Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Regelbrottet i direktsändning – SVT tvingas agera: "Ska inte hända"

11 mar, 2024, 11:00 
Carina Berg och Loreen
Loreen kliver ut på Melodifestivalen-scenen – och kan göra sig skyldig till ett regelbrott direkt. Svensk Damtidning har pratat med SVT om vad som händer nu.
Annons
Loreen bröt mot SVT:s stenhårda regel – kanalens svarBrand logo
Loreen bröt mot SVT:s stenhårda regel – kanalens svar

I lördags var det dags. Inför en pulserande Friends Arena gick äntligen finalen av Melodifestivalen av stapeln!

Här avgjordes vilket nummer som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest i Malmö i maj, vilket blev Marcus & Martinus.

Men innan det, precis i början av finalen, tog fjolårets vinnare Loreen plats på scen – och kan ha begått ett regelbrott direkt.

Loreens regelbrott i sändning

Det var när Loreen klev ut med sångfågeln, som alltså senare under kvällen utdelades till de norska tvillingbröderna, som allt hände.

Annons

Loreen var sitt vanliga coola jag i en häftig outfit, svarta byxor och en magtröja, när hon klev ut inför den jublande publiken på Friends Arena.

Men det var också här det kan ha uppstått problem. På sociala medier kunde tittare notera ett Diesel-spänne på artistens tröja, vilket inte går i linje med SVT:s public service-riktlinjer.

Loreen i Friends Arena
Loreen kliver ut på Mello-scenen, men vad är det på hennes tröja...?Claudio Bresciani/TT
Diesel-märke på Loreens tröja
...ett diesel-märke!Claudio Bresciani/TT

Ja, det är sedan gammalt att all typ av reklam är förbjudet i SVT-sammanhang som dessa, vilket fått konsekvenser förut.

Annons

Till exempel skulle Samir Badrans märkeslogga på sin t-shirt i Melodifestivalen 2016 kosta kanalen 100 000 kronor.

Viktor Frisk och Samir Badran på scen
Samir Badrans klädmiss skulle kosta SVT.Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Så att många höll andan när Loreen klev ut med sin topp är inte konstigt. När Svensk Damtidning får en pratstund med Anders Wistbacka, projektledare för musiktävlingen, direkt efter finalen kan han kommentera situationen.

SVT:s svar efter tv-bilderna

Det syntes ett Diesel-märke på Loreens topp. Vad har ni på SVT för process när något sådant händer?

Annons

– Det här är ju en direktsändning, så var det en logga där så är den ju där. Det ska ju inte hända. Sen måste jag ju titta på hur dominerande den var, om den är otillbörligt gynnande eller inte. Jag såg den inte, säger Wistbacka till Svensk Damtidning.

Loreens topp var inte det enda uppseendeväckande under kvällen. Medina, som kom tvåa i musiktävlingen, sa i slutet av sitt finalnummer:

"Ingen är fri förrän alla är fria".

Något som blivit omnämnt som en kupp. Till Svensk Damtidning förklarar Sami Reiki, ena halvan av duon, hur de resonerade:

– Det blev en liten buzz. Det blev det, vi tänkte kanske inte att det skulle bli en sån grej. Vi har alltid stått för människors rättvisa. Vi fick chansen på den största scenen i Sverige, och då vill man kanske också sprida ett fint budskap. Världen är lite upp och ner nu.

Foto: TT

Annons