Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pugh Rogefeldt är död – blev 76 år gammal

01 maj, 2023, 07:57 

Familjen bekräftar för DN.

Annons

Musikern Pugh Rogefeldt har gått bort 76 år gammal efter en tids sjukdom, bekräftar sambon Borit Hallin för Dagens Nyheter. Han avled under natten till måndagen.

– Det har varit väldigt jobbigt under de här åren, jag har varit hos honom hela tiden, säger hon.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Pugh Rogefeldt död efter flera år av sjukdom

Pugh, eller Torbjörn som han egentligen hette, var en av våra största musiker och låtskrivare. Han har under sin långa karriär gett ut runt 20 album, och står för stora musikframgångar.

Annons

Bland annat har han blivit invald i Swedish Music Hall of Fame. Några av Pughs kändaste verk är bland annat Här kommer natten, Små lätta moln och Dina Linga Lena. 2012 medverkade han i Så mycket bättre.

Pugh Rogefeldt 2008.
Pugh Rogefeldt 2008.

Pugh Rogefeldts sambo Borit om sjukdomen

Han avslutade karriären 2021, efter att 2019 ha drabbats av den allvarliga sjukdomen CBD, kortikobasal degeneration.

Det är en ovanlig nervsjukdom, som kan påverka bland annat talförmågan, minnet och balansen. Hans konsert på Cirkus i Stockholm 2019 blev hans sista, och han var sängliggandes den större tiden av dynget berättade sambon Borit för DN.

Annons

– Livet är helt förändrat för oss nu. Vi tänker inte framåt utan lever för dagen, sa hon då, men underströk att Pugh var tacksam till den tid han haft på scen:

– Han har accepterat sin sjukdom trots allt. Han säger att han är väldigt nöjd med sitt liv, men drömmer nu ofta på nätterna att han står på scen och spelar igen.

Borit berättar för Dagens Nyheter att sjukdomen långsamt blivit värre, och framåt slutet förlorade Pugh talförmågan. Han bodde på vårdhem under den sista tiden.

Pugh Rogefeldt blev 76 år gammal, och levde sedan 43 år tillbaka med sambon Borit Hallin.

Foto: TT

Annons