Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rickard Olsson tillrättavisad av drottning Silvia: ”Lät det passera”

03 dec, 2023, 17:00 
AvPer-Eric Malm

Svensk Damtidning har träffat Rickard Olsson, som bland annat berättar den jobbiga skilsmässan, livet som radioprofil – och om ett speciellt möte med självaste drottning Silvia.

Annons
Bingolottos programledare – minns du alla?Brand logo
Bingolottos programledare – minns du alla?

Hej Rickard, hur mår du i dag?

– Jag mår jättebra, tack.

Trivs du med att vara radiopratare igen efter en lång tv-karriär?

Ja, jag älskar radion. Radioapparaterna må ha försvunnit, men radion lever vidare. Det är väldigt roligt att prata med det riktiga Sverige. Det har egentligen varit min grej hela tiden, att få vanliga, hederliga människor att skina. I tv-programmen “Vem vet mest”, “Vasaloppet” och “Bingolotto” så har jag egentligen hela tiden interagerat med kreti och pleti. Nu gör jag det mer koncentrerat och det är fullkomligt fantastiskt.

Du gick direkt från lokalradion i Gävle till Morgonpasset med två miljoner lyssnare, hur var det?

Att ta över efter Tomas Tengby var mitt största stålbad någonsin. Jag kom till jobbet halv fem varje morgon och det första jag gjorde var att lyssna av telefonsvararen på redaktionen. “Ta bort den där jäveln” var ungefär det snällaste som sades. Det var så mycket vitglödgat hat att om sociala medier hade funnits på den tiden så hade jag inte haft någon karriär i dag. Det gjorde ont, alla vill ju bli omtyckta. Men någonstans så förstod jag också lyssnarna, för jag älskade själv Tengby. Men det var bara att bita ihop, jag visste att tiden var på min sida.

Annons

Vad kan du berätta om “Kompani Svan” på Kanal 5?

Det kom i exakt rätt tid för mig personligen. Jag hade precis gått igenom en elak skilsmässa och fick rycka in i lumpen som femtiosexåring med helt andra saker att tänka på. Det kanske låter konstigt, men det var nyttigt för mig att bli livegen, att underkasta mig ett strikt schema och få en utskällning för att jag inte bäddat sängen på rätt sätt. Gemenskapen bland deltagarna var också fantastisk. Jag tror stenhårt på allmän värnplikt, som uppfostringsanstalt och integrationsprojekt. Om Gustaf och Muhammed delar tält och kämpar sida vid sida under ett år så blir de vänner för livet.

Är du singel i dag?

Japp, sedan snart ett halvår. Det känns bra, för det är första gången i vuxen ålder som jag får inreda ett hem helt på egen hand och det är snyggt som fan. Jag höll på med Tinder tidigare och träffade en fru som jag nu skilt mig från så det är inte aktuellt i dag. Jag tycker inte om den man blir när man sitter och “svajpar” till höger och vänster enbart baserat på ett foto. Man blir cynisk och krass och kanske missar världens bästa kvinna bara för att ett ögonbryn ser konstigt ut på just den bilden.

Rickard Olsson och exfrun Giséle Essé Olsson
Rickard Olsson med exfrun Gisele Essé.

Skräms du av åldrandet?

Nä, jag är ganska väl förberedd. Men det kan kännas lite läskigt ur ett karriärperspektiv, att det en dag inte skulle finnas en efterfrågan på den verktygslåda och de erfarenheter som jag har byggt på mig. Jag är lika nyfiken i dag som någonsin tidigare. Sedan lever jag efter ett råd som jag en gång fick av en bilmekaniker: om man inte alltid vill bli bättre så slutar man snart att vara bra.

Annons

Har du haft några vanliga jobb?

Självklart. Jag har varit lärarvikarie, hemsamarit, kaffepaketerare, tidningsutdelare… Många vanliga knegarjobb. Det låter säkert högtravande, men det universitetet, det som kallas livets hårda skola, har betytt lika mycket för min karriär som journalistutbildningen på Örebro universitet.

Vilket är ditt bästa husmorstips?

Jag har två. Mitt senaste, som jag körde så sent som igår, är att använda ättika för att rengöra kakelfogar som börjar bli svarta. Det ska vara Häxans på sprayflaska. Och, när du har hackat lök och ska fösa ner den i maten, så ska du inte använda den vassa eggen, för då blir kniven slö.

Rickard Olsson
Rickard Olsson – nu mer radioprofi, berättar för Svensk Dam om ett särskilt möte med drottning Silvia.

Berätta om något husdjur som betytt mycket för dig?

Just nu så har jag och Asta delad vårdnad om en golden retriever. Jag och Harry, döpt efter Harry Styles, är ute och går i vildmarken, minst en mil om dagen sedan tre år. Det är fint att ha med honom, jag är liksom för mig själv men inte ensam. Och det är en bra ras för jag kan ha honom lös och han springer inte på vilt. Det är genom långpromenader och lite koll på maten som man går ner i vikt, inte på gymmet.

Annons

Hur ska du fira jul och nyår?

Julen blir lugn och fin i den lilla familjens värme och nyår firar jag nog någonstans i fjällen.

Har du träffat någon i kungafamiljen?

Prins Carl Philip pratade jag med i samband med att jag ledde Idrottsgalan där han delar ut Jerringpriset varje år. Han var supertrevlig och överraskande snygg i verkligheten. Drottning Silvia har jag mött flera gånger genom samarbetet mellan hennes välgörenhetsprojekt World Childhood Foundation och Bingolotto. Jag gav henne Bingolotter till hela familjen och hon gav mig en språklig tillrättavisning. Det handlade dock om spanska och inte svenska så jag lät det passera.

Namn: Rickard Olsson

Född: 7 februari 1967 i Stockholm

Bor: Nacka, Stockholm

Familj: Dottern Asta, hunden Harry,Gör: Tv- och radioprogramledare

Aktuell: Radio på Star FM, “Kompani Svan” på Kanal 5

Annons