Så lever Ida från ”Emil i Lönneberga” i dag: "Var inte värt priset"

lena wisborg candinger

Hon blev känd som Ida i Emil i Lönneberga för hela Sverige, men i dag gör Lena Wisborg Candinger något helt annat.

Lena Wisborg Candinger var bara fem år gammal när hon fick rollen som Ida i Emil i Lönneberga och i en färsk intervju berättar hon att hon inte hade någon aning om vad det innebar att bli barnskådis.

– När jag blev tillfrågad blev jag i första hand tillfrågad om jag verkligen ville göra det. Jag fick förklarat lite vad det innebar – att jag skulle vara borta hemifrån och borta från mina föräldrar. Men som femåring kan man ju naturligtvis inte förstå konsekvenserna av det. Men om jag inte hade velat göra det så hade jag aldrig blivit tvingad att göra det. Jag visste vad jag gjorde så långt som en femåring nu kan göra, säger Lena Wisborg Candinger, säger hon i intervjuserien ”Alla vi barn från filmerna”.

Det gör Lena Wisborg Candinger i dag

Emil i Lönneberga släpptes 1971 och året därpå kom uppföljaren, Nya hyss av Emil i Lönnerberga. Den sista filmen, Emil och grisknoen, kom 1973.

Kort därefter tog Lena Wisborg en paus från skådespelarkarriären.

– Jag sa upp mig, jag vet inte om det hände flera gånger. Det var väl när det var en skön och varm dag och jag tyckte att jag ville göra något annat.

Ett par år efter, 1979, syntes Wisborg i en biroll i tv-serien Katitzi. Där spelade hon bland annat mot Christina Schollin och Janne ”Loffe” Carlsson. Men rollen blev också den sista för barnskådisen.

– Att arbeta med teater eller film eller nånting skapande är så otroligt roligt, det är en sådan härlig känsla. Men jag hade tidigt känt på alla nackdelar. Jag gjorde en för- och emot lista. Och det var inte värt priset, säger hon.

lena wisberg candinger

Lena Wisborg Candinger var bara fem år gammal när hon fick rollen som Ida.

Efter det fortsatte barnskådespelaren arbeta med det konstnärliga.

– Jag hade bestämt mig för att bli maskör, så jag är utbildad frisör och så, men jag blev allergisk så jag kunde inte fortsätta. Jag har jobbat med många olika saker fram och tillbaka. När jag inte kunde jobba som frisör och maskör, så utbildade jag mig till skräddare. Man har jobbat en hel del konstnärsmässigt eller hantverksmässigt, säger hon.

Foto: TT

Källa: Expressen