Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Programledarens ilska efter missen i På spåret: ”Så jävla respektlöst”

03 feb, 2024, 14:30 
Vendela Lönnqvist
SVT
Det var inga glada miner efter bristen på kunskap i På spåret.
Annons

SVT:s succéprogram "På spåret" hade premiär redan 5 september 1987. Än idag toppar det listorna över Sveriges mest populära tävlingsprogram.

Den 19 januari var det dags för tävlingsparet Peter och Hector Apelgren och deras motståndare Kristin Lundell och Johan Hilton att ta plats i kupéerna – där slutmålet på en av resorna var värmländska Torsby.

Kristian Luuk om framtiden i ”På spåret”Brand logo
Kristian Luuk om framtiden i ”På spåret”

Missen i På spåret kritiseras

En av frågorna gällde namnet på den svenska skidskyttestjärnan Linn Persson, som även är en dubbel OS-medaljör.

Men varken någon i de två tävlingslagen kunde lista ut vad hon hette. Far och son Apelgren gissade vilt på efternamnet "Persson" och kammade därför hem poäng.

Bristen på kunskap är nu något som kritiseras från flera håll – bland annat av skidskyttestjärnorna Hanna och Elvira Öberg.

Annons

– Jag trodde de var allmänbildade, men de har inte koll på världens bästa vintersport, säger Hanna Öberg till Expressen.

"Bristande"

Även syster Elvira anser att man bör ha mer kännedom.

– Det känns lite så där att man inte har koll på det om man är med. Det tycker jag man borde ha. De är otroligt allmänbildande i mycket de som tävlar i ”På spåret”, men jag tycker att sportkunskaperna är lite bristande ibland.

Men när Expressen når personen i fråga, Linn Persson, är kritiken inte lika hård:

– Det var en bra gissning med Persson. Och det är desto mer imponerande med andra grejer, men det är väl intressen som spelar in.

Programledarens ilska mot deltagarna i På spåret

Någon som också uttryckte sitt missnöje över fadäsen är programledaren och sportexperten Claes Åkeson, som tog till Twitter/X för att kommentera avsnittet:

"Det här är det stora problemet med den intellektuella och 'allmänbildade' så kallade eliten. Idrottskunskaperna är ofta lika med noll. Och ofta fnyser dom åt frågor som handlar om sport", skriver han och fortsätter:

"Vägrar visa intresse. Så jävla respektlöst! Och dåligt. Jättedåligt."

Annons