Så blev Noppe en av kungens bästa vänner

Så blev Noppe en av kungens bästa vänner
Långläsning om Noppes spännande liv.
Annons

noppe-kungen-ibl

Den nu framlidne greve Carl Adam Lewenhaupt växte upp i ett förmöget hem på Östermalm i Stockholm.

Mamma Christina Louise, var född de Geer af Leufsta och kom från Schweiz. Pappa Gösta Lewenhaupt var chef för IBM, men också kabinettskammarherre åt prinsessan Sibylla.

Familjen umgicks därför nära med kungafamiljen. Carl Adam och hans två år äldre syster Cecilia lekte med kungen och prinsessan Christina. 

Svensk Damtidning träffade Noppe under en intervju 2015 då han berättade om sitt liv och relationen med kungen. 

– Jag minns inte första gången en jag träffade kungen. Han har alltid funnits där, men är en förskräckligt bra vän, sa Noppe då i en stor intervju med Svensk Damtidning.

Carl Adam berättade också att han redan som barn fick smeknamnet “Noppe”.

– Min mamma hade en hund som hette Noppe och det var en dag under min barndom som hon tittade ner på mig i barnvagnen och sa till min far att herregud, han ser ju ut precis som Noppe, så jag har kallats för Noppe sedan jag var ett år.

Noppe hade en varm och fin barndom med föräldrar som lärde honom att behandla alla människor lika – och just så minns Silvias väninnan Marianne Bergengren honom.

– Noppe var fantastiskt gullig, charmlig och snäll mot alla. Han pratade aldrig illa om någon, säger Marianne som var tillsammans med Noppes kusin Gustaf Lewenhaupt som tonåring nu till Svensk Damtidning. 

När Noppe var åtta år flyttade familjen till släktgården Geddeholm, utanför Västerås, men där bodde han bara i tre år innan det var dags för internatet Sigtunaskolan.

– Jag var elva år när jag började där. Om jag hade haft egna barn så vet jag inte om jag hade skickat iväg dem så tidigt, utan kanske först i gymnasiet. Vi fick bara åka hem en gång i månaden och jag saknade mina föräldrar, men jag stormtrivdes ändå eftersom jag fick en massa nya kompisar, sa han under intervjun 2015.

När Noppe var 13 år drabbades familjen av stor sorg. Han tio år äldre bror Greger, som var prinsessan Desirées ungdomskärlek, omkom tragiskt i en skidolycka i Åre 1960, bara 23 år gammal.

– Det var svårt för han var ju en idol för mig. Det var även svårt för mina föräldrar för de hade redan förlorat ett barn, en ficka tre år innan jag föddes. Hon var sex år när hon dog i lunginflammation. Men vi pratade aldrig om sorgen, man gjorde inte det på den tiden, berättade han.

Annons
År 2015 togs denna bild på Noppes egna krog som bär hans namn. 
År 2015 togs denna bild på Noppes egna krog som bär hans namn.

Enligt flera vänner som Svensk Damtidning pratat med var Noppe nästan alltid glad och bekymmerslös, men hade också en känsligare sida som han inte visade för lika många. Under den många gånger jobbiga tonårstiden blev musiken hans liv.

Som 17-åring år blev han trummis i skolbandet ”Slow- coachers” på skolan. De andra i bandet var så kallade externer, elever som gick på skolan med bodde i Sigtuna. De hade långt hår, men det fick Noppe absolut inte ha för skolledningen så han hade peruk på sig.

– Jag var nog lite av en rebell som ung, berättade han skrattandes i vår intervju.

Någon studentexamen blev det inte. Sommaren innan han skulle börja sista ring kuggade han på ett muntligt matteprov, eftersom han var så nervös att han inte svarade rätt på en enda fråga. Rektorn relegerade honom, men ångrade sig sedan. Men då hade den 19-årige Noppe fått nog av internatskolan. Han läste istället klart gymnasiet under kvällstid på Norra Latin i Stockholm, samtidigt som han jobbade extra i en järnaffär på NK.

Den socialt begåvade Noppe avancerade snabbt inom varuhuset och kom som 22-åring in på NK:s interna chefsutbildning. Hans föräldrar blev väldigt stolta över att han tog sig i kragen. Än stoltare blev de när han sedan blev NK:s yngsta biträdande varuhuschef någonsin. Han jobbade många år inom detaljhandeln och drev under tio års tid ett framgångsrikt call center innan han som 55-åring vågade förverkliga sin stora dröm om att driva en egen medlemsklubb, inspirerad av föregångare i London.

Klubben fick namnet “Noppes bar” och där kunde bara speciellt utvalda medlemmar komma in med portkod.  Det rådde strikt fotoförbud och kungen och hans grabbgäng kunde därför festa ifred.

Noppe var på klubben nästan varje kväll. Han drack sparsamt med alkohol, men var mån och att gå runt och hälsa på sina gäster.

“Noppes bar” hade något dramatiskt över sig med röda väggar, antika möbler, skulpturer och religiösa symboler. På väggarna satt också skämtteckningar, varvat med guldinramade oljemålningar av anfäder från den grevliga adelsätten Lewenhaupt. På bardisken stod Noppes egen champagne uppradad.

Grete Qviberg, som var gift med Noppes bästa vän Aje Philipson under flera år, minns Noppe som festens medelpunkt och som en person som spred mycket glädje runt omkring sig.

– Han var en glad tokstolle och det är stor sorg i umgänget, säger hon till Svensk Damtidning efter att beskedet om hans bortgång nått henne.

Carl Adam Lewenhaupt och fru Lee Lewenhaupt på deras bröllopsdag år 2004. 
Carl Adam Lewenhaupt och fru Lee Lewenhaupt på deras bröllopsdag år 2004.

Noppe var gift fyra gånger. Han gifte sig för första gången under slutet av 70-talet med modellen Katarina Swanstein. Ett äktenskap som varade under fyra år.

1983 träffade han den norska artisten Grynet Molvig. De gifte sig 1983 och Grynet beskriver deras 12 år tillsammans som “en drömtillvaro” när vi når henne på telefon.

– Det finns inga ord som kan beskriva hur jag känner. Jag är chockad. Han var en stor del av mig och min sons liv. Den mest levande människan, varm och kärleksfull, säger hon.

Två dagar före nyårsafton år 1997 gifte sig Noppe med inredningsexperten Susanne Lewenhaupt, men äktenskapet varade bara i tre år.

Den 12 augusti 2004 äktade Noppe sin sista kärlek Lee Lewenhaupt i Storkyrkan. Paret fick inga barn tillsammans men han blev en älskad bonuspappa för Lees son Leo.

Foto IBL 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Så blev Noppe en av kungens bästa vänner”

  1. Nina S skriver: 5 mars, 2017

    Tänk vad han sett och hört…många sanningar han tar med sig…kungens nära vän


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar