Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Protesten mot SVT i natt – avgjordes finalen i förväg?

12 mar, 2023, 05:07 

Från flera håll riktas nu kritik mot upplägget av Melodifestivalen-finalen.

Annons
Farah och Jesper: ”Vi bad inte om ursäkt”Brand logo
Farah och Jesper: ”Vi bad inte om ursäkt”

Vilken kväll det blev!

Ja, finalen av Melodifestivalen kan inte sammanfattas som något annat än en succé!

Alla artister, programledarna och alla involverade gjorde ett helt fenomenalt jobb och tillslut hade vi en vinnare: Fantastiska Loreen med låten Tattoo!

Loreen vann Melodifestivalen
Loreen tog hem Sångfågeln!

Protesten mot SVT i natt – avgjordes finalen i förväg?

De allra flesta är överens om att rätt låt vann. Svenska folket har fått säga sitt och det har även de internationella jurygrupperna.

Annons

Samtidigt finns det folk som har riktat kritik mot SVT och menar att Melodifestivalen avgjordes i förväg – på grund av "orättvis" startordning.

Eurovision-experten Matt United tweetade på fredagen om att Marcus och Martinus fått sämsta möjliga plats i startordningen.

"SVT vill verkligen inte att Marcus & Martinus ska vinna va? Tvåa i oddsen och fått ett nummer i startordningen som är motsatsen till optimalt", skriver han.

Tone Sekelius egna ord – besviken på platsen i startordningen

När Svensk Damtidnings reportrar Natalie Mourad och Julia Navrén träffar Tone Sekelius efter finalen berättar hon att det varit en fantastisk resa, som hon gärna gör om.

– Det känns jättefint! Jag är nöjd med min insats, det känns fett att vara i finalen, säger hon.

Tone Sekelius efter lördagskvällens final i Melodifestivalen i Friends Arena.
Tone är nöjd med sin insats och har haft en fantastisk Mello-resa!

Tone berättar även att hon blev lite besviken när hon fick reda på att hon hade fått startnumret 2 eftersom det, historiskt sett, inte varit optimalt.

Annons

– Jag tänkte på det när jag fick startnumret. Man brukar kunna veta ungefär vilket startnummer man kommer få, beroende på hur populär låten är, säger hon.

– Men andra placeringen kändes ändå okej.

Melodifestivalens projektledare slår emot kritiken: "Inte riggat"

Projektledaren Anders Wistbacka berättar att han är väldigt nöjd med årets Mello-turné. När det kommer till vilken plats de olika bidragen får i startordningen slår han tillbaka anklagelser om att tävlingen skulle vara riggad.

– Det är ett väldigt komplext pussel, det ser enkelt ut men det är väldigt komplex. Det är väldigt mycket faktorer som ska in, säger han och fortsätter:

– Det har funnits vinnare som haft många olika platser i startordningen genom åren, så det finns ingen "sweet spot" i den ordningen.

Anders Wistbacka, projektledare SVT, under en pressträff efter fredagens genrep inför tredje deltävlingen av Melodifestivalen i Lidköping.
Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka slår tillbaka mot anklagelser om att startordningen skulle vara riggad.
Annons