Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever kvinnorna i HM-familjen Persson – så spenderar de miljarderna

08 jul, 2023, 20:40 
AvLinus Brännström

H&M har gjort familjen Persson/Tham till en av Sveriges absolut rikaste.
Familjemedlemmarna, med täta kopplingar till kungahuset, lägger gärna pengar på lyxhus, hästar och exklusiva bilar – men skänker också enorma belopp till välgörenhet och forskning.
Så här lever de skygga miljardärerna i dag.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

100 miljoner kronor. Så mycket betalade Stefan Persson när han 2013 köpte exklusiva Fågelbro Golf & Country Club i Värmdö kommun utanför Stockholm – golfbanan ligger ett stenkast från kronprinsessan Victorias och prins Daniels nya sommarhus och också nära familjen Perssons sommarresidens vid Malma.

Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Det är förstås mycket pengar att punga ut med. Men en Twitter-användare poängterade då att för en man med Stefan Perssons förmögenhet är det som om en person som har en miljon kronor köpt något för 600 kronor.

Räkneexemplet gör H&M-miljardärens enorma rikedom lite mer greppbar.

100 miljoner betalade Stefan Persson för Fågelbro Golf & Country Club.

Stefan Persson, 75, är Sveriges rikaste person – när ekonomijournalisten Andreas Cervenka i fjol listade Sveriges alla miljardärer beräknade han Perssons tillgångar till 150 miljarder kronor. Forbes menar att förmögenheten uppgår till hela 174 miljarder, vilket innebär att Stefan Persson är en av världens 100 rikaste människor.

Annons

Köpte engelsk by för 220 miljoner kronor

Rikedomen grundar sig förstås i Stefans pappas Erling Perssons skapelse Hennes & Mauritz. Erling började som ostbud men efter en resa till USA bestämde han sig för att prova en ny affärsidé – moderiktiga kläder till ett lågt pris. Den första butiken öppnades i Västerås 1947 och sedan länge är H&M ett globalt fenomen med 4 800 butiker över hela världen.

Carolyn Denise Persson och Stefan Persson.

Stefan Persson har i dag lämnat de aktiva rollerna i familjeföretaget och tillbringar mycket tid på sitt gods Ramsbury i England. Han köpte stora delar av byn Linkenholt för över 20 år sedan för 220 miljoner kronor, enligt Expressen. Bland annat äger han byns pub och bryggeri.

Annons

Men Persson har fortfarande enorm makt över Hennes & Mauritz.

– Han har själv betonat i dag att han kommer finnas kvar som en aktiv ägare. I praktiken är det han som kontrollerar H&M med 75 procent av röstaktierna, sa Jonas Alsgren, som skrivit boken The Big Boss, till Expressen när Stefan Persson lämnade posten som styrelseordförande 2020.

H&M-barnen är mångmiljardärer

Stefan Persson fick tre barn i sitt första äktenskap med Pamela Persson – Karl-Johan Persson, 47, Charlotte Söderström, 46, och Tom Persson, 37. Barnen är alla storägare i H&M och miljardärer var och en för sig – Karl-Johan är ju numera styrelseordförande i H&M efter att ha klivit av vd-posten 2020.

Stefan Perssons gods i England.

I dag är Stefan gift med Carolyn Denise Persson. Familjen är känd för att hålla en relativt låg profil och få känner till hur deras dagar ser ut. Men när Stefan Persson klev av som styrelseordförande för H&M för två år sedan kom författaren Jonas Alsgren med en kvalificerad gissning:

Annons

– Stefan Persson kommer säkert ägna mer tid på sina gods i England där han bland annat tycker om att skjuta fasan, eller spela golf på egna golfbanan på Värmdö, sa han till Expressen.

Stefan är också engagerad i familjestiftelsen som skänker mångmiljonbelopp till bland annat forskning.

Så lever Karl-Johan och Leonie Persson

Sonen Karl-Johan Persson har tillgångar på 24 miljarder kronor, enligt Aftonbladet. Han är gift med Leonie, som tidigare hette Gillberg i efternamn, och paret har barnen Ian, Philippa och Fred tillsammans.

Leonie och Karl Johan Persson är vänner med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Leonie Persson växte upp på Lidingö och gick i samma klass som kronprinsessan Victoria på Enskilda gymnasiet. Hon och Victoria är goda vänner och kronprinsessan var en av gästerna när H&M-paret gifte sig för 20 år sedan – Karl-Johan Persson och prins Daniel brukar också spela golf tillsammans när tillfälle ges.

Annons

– De jobbar ju väldigt mycket och jag jobbar också mycket så det blir inte så ofta. Men vi träffas ibland. Några gånger om året kanske, har Karl-Johan Persson sagt till Aftonbladet.

Leonie och Karl-Johan har också synts på Djurgårdens fotbollsmatcher tillsammans med barnen.

– Utanför H&M ägnar jag mig åt familjen, Leonie och våra tre barn, har Karl-Johan sagt till Expressen.

Karl-Johan Persson är en stor Djurgårdssupporter. Här hejar på favoritlaget med delar av familjen.

Charlotte Söderström äger stjärnornas hästar

Stormrika är också Karl-Johans syskon Charlotte Söderström och Tom Persson. Charlotte är gift med affärsmannen Martin HP Söderström, som också han gick på Enskilda gymnasiet och tillhörde kretsen kring kronprinsessan Victoria. Paret, som har tre barn, bor enligt Expressen i en 775 kvadratmeter stor villa i Djursholm.

Annons
Charlotte Söderström äger bland annat Peder Fredricsons berömda häst All In som tagit medalj vid såväl OS som EM och VM.

Charlotte var hoppryttare i sin ungdom och hästintresset består – vid sidan om sina pengar, enligt Aftonbladet är hon god för 17,5 miljarder, är hon mest känd för att äga flera stjärnhästar som rids av ryttare som Peder Fredricson och Malin Baryard.

Vid sidan av det ägnar hon sig också åt välgörenhet via familjestiftelsen, Familjen Erling Perssons stiftelse.

– Jag tycker det är jätteintressant och givande. Pappa och min bror Tom sitter också där, har hon sagt i en sällsynt intervju med Svenska Dagbladet.

Lilllebror Tom Persson, som också uppges ha tillgångar på 17,5 miljarder, är den som är minst involverad i H&M – i stället arbetar han med film. Tom Persson gifte sig 2016 med Sofia Strandman efter en flera år lång relation, hon heter numera också Persson i efternamn.

Annons
Tom Persson med hustrun Sofia, tidigare Strandman.

Nära kopplingar till kungabarnen

Även Stefan Perssons syster och hennes familj räknas in bland Sveriges rikaste.

Lottie Tham, 73, är också en av H&M:s huvudägare och hennes förmögenhet beräknas uppgå till 12 miljarder kronor – hon bor i en stor villa i Djursholm tillsammans med maken Pieter Tham, 73.

Stefan Perssons syster Lottie Tham är en av Sveriges rikaste kvinnor. Här med maken Pieter.

Lotties tre barn Carl Tham, 43, Nils Tham, 37, och Lina Tham von Heidenstam, 46, beräknas ha tillgångar på två miljarder kronor var.

Annons

Carl är nära vän med prinsessan Madeleine och hans hustru Elionore, 40, var en av dem som var med på Madeleines möhippa. Paret bor i ett över 400 kvadratmeter stort hus på Djurgården och i garaget står bland annat en Tesla och en Range Rover.

Lina Tham von Heidenstam köpte Sveriges dyraste hus

Nils var tidigare en festprisse av rang som ofta syntes på Stureplan tillsammans med kusinen Tom Persson. Han var tidigare gift med Clara Hallenkreutz, som numera lever med skådespelaren Fares Fares.

Nils Tham gifte sig med Félice Jankell i fjol.

Nils Tham föll sedan också för en skådis – nämligen Thorsten Flincks och Annika Jankells dotter Félice Jankell, 31. Paret fick sonen Winston tillsammans 2019 och i fjol gifte de sig i Toscana inför gäster som Oscar Zia, Zara Larsson och Carolina Gynning.

Annons

Den lilla familjen bor i en 389 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm och de har också ett sommarhus på Värmdö som köptes för 55 miljoner kronor och sedan dess genomgått omfattande renoveringar, enligt Expressen.

Lina Tham von Heidenstam med maken Petter von Heidenstam.

Karolina ”Lina” Tham von Heidenstam, som är nära vän med kungabarnen och framför allt Victoria som hon känt sedan barnsben, var tidigare gift med Tom Davidson som hon har tre söner med. Har en dotter med nuvarande maken Petter von Heidenstam och bor i Djursholm i ett 441 kvadratmeter stort hus som inhandlades 2012 för 69 miljoner kronor – det var det årets dyraste hus i Sverige.

I parets garage står bland annat två Range Rovers.

Foto: TT

Annons