Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rickard Sjöberg får kritik för hur han agerade när Let's Dance blev stormat: "Klappade till honom"

29 maj, 2023, 14:00 

Rickard Sjöberg får kritik efter stormningen av Let's Dance.

Annons

Let's Dance skulle avgöras och Charlotte Kalla och Tobias Karlsson var mitt inne i sitt första dansnummer. Då sprang det plötsligt in två aktivister på dansgolvet.

De två versionen vecklade upp en skylt på vilken det stod "Återställ våtmarker" och kastade ut ett gult pulver. Allt var en del av en aktion, där målet är att tvinga fram "återställandet av Sveriges utdikade våtmarker". Aktionen fick ett snöpligt slut när en av aktivisterna fälldes av en stenhård tackling från en av kamerakranarna.

Tony Irvings avslöjande – förändringen i Let's Dance 2023Brand logo
Tony Irvings avslöjande – förändringen i Let's Dance 2023

Rickard Sjöberg om stormningen i Let's Dance

I en intervju med Aftonbladet berättar Let's Dance-deltagaren Rikard Sjöberg att han kände sig manad att agera.

Let's Dance och Rickard Sjöberg
Rickard försökte!

– Då klappade jag till Tobias Bader på axeln och sa ”vi tar varsin”. Då hann ju inte jag fram egentligen innan kameran gjorde sitt jobb på en av dem, så jag hann inte göra så mycket, säger Rikard till Aftonbladet.

Annons

– Jag tycker att i det här fallet blev det farligt eftersom det skedde mitt under en dans där en höggravid kvinna är med. Då blir det väldigt viktigt att göra något, och jag önskar att jag hade ingripit tidigare.

"En förvrängd världsbild"

Poddprofilen och Instagram-stjärnskottet Joakim "ZorbasNewton" Johansson reagerade starkt när han läste intervjun med Rikard. Han skakade på huvudet och hörde av sig till Svensk Dam.

Han jämför med Ronny Svensson, som anklagats för att ha överdrivit sin roll i ett tågdrama.

– Det här fenomenet med att män i media känner att det är relevant att berätta vad de TÄNKTE göra är intressant. Alla dagdrömmer väl om att någon likt i den gamla reklamfilmen skriker ”stoppa tjuven” och att hjälten blir du själv som sänker busen med en väl avvägd glidtackling. Men höjden av förvrängd världsbild är väl ändå att behandla tanken som att den skett på riktigt? Nu är Sjöberg smartare än Ronny och utger sig inte för att ha gjort något som inte skett, men vad han tänkte göra är knappast relevant. Det säger en hel del om det hela att en kamerakran uppenbarligen var mer handlingskraftig och uppvisade ett större civilkurage än Rickard, säger Joakim och skakar ännu en gång på huvudet.

– Det är ingen bedrift att du har mindre civilkurage och handlingskraft än en kameraarm. Armen tar iaf inte åt sig äran efter.

Annons