Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Raseri mot Kristallenvinnarna efter tabben i sändning – tvingas be om ursäkt

13 dec, 2022, 19:30 
Indra Nordemar

Ilskan är ett faktum efter duons miss.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!Brand logo
Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!

Fredrik Wikingsson och Filip Hammars frågesportprogram Alla mot alla har blivit omåttligt populärt, så pass att det vunnit en kristall i kategorin bästa underhållningsprogram hela fyra gånger.

I programmet utmanas svenska kändisar i deras kunskaper när det möts i par. Men nu börjar denna säsong lida mot sitt slut. På måndagen var det semifinal – men efter avsnittet möts programledarna nu av kritikstorm.

Kritikstorm mot programmet efter frågan i sändning

Frågan handlade om Laila Bagge, och var hennes pappa har påbrå från. Svaret är Palestina, därför visades då en karta över Palestina. Men kartan stämde inte. På kartan stod det Palestina över hela det område som i dag är uppdelat i både Israel och Palestina. Israel hade alltså tagits bort.

Det här har fått det judiska ungdomsförbundet att rasa.

Kartan som användes i Alla mot alla. Foto: Discovery+

På twitter yttrar de sin kritik:

”Kartan är fel av flera anledningar. Om detta ska symbolisera innan -48 skulle det stå Mandatory Palestine och Transjordan, och flaggan är också fel. Av dessa anledningar (och om man googlar lite) har man delat en bild som används i propagandasyfte där Israel är utraderat”

Annons

De fortsätter:

”Det är tydligt att detta är en modern karta där Israel utraderats och städer tagits bort. Enligt IHRA-definitionen är det antisemitism att förvägra judarnas rätt till självbestämmande och att israel ska upphöra att existera”.

Programledarens ursäkt

Israels ambassad i Sverige hakar på kritiken – på Twitter skriver de:

”Vad bör Kanal 5 och Fredrik Wikingsson göra när de använt en karta från Pinterest som suddat bort Staten Israel?”, och fortsätter med att ge fyra olika svarsalternativ:

”källsäkra sin grafik”, ”lägga mer tid på research”, ”be om ursäkt” eller ”alla ovan”.

Nu bemöter Fredrik Wikingsson kritiken och ber öppet om ursäkt.

”Detta var ett misstag. Vi åtgärdar snarast. Beklagar”, skrivar han till inlägget ovan.

Till en annan skriver han:

”Det var ett olyckligt misstag i efterbearbetningen. Inte bra”

Foto: TT

Annons