Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Programledaren visar för mycket i sändning – ber om att inte bli filmad

04 maj, 2023, 08:00 
Här måste programledaren säga ifrån.
Annons

I Nyhetsmorgon kan allt hända – det är sedan gammalt. Det går ju inte att styra en direktsändning, även om man så hade önskat.

När Thomas Ritter och Rania Shemoun Olsson rattade programmet under torsdagsmorgonen råkade de plötsligt visa lite för mycket...

Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmenBrand logo
Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmen

Thomas Ritter ber kameramannen om att sluta filma

Tekniken går fort, och det gäller att hänga med. Thomas Ritter skulle testa det senaste: att ha sitt id-kort digitalt. Redan till sommaren kan det vara en möjlighet, och Charlotte Pataky som pressansvarig BankID var på plats för att informera folket.

Thomas plockar fram sin mobil och börjar skanna sitt pass som han har med sig till studion när han plötsligt vädjar till kameramannen:

– Just nu kanske vi inte ska filma mitt pass, säger jag till kontrollrummet.

Annons

Kameran försvinner från Ritters id-handling, och allt har gått vägen – eller?

För att kunna slopa plastkortet och ha det digitalt, måste man givetvis identifiera sig med bank-ID på mobilen. Koden till sitt bank-ID är känsligt, och ingenting man visar upp för vem som helst. Det är också ett verktyg som många bedragare använder för att lura folk på pengar, genom att identifiera sig digitalt och sedan få åtkomst till deras tillgångar.

Tittare hör av sig efter bilderna i Nyhetsmorgon

Det var därför många som satte kaffet i halsen när Thomas Ritter, som gärna vill hålla sitt pass hemligt, helt obrydd skriver in koden till sitt bank-ID i rikstäckande TV.

Men alla tv-tittare kan pusta ut. Efter inslaget berättar Rania och Thomas att flera tittare har hört av sig med just det bekymret, och kommer med betryggande ord. Mobilen han använde var inte hans, utan en lånemobil!

En bild på Thomas Ritters mobiltelefon i Nyhetsmorgon när han skriver sin bank-ID kod
Här skriver Thomas Ritter in sin hemliga kod – framför alla.
Thomas Ritter i Nyhetsmorgon visar upp sitt digitala id-kort
Det lyckades – Thomas Ritter är med i framtiden!

Ingen fara skedd alltså, men hur farligt hade det egentligen varit om Thomas Ritters personuppgifter och pass läckt ut i TV? Jo, rättså.

Annons

Anders Olofsson från Stockholmspolisen sa 2013 till SVT att man ska undvika att lägga ut bilder på exempelvis sitt körkort på nätet, som många unga gör när de vill skryta om att de lyckats med körprovet:

– Det är livsfarligt. Då kan det snabbt tas sms-lån i deras namn.

Dessutom passar han på att skicka med en till varning:

– Man ska till exempel inte skicka iväg bilder på sitt id-kort till okända personer som man ska handla av. På samma sätt finns affärer som kräver att man ska visa vem man är, men det kan vara riskabelt.

Foto: TT

Annons