Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Robinson-profilens osannolika förflutna – löste omtalad mordhistoria

02 okt, 2023, 16:30 
Louise Wibergh Lenti
Therese Tang

Therese Tang är privatpersonen som genom sin okonventionella metod löste ett av Sveriges mest omtalade mord.

Annons
Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmerBrand logo
Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer

Den 2 oktober drar den nya säsongen av Robinson i gång på TV4 och framför oss har vi 50 avsnitt att vänta innan finalen den 7 december.

Redan den 18 september avslöjades deltagarna i årets tävling och i listan var det ett namn som stack ut – Therese Tang.

För den krimintresserade är det här ett välkänt ansikte. Therese Tang är nämligen den första svenska privatpersonen att lösa ett spaningsmord.

Göran Lundblads försvinnande

Det var i augusti 2012 som den 63-årige lantbrukaren Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Förlösa, norr om Kalmar. Familjen hörde av sig till polisen och organisationen Missing people för att få hjälp att hitta honom. Dessvärre fanns det inga svar, Göran var bara borta.

Annons

Therese Lang var ordförande för Missing people i Kalmar och kunde inte släppa Göran. Under våren 2014 valde de därför att ta upp sökandet igen.

Det framkom i undersökningen att Göran Lundblad låg i fejd med en familj i den intilliggande gården. Det var en tvist om mark som pågått i över 50 år. Göran själv ägde mycket mark och var god för cirka 50 miljoner kronor, något som han planerade att ge vidare till sin dotter Sara Lundblad.

Något han inte räknat med var att dottern blivit upp över öronen förälskad i grannens son, Martin Törnblad, och ville starta ett liv tillsammans med honom. Detta upprörde Göran då det skulle innebära att han indirekt gav bort sin mark till sina fiender vilket han inte gick med på.

Sara och Martin har i efterhand omskrivits som nutidens Romeo och Julia med en förbjuden kärlek som slutade i död.

Ett plötsligt erkännande

Under sökandet av Göran Lundblad upptäckte Therese Tang att något inte stod rätt till. Både Martin och Sara betedde sig märkligt och som att Göran redan var död – fastän det inte bevisats än.

Annons

Therese valde då att bekanta sig närmre med Martin Törnblad. De inledde någon form av vänskapsrelation där det i efterhand beskrivits att Martin fick känslor för Therese.

Så en dag berättar han. Allt.

Han berättar hur han gått in i Görans hus och skjutit honom med ett hagelgevär. Han och Sara ska sen ha fraktat kroppen 700 meter från gården och begravt honom. Planen var att Göran skulle vara försvunnen, förklaras död och sedan skulle Martin och Sara dela på Görans pengar.

Therese tänker snabbt och lyckas spela in delar av samtalet på sin telefon som hon sedan kunde ge till polisen. Hon får honom också peka ut exakt var kroppen ligger begravd på en karta.

Tack vare bevismaterialet kunde både Sara och Martin gripas och dömdes 2015 mot sitt nekande för mordet på Göran Lundblad. De avtjänar nu varsitt 18-årigt straff i fängelse.

Sara Lundblad, Martin Törnblad
Nutidens något mörkare Romeo och Julia – Sara Lundblad och Martin Törnblad.

Therese Tang: "Jag kan ställa obekväma frågor"

Tang har kritiserats av polisen för sitt agerande, både för att det kunde varit en farlig situation och för att de anser att en utbildad polis borde utfört förhöret. Leif G.W. Persson håller däremot inte med:

Annons

– Hade han inte lättat sitt hjärta för Therese Tang, och hade inte hon då haft sinnesnärvaron att bevisa det och vara så noggrann så tror jag att det här fortfarande hade varit ett ouppklarat försvinnande, sa han i podcasten ”Spår”.

Mordet i Förlösa är ett av Sveriges mest omtalade fall och det har lyfts i Nyhetsmorgon, Morgonpasset i P3, flertalet poddar och dokumentärer och Therese har varit med och uttalat sig i flera av dem. Med hjälp av kriminalreportern och författaren Joakim Palmkvist skrevs även en bok om hennes historia ”Hur man löser ett spaningsmord”.

Under 2022, 10 år efter Göran Lundblands försvinnande, kom även tv-serien ”Mörkt hjärta” som är en dramatisering av rättsfallet.

Therese Tang
Therese Tang var ett av huvudvittnena i rättegången mor Sara Lundblad och Martin Törnblad.

Idag jobbar Therese som operativ driftschef på Burger King men hon fortsätter att spana på eget håll i fall där polisen inte hittat svar. I en intervju med Allas berättar hon:

Annons

– Jag är inte polis så jag kan klampa in och ställa obekväma frågor. Många gånger har folk svårt att tala med myndigheter. Det finns ju alltid nåt skit i alla familjer. Morbror Nisse som har begått ett inbrott eller nåt när han var ung till exempel. För mig kan de öppna upp och berätta om det ena eller andra.

Therese Tang: ”Dras till det psykologiska spelet”

Nu ska Therese alltså vara med i årets upplaga av Robinson. Kanske är det just hennes förmåga att få människor att lita på henne och öppna upp som kan få henne att vinna programmet.

I en intervju med Sveriges radio säger hon:

– Jag tror att jag har sökt i 7 eller 8 år i rad. Jag vet inte riktigt vad det är med det här programmet som har gjort mig sugen på att delta. Dels är det väl det här psykologiska spelet, se hur bra man spelar det och inte. Utöver det är det väl hur man funkar på en öde ö utan mat och alla de här bekvämligheterna som vi har här hemma i Sverige.

Foto: TV4

Annons