Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Programledarnas framtidsbesked om "Det sitter i väggarna" – efter nedläggningshoten

09 okt, 2023, 12:30 
AvGabriella Hall

Rickard Thunér och Erika Åberg berättar om hur programmets framtid påverkas av SVT:s sparpaket.

Annons

Sedan 2015 har nyfikna husägare över hela landet fått hjälp att lära känna sina hem och dess förflutna i programmet "Det sitter i väggarna".

I varje avsitt får tittarna följa med de två programledarna som besöker en ny bostad och personerna som lever där. Programledarduon består av byggnadsantikvarien Erika Åberg och historikern och antikexperten Rickard Thunér.

5 saker du inte visste om ”Antikrundan”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”

I slutet av september sändes det sista avsnittet för säsongen. Då berättade duon att de sökte nya hus. Och ansökningarna har flödat.

Annons

– Det kommer ansökningar hela tiden. Även om det inte ansökts efter hus så kommer det ansökningar, och vad jag har hört så finns det hus att jobba med, säger Rickard Thunér till Svensk Damtidning.

Rickard Thunér.
Rickard belyser både tittarna och ägarna med de människoöden som utspelat sig mellan väggarna.

Så påverkar SVT:s fördubblade sparpaket framtiden för "Det sitter i väggarna"

Men bör tittarna vara oroliga med tanke på SVT:s senaste beslut om utökade nedskärningar? Förändrar det fördubblade sparpaketet, som gick från 100 miljoner till 200 miljoner kronor, programmets framtid?

Annons

Är ännu en kritikstorm orsakad av programmets tittare på väg mot SVT? Efter den femte säsongen meddelade SVT nämligen att programmet skulle sättas på paus. Beslutet kom sedan att ändras efter att tittarna rasade.

– Jag blev så berörd, det var helt fantastiskt. Det var som att få massa klappar på axeln från folk man inte kände, säger Erika Åberg till Svensk Damtidning.

Erika Åberg.
Erika har varit med sedan programmet startade. Hon tar reda på bostadens byggnadshistoria och hjälper även ägarna att restaurera något på ett hållbar sätt.

Tionde säsongen av "Det sitter i väggarna" är klar

Tillbaka till programmets framtid. En till säsong har fått klartäcken, berättar både Erika och Rickard.

Annons

– Sen har det inte skrivits något kontrakt än så länge, och jag tänker att det måste bli i samband med det som man får höra om förutsättningarna plötsligt är annorlunda, säger Erika.

Förändringarna i nya säsongen av "Det sitter i väggarna"

Samtidigt har hon svårt att tro att det blir några radikala förändringar med själva programformatet. Och varför ändra ett vinnande koncept, som tittarstödet är ett kvitto på.

– Men det är ju alltid en jätteintressant blandning av hus och från olika delar av landet, med massa spännande historier och massa nya projekt som man får hänga med på om man tittar nästa år också, säger Erika.

Inspelningen för säsong tio är planerad att dra igång i början av våren.

Foto: TT

Annons