Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Robert Gustafssons fräcka kupp mot kungen – ljög för Säpo: "Stoppa honom!"

19 sep, 2022, 13:00 
Indra Nordemar
Robert Gustafsson var nära att stoppas på kungens födelsedag efter sitt oväntade draget.
Annons
Det här är kungaparetBrand logo
Det här är kungaparet

Robert Gustafsson är en av Sveriges största komiker och skådespelare, och har genom sin karriär fått flera prestigefulla uppdrag. Men det finns ett som sticker ut.

I TV4:s program "Vilket liv! hyllas svenska stjärnor och i det tredje avsnittet stod Robert Gustafsson i fokus. Programledaren Renée Nyberg ställde då frågan om det finns något som Robert är extra stolt över i sin karriär – och ja, det finns det, nämligen när han skulle hålla monolog för kungen.

Robert Gustafssons prestigeuppdrag på kungens födelsedag

Det var inför kungens 50-årsfirande som Robert fick förfrågan om den stora uppgiften.

– Jag fick frågan om jag kunde vara med i den här direktsändningen och kungen skulle då firas. Så ringde de och frågade om jag hade skrivit något, då hittade jag en monolog jag hade gjort på Skansen som hette ”Deja vu” så det skickade jag. Kungahuset ville veta och Säpo ville läsa och godkänna, berättar Robert i programmet.

Annons

Men Robert höll sig inte till monologen som han skickat in, utan skrev i stället en ny där han han drog in skämt om hur kungen tvingas lyssna på alla de tal som hålls av bland andra kommunpolitiker.

– Man tycker så synd om honom som måste höra dessa tal, så jag måste göra en sådan som då misslyckas på något sätt, menar Robert.

Gustafssons kupp mot kungahuset

Problemet var ju då att det nya manuset aldrig lästes i förväg av varken hovet eller Säpo, så när Robert började tala på kungens födelsedag spreds en panik i salen.

– Då hörde jag hur de skrek i hörlurarna på kameramännen: ”vad säger han?! det är fel manus! Stoppa honom! Klipp! Ska vi bryta? Nej, vänta! Inte än!”, säger han till Renée och fortsätter:

– Det var panik där ute. Det var något helt annat än vad jag sagt att jag skulle göra.

I slutet av framträdandet skulle han även lämna över en bok till kungen, men i och kuppen om de oväntade orden blev han orolig att han upprört Säpo så pass att de skulle hoppa på honom om han närmade sig kungen.

– Kommer någon hoppa på mig och brotta ner mig nu? Att jag inte får gå nära honom eller så där. Men det gjorde de inte, det gick ju bra.

Ja, den nya monologen blev en succé trots allt, och verkade gå hem hos både kungafamiljen och publiken, som brast ut i skratt vid upprepade tillfällen.

Kungen och Victoria verkade i alla fall roade under Gustafssons monolog! Skärmdump TV4

Foto: TT

Annons