajg äslakr också mina homosexuella medmänniskor som jag är emot enkönade kyrkliga vigslar.

  Tänk om vi skulle vara så ÖDMJUKA att vi sade “Vi vet inte om Gud är
  med i en sådan ändring av det som alltid varit kyrkans definition av och tro om vad ett äktenskap är, så därför för säkerhet skull så avstår vi vigslar o överlåter åt staten.” De som TVÄRSÄKERT UTAN TVEKAN PÅSTÅR att Gud är med i en sådan här ändring av det som kyrkan alltid trott,-det är ju egentligen dem som är de verkliga “fundamentalisterna”, de verkligt rigida.
  Hur kan man veta detta?

  Irena- Det är för att motverka sekulariseringen av SVENSKA KYRKAN som jag vill att den skall avsäga sig vigselrätten. Den förlorar allt mer sin identitet.

  Till JOhannes: OM man “gifter sig två gånger “har med hur lagstiftningen ser ut i landet att göra. OM inte den kyrkliga vigseln är juridiskt bindande så kan man dessutom vigas borgerligt. Det är för att ajg önskar svenska kyrkan skall avsäga sig vigselrätten jag önskar borgerlig prinsessvigsel


 102. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  kaera Sven broder i Kristus…ja jag forstod Dig precis aven utan Din extra forklaring…men Du hamnar i det blå avseende det forestaende brollopet som bor hallas i enlighet med svensk tradition…jag delar daremot Din besvikelse over var den svenska kyrkan ar pa vag…!! “rosta pa pastor Jansson for han har inga bestamda asikter om nagonting” ar ju knappast ens roligt langre…:( tror svenska kyrkan pa nutida mirakel ens?? markligt nar den anglikanska kyrkan uttrycker kritik over var den svenska kyrkan star…!!


 103. Sven Johansson skriver: 24 augusti, 2009

  Martin: Trevligt att utbyta tankar nu mde dig.

  PÅ lokalplanet finns ännu de som tror i svenska kyrkan och ajg går ibland till den nlokala kyrkan och ahr förtroende för dess präster, men kyrkans ledning med biskopar och kyrkomöte är åtminstone delvis “politikerslavar”. Ordningen med politiska partier i kyrkan är väl smått världsunik.

  Jag tycker tradition ‘är viktig och skulle ur den synvinkeln gäran se ett traditionellt prinsessbröllop, men jag tycker andliga frågor ä’r ännu viktigare. Dessutom akn det ju bli jättestilig kyrklig akt ändå även om det juridiska inte finsn med i den stunden.


 104. Sven Johansson skriver: 24 augusti, 2009

  Martin: såg förresten en uppgift på att Madde o Onas hade synts mer i kyrkan än Vickan o Daniel. jag vet inte om det stämmer, men någon påstod att Madde gick mer i kyrkan än genomsnittssvensken


 105. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  Det ar kul med denna sajten for snart finns det val inte ett amne under solen som vi inte berort….jag forstar som sagt var Du “kommer ifran” men tycker inte lika som Dig i fragan om brollopet -“bast i nulaget att helt folja traditionen.” kan inte riktigt se varfor det blir andligt annorlunda om Sessan gifter sig borgerligt tror tom faktiskt det skulle skada trons sak med ett sadant arrangemang….kul att se att det finns atminstone en troende kvar i fosterlandet….:) Pax Vobiscum


 106. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  jaha det kan man nog latt gora… fyra ggr om aret racker val…??…:)


 107. Martin skriver: 24 augusti, 2009

  Fyra officianter blir det den 19 Juni 2010 Arkebiskop Anders Wejryd,
  assisterad av Biskop Emeritus Lars-Goran Lonnermark, Biskop
  Antje Jackele’n samt Domprost Ake Bonnier. Vigseln kommer att ske i
  Storkyrkan i Gamla Stan..varje officiant tillfragades personligen av Kungen kort efter forlovningen den 24 Februari..


 108. Gittan skriver: 25 augusti, 2009

  MEN…..Inte en enda kvinnlig präst…Och det kan man ju egentligen fundera över..Kanske inte en markering utan just hur det “humpade” sig…Men det hade kanske inte varit helt fel…


 109. Sven Johansson skriver: 25 augusti, 2009

  Pax Vobiscum: Det handlar inte om prinsessbrölopet i sig att jag vill se en borgerlig juridisk vigsel följd av en kyrklig välsignelse utan om att jag
  för svenska kyrkans skull önskar att den redan har avsagt sig vigselrätten då det blir dags för Madde o Jonas att gifta sig. Detta har inget med paret i sig att göra utan med att jag är ledsen att svenska kyrkan blir allt mer politiskt korrekt och politikernas lydiga redskap. OM sv.k. inte avsäger sig vigselrätten antar jag att kyrkomötet ändrar vigselordningen i höst på ett sätt jag inte tror är bra.


 110. Elisabeth skriver: 25 augusti, 2009

  Men visst är Antje ett kvinnonamn?


 111. Gittan skriver: 25 augusti, 2009

  Elisabeth….ABSOLUT RÄTT !! Där jag läste reportaget var det foto av 4 män…Vad roligt…Och TACK för att du var så uppmärksam.


 112. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  Una mujer obispo oficiará, con otros cuatro pastores, la boda de Victoria de Suecia
  Jackelén es la tercera mujer en la historia que llega a obispo en Suecia y la primera en ser elegida por votación popular de su diócesis en el año 2006.


 113. Christina Helsinki skriver: 25 augusti, 2009

  Martin,

  Frågar också alla andra, vad är det för nöje att läsa kommentarer på ett språk som inte alla behärskar?

  Vill alla nu att jag kopierar text från Kungens besök i Finland, från finskspråkiga tidningar?

  Martin, gör inte dig själv löjlig, genom att kopiera Hóla, Bunte Illustrierte, mm.

  Vi läser alla på det språk vi behärskar. Utan kopierade citat.


 114. Rose skriver: 25 augusti, 2009

  Christina, är det inte det som är charm i detta forum?
  Det finns inga speciella regler utan vi utbyter meningar o. tankar, en del av oss är fran andra länder än Sverige – att citera icke-svensk press kan vara inspiration till en del….


 115. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  Christina gör inte dig själv löjlig på ett språk som alla behärskar?


 116. Christina Helsinki skriver: 25 augusti, 2009

  Rose, charmen helt OK, för dem som förstår. Annars bortkastat tidningsutrymme.


 117. Christina Helsinki skriver: 25 augusti, 2009

  On aina ihanaa ja fantastista tavata kuningaspari. Tasavallan presidentin lausunto. Oli paljon ihmisiä sanoi kuningatar Silvia.

  Senaste nyheter från kvällstidningen Iltasanomat.

  Paljon ihmisiä, valitettavasti ei tuhansia, niin kuin Tidningen ennakoi.


 118. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  Rose vad kul att Du ar tillbaka det var trakigt utan Dig..!!


 119. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  och till den fjantiga Filifjonkan i Ost kan jag meddela pa ett sprak som alla beharskar att min dator hade pajat och fanns ingen kontakt mellan tangentbord och dator sa jag hade ingen mojlighet att skriva nagot som helst…daremot kunde jag kopiera och klistra….hoppas fjaderdrakten lagger sig i Ost sarskilt runt kragen…..:( but I will give you credit for dramatizing every chance you get…!!!


 120. Rose skriver: 25 augusti, 2009

  Tack Martin! Har atervänt till civilisationen efter semester….Lustigt bläddra igenom internet vad som hänt i augusti….Prinsessan Madeleines förlovning t.ex. Har precis sett det nya svenska förlovningsparet fran Solliden pa YouTube – vilken skillnad mot storasyster…..Madeleine o. Jonas ger ett säkert uppträdande med stil, glädjande att se! De passar bra ihop med sin naturliga elegans, uppskattar även Jonas kloka ord om “sitt” blivande hertigskap. Maste vara en lättnad för Kungen med denne blivande svärson!
  Ikväll ser jag avsnittet “William & Kate” (Königskinder) pa ZDF – det är redan frisläppt över internet, kanske Du redan därför sett det?


 121. Christina Helsinki skriver: 25 augusti, 2009

  Ja voi helvetti, Martin, älä kutsu minua Filifjonkaksi, tai minä annan turpiin!

  Paljoks jenggiä tuli tsikaamaan kunkkua? veikkaan n.20, mun mutsi ja koko suku olivat siellä.

  Den sista meningen är finsk slang, fortfarande har Tidningens 1000 tal inte synts till. Men när vi är Euro, kanske skall jag tolka 1000 tal som 100 tal, som hittills bara rört sig om 10 tal beundrare. Men vi kämpar på.

  Tyvärr, tyvärr, så blir inte detta statsbesök något ekonomiskt klipp för Sverige.


 122. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  Jo det som Hola skrev ar att en kvinnlig biskop skall narvara vid giftermalet och att Biskop Jackele’n ar den tredje kvinnliga biskopen i Sverige samt den forsta som valdes av sitt stift ar 2006….


 123. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  jag tror att farre forstar finska an spanska men jag kan ju ha fel….miss Dramaqueen..!! helvetti forstar vi daremot bra tyckte Du pastod till Neta att Du inte anvande vissa ord i lexikonet..??


 124. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  jag anvande en oversattningtjanst pa natet till att oversatta Din mening Trollet: detta blev resultatet;
  And butter hell , Martha älä invitation me Filifjonkaksi , or ego annan chub!
  hehe


 125. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  Rose som sagt Du var saknad !! nej jag har inte sett den annu men det star pa mitt program att gora….Du har sakert sett pa Bunte inslaget om likheten mellan Kungen o Jonas….ratt slaende men det klart att dom valjer sina bilder…trots det den finns!!!


 126. Christina Helsinki skriver: 25 augusti, 2009

  Voi helvetti?+!!!

  Bra Martin det är lätt att provocera dig. Du glömde att det är finsk slang för sådana som snackar sk*t.och att voi framför helvetti riktar sig inte mot en person. Ditt klena ordförråd helvetti= helvete, du måste vara Einsteins sonsonsonson innuendo.

  Goddag yxskaft. Minä en jaksa enää.


 127. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  miss dramaqueen jag har ett finskt ordforrad om ca 25 ord…som Du kanske forstar racker det inte till att tyda Dina hieroglyfer..??


 128. Christina Helsinki skriver: 25 augusti, 2009

  Eftersom jag ser att alla postningar är bara Martin eller Christina, föreslår jag att vi alla skriver så att alla förstår.

  För min del ,subject closed.


 129. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  mission accomplished…..yahooo


 130. Netaadika.bloggspace.se skriver: 25 augusti, 2009

  Terve Trollet
  (Terve= hej) Yxi, kaxi, kolmen = (ett, två tre) Olka huvu= (varsågod) Kiitos= (Tack)
  Mer än så förstår inte jag, stackars svedupelle. Förutom P……..e , det ordet som aldrig aldrig någon sagt till dig enligt tidigare inlägg.
  Så det är bra nu…….subject closet. Stick to it…..


 131. Netaadika.bloggspace.se skriver: 25 augusti, 2009

  Rose, det är alltid skönt att komma upp till civilationen igen. Börjar så smått att tänka att det är tid att åka från ön. Teater,Opera, bio, vännerna…..
  Men stannar nog kvar ändå på ön ett tag, finns mkt här på ön som drar. Hösten är fin på gotland. Fortfrande är det badvatten. Vintern i Sthlm blir ju lång ändå……
  Men i november drar jag till Mauritus. Har aldrig varit där. Är det OK?
  Been there?


 132. Martin skriver: 25 augusti, 2009

  och Oland med .!! langa hostar pga Ostersjon haller varme….skont..!!
  typisk Olandsvinter borjar pa nyaret och varar till slutet av mars…men sen far man betala tillbaka….tar tid innan vattnet varms upp och den kylande effekten avtar….trots allt en battre tingens ordning!! tre manader vinter ar MAX vad mitt psyke klarar av…:(


 133. Rose skriver: 25 augusti, 2009

  Neta, later underbart med Mauritius! Och i november!
  Nej, har aldrig varit där – av tradition o. lathet väljer jag avskiljdhet grekisk ö varje sommar. Garanterat inga släktingar – blir den inre meditation med sol,vind,hav som jag behöver emellanat.


 134. Rose skriver: 25 augusti, 2009

  Maste tillägga Neta, Gotland är sannolikt ett paradis….Har tyvärr aldrig varit där. men hört o. läst sa ofta vilken fascinerande historisk ö det skall vara….


 135. Irena. skriver: 25 augusti, 2009

  Inlägg 133 är vackert och skört poetiskt samt får mig att känna en obetvinglig längtan till Oland.
  Lååånga höstar, precis vad jag suktar efter nu..


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar