Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Rapport-stjärnan Lisbeth Åkermans problem bakom kulisserna – pågått i alla år

12 jan, 2024, 09:00 

Det händer när kamerorna slocknar.

Annons

Sedan 2005 sitter Lisbeth Åkerman i SVT:s studio och lotsar tittarna genom Rapport-sändningarna. Det har gjort henne till ett av landets kändaste ansikten – trots det vet de flesta i princip ingenting om henne.

Det är för att Lisbeth gärna håller sig privat, när kamerorna slocknar. Men i en sällsynt intervju berättade hon om problemen bakom kulisserna.

Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Lisbeth Åkermans problem – som tittarna inte märkt av

Ja, det finns nog ingen med en tv som inte känner igen Lisbeth. Och det märker hon av, minst sagt. Hon blir igenkänd såpass ofta att det blivit något av ett problem.

Trots att hon sällan gör intervjuer, inte dyker upp i underhållningsprogram eller pratar om sitt privatliv är hon något av en superstjärna. Hon sänder trots allt nyheterna till miljonpublik – och så har hon varit julvärd.

Annons

I en av få intervjuer hon gjort, då med Expressen 2017, berättade hon hur det är att gå på stan:

– Eftersom jag jobbar i den roll som jag gör nu så möter jag tittare varje dag och jag kan inte ta på mig vad som helst och gå till affären, jag försöker se tillräckligt proper ut för att gå ner och köpa mjölk eftersom jag blir visuellt granskad nästan var jag än är.

Det har lett till att hon måste tänka om i vardagen.

– När man möter den sortens uppmärksamhet överallt så undviker man vissa sammanhang. Jag åker kanske inte tunnelbana hem en lördagskväll om jag är ensam.

Katarina Sandström vill vara anonym – sanningen bakom beslutet

Anonymiteten är självvald, inte bara för att inte bli igenkänd på gatan. I Lisbeths jobb som nyhetsankare tycker hon det är viktigt att hålla sig neutral, även utanför rutan.

Annons

– För mig är det viktigt att tittaren inte sitter och funderar på något jag har sagt om mig själv när han eller hon tittar på nyheterna, har hon sagt till Expressen.

Det är Lisbeth inte ensam om. Rapport-kollegan Katarina Sandström är av samma åsikt. Precis som Lisbeth är hon oerhört känd – men få vet egentligen någonting om henne.

– Jag beskrivs ofta som en person med hög integritet. Att jag inte vänder ut och in på mitt privata liv är bra för min yrkesroll. Då folk tittar på nyheterna ska inte jag vara i fokus, utan nyheterna. Det här är mitt sätt att ta hand om mig själv, sa Katarina till Svenska Dagbladet 2009.

Foto: TT

Annons