Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så gick det sen för jurymedlemmarna i Idol: Sexmissbruk, osämja och stor sorg

25 nov, 2022, 14:30 
AvLinus Brännström

De fick hård kritik – i början kallades Idol för förnedrings-tv och juryn för mobbare.
Så har det gått för de klassiska jurymedlemmarna sedan de försvann från rampljuset.

Annons
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

2004 var det premiär i TV4 för Idol och programmet, som bjöd på något helt nytt i svensk tv, möttes av hårda reaktioner.

Juryn – bestående av Claes ”Clabbe” af Geijerstam, Kishti Tomita, Daniel Breitholtz och Peter Swartling – var extremt ärliga i sina omdömen av de aspirerande artisterna. Dagens Nyheter skrev att Idol kallades för ”förnedrings-tv” och i Aftonbladet rasade etablerade svenska artister mot programmet.

Första Idol-juryn beestående av Claes ”Clabbe” af Geijerstam, Kishti Tomita, Daniel Breitholtz och Peter Swartling
Den första Idol-juryn – med Clabbe af Geijerstam, Daniel Breitholtz, Kishti Tomita och Peter Swartling.

– Det sjuka är att dom tror att dom sitter där som något slags experter på någonting. Det är löjligt. De är bara rädda talangscouter. Hela den här grejen är ett tecken på att skivbranschen är på dekis, sa Stefan Sundström till tidningen.

Annons

Han fick medhåll av Martin ”E-Type” Eriksson:

– Programmet är inte utformat för att hitta nya popstjärnor. Det är utformat för att göra bort människor och få tittare, sa han till Aftonbladet.

Men Idol blev en succé trots allt – precis som SVT:s ”Expedition: Robinson”, som fick liknande kritik i slutet av 90-talet.

Snart 20 år senare är Idol en institution i svensk tv och de hårda tongångarna som hördes från början har i dag ersatts av en mer fredagsmysig stämning.

Juryn har också bytts ut i omgångar – även om Kisthi Tomita nu är tillbaka sedan ett par säsonger. Så här gick det sen för de andra jurymedlemmarna som lämnat programmet.

Peter Swartlings hårda kritik mot Idol

Skivbolagsveteranen Peter Swartling, 57, var juryns ledare i de första säsongerna av Idol. Som A&R, ett slags talangscout, hade han varit med och upptäckt och lanserat artister som Robyn, Petter och Jennifer Brown.

Peter Swartling – en av medlemmarna i den första Idol-juryn
Peter Swartling ledde juryn de första åren.

När det blåste kring Idol-juryn i början var det ofta han som fick kliva fram och försvara de emellanåt hårda omdömena i programmet.

Annons

– Tittar du på ett program och hänger upp dig på en eller två detaljstudier kan det se för jävligt ut. Det förstår jag. Jag står för juryn och för mina uttalanden, men det som klipps ihop i tv är inte hela bilden, sa han till Aftonbladet 2004.

Efter att hela juryn byttes ut inför den femte säsongen blev sedan Swartling en hård kritiker av programmet. Han tyckte först att den efterföljande juryn, som bland annat bestod av Laila Bagge och Anders Bagge, var för mjäkig.

– Ändå sedan man bytte juryn har det varit mer feelgood-tv. Mer gemytligt på något sätt, sa han till Aftonbladet 2014.

– Jag körde min grej, som jag tyckte att den skulle vara. Hård och skarp men äkta. Om jag blev berörd så visade jag det.

Så lever Peter Swartling i dag

Swartling var sedan kritisk mot kontrakten som Idol-deltagarna tvingades skriva på – med låg ersättning samtidigt som produktionsbolaget bakom programmet gavs makt att välja såväl skivbolag som management åt deltagarna.

Annons

– Det blir ju en pinsam historia, sa han till Aftonbladet 2016.

– Så här funkar det ju inte någon annanstans i affärsvärlden över huvud taget. Det skulle aldrig hålla.

Peter Swartling från Idol med hustrun Anneli Swartling
Peter Swartling med hustrun Anneli Swartling.

Numera håller Peter Swartling en lägre profil mer är fortsatt verksam bakom kulisserna i musikbranschen. Han jobbar bland annat med bolagen Sparwk och TicketSocket.

Han bor i Saltsjö-Boo med hustrun Anneli som han har två barn tillsammans med.

Daniel Breitholtz: ”Jag ägnade för stor tid åt att ha sex”

Vid sin sida i juryn hade Peter Swartling en annan kille med rakat huvud och vass tunga – den unge Daniel Breitholtz, numera 45 år gammal. Även Breitholtz kom från skivbolagsbranschen och hade en bakgrund som talangscout.

Daniel Breitholtz från Idol-juryn
Daniel Breitholtz i Idols barndom.

Efter att han lämnade programmet efter säsongen som sändes 2007 har han avslöjat att juryns sågningar i viss mån var fejk – i Schulman show 2011 påstod Breitholtz att produktionen kom med förslag på sågningar till jurymedlemmarna.

Annons

– Jag tyckte för min egen skull att det var viktigt att det jag sa var det jag tyckte och var ärligt, och att mina egna sågningar var mina egna. Men jag vet att mina kollegor fick sågningar levererade till sig, sa han i programmet.

Han har också berättat om sitt bekräftelsebehov under åren som talangscout – något som i media blåstes upp till att han ”talade ut om sitt sexmissbruk”.

– Jag ägnade för stor tid åt att ha sex. Det har blivit stökigt några gånger. Det har ju gått så långt att jag för några år sedan bestämde mig för att jag måste sluta ha så mycket sex, berättade han 2013 i På middag hos Hannah och Amanda.

Smärtsamma sorgen efter Adam Alsings död

De senaste åren har Daniel Breitholtz haft en chefstjänst på Spotify. Han har också gjort en rad radioprogram och poddar – bland annat medverkade han i Adam och kompani tillsammans med Adam Alsing och Vanessa Falk.

Daniel Breitholtz och hustrun Jessica Breitholtz
Daniel Breitholtz med hustrun Jessica Breitholtz.

Efter Adam Alsings bortgång 2020 berättade Breitholtz om sin sorg i podden.

– Jag älskar Adam som en av mina viktigaste personer i mitt liv, och för mig är det här en sådan brutal jävla förlust, sa han.

Annons

– Det var som att hela min kropp skrek, men det kom inga ljud.

Han och Vanessa Falk har fortsatt att göra podden efter Adam Alsings bortgång, men under det nya namnet Kompaniet. Även Kristoffer Appelquist är med på ett hörn.

Daniel Breitholtz är gift med Jessica Breitholtz och har två barn.

Clabbe fick kritik av vännen Björn Skifs

En lite udda fågel i den första Idol-juryn var Claes ”Clabbe” af Geijerstam – kanske mest känd som den första discjockeyn som blev en stjärna i Sverige, i slutet av 60-talet. Karriären inleddes dock ett par år tidigare som gitarrist i Ola and the Janglers.

Clabbe har också gjort allt från att vara ljudtekniker till Abba till att vinna Melodifestivalen med gruppen Malta och bidraget Sommar'n som aldrig säger nej – för alltid inskriven i den svenska schlagerhistorien tack vare textraden ”dina bröst är som svalor som häckar”. Han har också varit en flitig radioprogramledare.

Claes "Clabbe" af Geijerstam var tidigare en av medlemmarna i Idol-juryn
Clabbe chockade vännerna när han blev en del av Idol-juryn.

När Clabbe gick med i Idol-juryn fick han kritik från vänner som Björn Skifs.

– Han har väl blivit beordrad att vara så där. För det man ser i tv är definitivt inte Claes. Han spelar en roll, precis som de andra. Och de gör det på bekostnad av ungdomarna, dundrade Skifs i Aftonbladet 2004.

Annons

I en intervju med tidningen Dagens Nyheter försvarade dock Clabbe Idol och juryns hårda omdömen:

– Så rättframma som vi är, det är ett steg framåt i tv-världen. Det vi säger är inget emot vad de tänker i sofforna hemma. En del tävlande vet inte om att de är dåliga. Och då har det varit föräldrar som följt med sina 16-åringar. Jag tycker inte att de är barn, utan ungdomar. Sedan är de totalt värdelösa. Vad har de för förebilder hemma?

Clabbes liv med yngre hustrun – efter pengabråket med TV4

Clabbe var den medlem i originaljuryn som lämnade först. Han hoppade av efter tre säsonger – bara veckor innan inspelningarna av den fjärde säsongen skulle börja.

Orsaken var ett pengabråk.

– För att göra en säsong till måste jag värdera mina alternativ. Vad jag ska ställa in för andra åtaganden och vad jag har som är i bagen, och då satte jag ett pris på det. Because I’m worth it, men Fyran ville inte ställa upp på det, förklarade Clabbe för Expressen.

– Det visar ju hur de värderar sina profiler – ”okej då vi släpper Claes”, och då får de göra det.

Claes "Clabbe" af Geijerstam med hustrun Nina af Geijerstam
Claes ”Clabbe” af Geijerstam med hustrun Nina af Geijerstam.

Clabbe har hunnit fylla 76 år och har efter Idol bland annat gjort radioprogrammet DJ Clabbe. Han har också varit ute på nostalgiturnén Hits of the 60's tillsammans med bland andra Svenne Hedlund.

Annons

Claes ”Clabbe” af Geijerstam bor i Saltsjö-Boo utanför Stockholm med 26 år yngre hustrun Nina af Geijerstam – han har berättat att folk haft åsikter om åldersskillnaden dem emellan.

– Folk har alltid åsikter, men det är ingenting att ha någon åsikt om. Om två människor möts och blir kära i varandra och kärleken består, vad ska man göra åt det? Tycker man om varandra och vill vara tillsammans för att man älskar varandra, då räcker det bra tycker jag, har han sagt till Aftonbladet.

Samtidigt hyllade han sin hustru.

– Det är verkligen helt underbart och problemfritt. Jag fick också en familj att ta hand om. Jag fick två barn på köpet och jag har engagerat mig mycket i dem. Det har varit jättekul. Jag har ju inga barn själv så det var på tiden att jag fick det.

Anders Bagge, Laila Bagge och Ander Carlsson ersatte originaljuryn i Idol
Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson tog över efter originaljuryn.

Profilerna lämnade Idol efter bara ett år

När den första juryn helt var ute ur bilden kom Anders Bagge, 54, Andreas Carlsson, 49, och Laila Bagge, 49, in i programmet. Anders Bagge har varit med sedan dess, undantaget säsong 12, och Laila Bagge gjorde hela sju säsonger i rad innan hon lämnade – hon är dock alltjämt en av våra mesta kändisar.

Annons

Låtskrivaren Andreas Carlsson lämnade efter tre säsonger och har sedan dess bland annat jobbat med böcker och musikaler. Han var också med i den kortlivade talangsåpan X Factor som 2012 var tänkt att ersätta Idol.

Anders Bagge med en ny konstellation av Idol-juryn: Här med Alexander Bard, Laila Bagge och Pelle Lidell
Anders Bagge, Alexander Bard och Laila Bagge med Pelle Lidell – som snabbt lämnade Idol.

När Carlsson hoppade av klev skivbolagsmannen Pelle Lidell, 60, och artisten och mångsysslaren Alexander Bard, 61, in i juryn. Lidell lämnade dock efter bara en säsong – han har sedan dess jobbat inom musikbranschen med bolag som Ekko Music Rights. Alexander Bard stannade i sin tur kvar i fyra säsonger.

Quincy Jones III, Fredrik Kempe och Nikki Amini
Den kortlivade Idol-juryn med Quincy Jones III, Fredrik Kempe och Nikki Amini.

Den tolfte säsongen av Idol innebar sedan en helt ny jury – låtskrivaren Fredrik Kempe, 50, producenten och musikern Quincy Jones III, 53, och skivbolagsprofilen Nikki Amini, 37. De två förstnämnda hoppade av efter bara en säsong för att återgå till sina vanliga sysselsättningar medan Nikki Amini stannade fem säsonger och blev en stor stjärna – hon har tävlat i Let's dance, gjort radio och poddar och har i höst synts i TV4:s Expeditionen.

Numera består Idol-juryn av veteranerna Anders Bagge och Kishti Tomita, 58, samt Alexander Kronlund, 50, och Katia Mosally, 35,

Annons