Så mycket tjänar stjärnorna på att vara med i populära tv-programmen – stora skillnader

23 aug, 2021, 07:00 
AvLinus Brännström

"Stjärnorna på slottet", "Så mycket bättre" och "Let's dance" lockar en miljonpublik – och kändisarna som deltar får frikostiga ersättningar.
Men hur mycket de tjänar på programmen beror i slutändan på hur kända de är.

Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

Det kan skilja flera hundra tusen kronor i gage för samma program.

Kändisunderhållning som TV4:s "Let's dance" och "Så mycket bättre" och SVT:s "Stjärnorna på slottet" har under 2000-talet blivit stora tittarsuccéer och kassakor för kanalerna.

Både "Så mycket bättre" och "Stjärnorna på slottet" spelas in under en kort och intensiv period vilket förstås är mycket billigare än till exempel stora dramaproduktioner som kan ta månader att spela in med stora skådespelarensembler och mängder av personal.

Det som framför allt kostar när det kommer till kändisunderhållningen är just att få dit kändisarna. Exakt hur mycket det kostar vill både tv-kanalerna och produktionsbolagen som gör programmen hemlighålla.

Men Svensk Damtidnings genomgång visar att det ofta handlar om stora summor.

I "Så mycket bättre" tycks gagerna fördelas relativt rättvist – även om det finns några rejäla undantag.

Deltagare från flera olika säsonger har avslöjat vad de tjänade på att vara med i programmet och summan som nämns är alltid densamma: 300 000 kronor.

Annons

– Jättemycket pengar, en årslön. Och det var ju skönt, då har man ju ett år till på sig att skriva, har Eva Dahlgren, som medverkade 2011, berättat i podcasten "Värvet".

Samtidigt berättade artisten att hon ångrade att hon var med i programmet.

– Jag trodde att det skulle vara mer musik. Men jag blev bara figuren Eva, man fick inte vara sig själv.

Carola krävde och fick dubbla arvodet för "Så mycket bättre".

Carolas krav: dubbla summan

Miss Li har också berättat att hon fick 300 000 kronor när hon var med 2012. Och Pugh Rogefeldt, som var med i samma säsong, har berättat för Aftonbladet att det var samma för alla.

– Vi fick 300 000 var, det var lika för alla, berättade Rogefeldt för tidningen och fortsatte:

– Det skulle ha blivit ett jävla liv om någon får mindre betalt och känt sig lite mindre värd, det går ju inte. Det är rätt slitigt ändå att gå på varandra tio dagar i sträck.

Annons

Förutom Miss Li och Pugh deltog Magnus Uggla, Darin, Sylvia Vrethammar, Olle Ljungström och Maja Ivarsson det året.

Det har dock inte alltid varit lika för alla deltagarna. Charlotte Perrelli, som var med 2018, har berättat i "Kändispodden" att ersättningen är individuell och när Carola var med i "Så mycket bättre" 2014 hade hon ett tydligt krav för att ställa upp.

– När de frågade om jag ville delta i ”Så mycket bättre” sa jag att de fick dubbla arvodet. Men jag har ju förmånen att jag kan göra det. Jag vet mitt värde. Man måste våga vänta in det som känns rätt och ha tillit till att det kommer att gå bra, har hon berättat för DI Weekend.

Det innebär att Carola troligtvis fick 600 000 kronor för sin medverkan.

Lisa Nilsson gjorde det för pengarna

För "Så mycket bättre"-gaget förväntas artisterna också producera och spela in sina egna tolkningar, enligt Aftonbladet. Hur mycket det kostar beror på en rad olika faktorer, som om artisten i fråga har tillgång till egen studio eller inte.

Annons

Charlotte Perrelli har berättat att hon inte fick några pengar över alls efter att hon producerat sina tolkningar. Samtidigt har Lisa Nilsson sagt att hon tackade ja till att vara med i programmet en andra gång enbart för att hon behövde få in just pengar.

– Jag gick in i det med den här lite krassa hållningen: ”Jag har förlorat alla jobb, jag måste ta det här jobbet, jag måste ha pengarna”, sa Nilsson till Aftonbladet när hon 2020 var med för andra gången – hon berättade samtidigt att hon hade jättekul när hon väl var på plats och att hon inte ville åka hem.

Plura Jonsson blev rik – på Petra Marklunds tolkning.

Tjänade 2,5 miljoner – på en låt

Pengarna som artisterna lägger på att göra sina tolkningar måste samtidigt ses som en investering. För en artist som lyckas nå ut med sina "Så mycket bättre"-låtar väntar ofta betydligt större inkomster än själva gaget för att vara med i programmet.

Annons

Det handlar dels om ersättningar när låtarna spelas i radio och tv och på Spotify men också mer jobb och större spelningar. Miriam Bryant, som slog igenom stort i säsongen 2015, har till exempel berättat att hon kunde köpa en lägenhet i Stockholm för pengarna hon drog in efter sin medverkan.

Även artister som Miss Li, Laleh och Petra Marklund ökade kraftigt i popularitet efter "Så mycket bättre".

En framgångsrik tolkning kan också innebära ett rejält klirr i kassan för originalartisten, så länge han eller hon har skrivit låten själv. Det fick Plura Jonsson erfara efter den första säsongen 2010 då just Petra Marklund fick en jättehit med Eldkvarn-låten "Kärlekens tunga", som han skrivit.

Plura har berättat för Expressen att han dragit in 2,5 miljoner kronor i royalties och ersättningar på Petra Marklunds version.

– Jag träffade Petra på Idrottsgalan över en öl och då berättade jag för henne att jag har dragit in flera miljoner på hennes låt. Det tyckte hon var bra, har han sagt till tidningen.

Jonas Gardell fick betydligt mer än de andra deltagarna i den tredje säsongen av "Stjärnorna på slottet".

Låg ersättning på slottet – bråket om Gardells pengar

I SVT:s "Stjärnorna på slottet" deltog till en början helt andra slags kändisar – äldre Dramaten-skådespelare och uppburna författare. I dag blandas ung med gammal och skådespelare med artister och komiker.

Annons

"Stjärnorna på slottet" är inte ett program som man gör för pengarna – där har det historiskt sett mer handlat om erkännandet, producenten Tina Graffman har sagt att det ska vara en ära att vara med i programmet.

I den femte säsongen deltog Ulf Brunnberg, Monica Dominique, Dan Ekborg, Marie Göranzon och Niklas Strömstedt.

De berättade då för Expressen att de fick 10 000 kronor var för sin medverkan – ett gage som Dan Ekborg tyckte var så lågt att han hämnades på SVT genom att välja dyra aktiviteter på sin dag.

– Eftersom vi inte får så mycket betalt för att vara med tänkte jag att "jag tar det dyraste alternativet". Och det var att åka helikopter, berättade han för Aftonbladet.

– Det var otroligt roligt. Men jag tror inte att det var lika roligt för SVT.

Genom åren har det annars sällan läckt ut hur mycket deltagarna i "Stjärnorna på slottet" får för sin medverkan. Med undantag för den tredje säsongen då ett bråk mellan deltagarna bröt ut efter att programmen hade sänts – ett bråk som visade att ersättningen är en förhandlingsfråga även i "Stjärnorna på slottet".

Annons

Det framkom då att Jonas Gardell hade fått 70 000 kronor för att vara med samtidigt som åtminstone Staffan Scheja, som bråkade med Gardell även i programmet, och Kjerstin Dellert fått betydligt mindre.

– Jag tycker man borde få samma ersättning, sa Kjerstin Dellert till Aftonbladet när de ojämlika gagerna avslöjades.

Gardell ska dock ha skänkt sitt gage till sin egen barnstiftelse.

Bianca Ingrosso fick 300 000 för att vara med i "Let's dance" – lillebror Benjamin fick 100 000 kronor mer.

Skiljer hundratusentals kronor i "Let's dance"

Då är de skillnaderna ändå ingenting jämfört med hur det kan se ut i "Let's dance".

TV4 har i alla år haft som standardsvar att man inte kommenterar avtal och ersättningar. Det har dock inte hindrat deltagarna från att tala vitt och brett om hur mycket eller hur lite de fått eller erbjudits för att vara med i "Let's dance".

Annons

Glenn Hysén har berättat för branschtidningen Resumé att han för drygt tio år sedan erbjöds 10 000 kronor per avsnitt för att vara med i "Let's dance". Några år senare berättade Sanna Lundell i podden "Tankar med..." att hon tackat nej flera gånger på grund av, vad hon tyckte var, dålig ersättning.

– Det var skamdåligt betalt, 50 000 för en månad. Det är inte ens en månadslön, som egenföretagare går hälften bort, det blir 25 000. Det tycker jag inte är i paritet för den exponeringen, sa hon i podden.

Andra kändisar har fått mer för att vara med i "Let's dance". Betydligt mer.

Bianca Ingrosso och Samir Badran har båda berättat att de fick runt 300 000 kronor för att vara med i programmet. Benjamin Ingrosso har berättat han fick ännu mer – 400 000 kronor.

Namnen som anses kunna locka tittare har en betydligt bättre förhandlingssituation. Kontroversielle Thorsten Flinck skulle ha varit med 2017 men stoppades av hälsoskäl – han gick då miste om en rejäl ersättning.

Annons

I podden "Öppet hjärta" berättade Flinck att han skulle ha fått 570 000 kronor och en svit på Hotel Kungsträdgården under fyra månader. Ersättningen var dock beroende på hur länge han höll sig kvar i tävlingen.

Det är i samma nivå som Marcus Schenkenberg som 2012 ska ha fått en halv miljon kronor för att ställa upp i "Let's dance".

Maria Montazami ska ha fått en av "Let's dance"-historiens högsta gager.

Montazamis rekordhöga miljonlön – flögs till USA

Maria Montazami var superhet när hon deltog i "Let's dance" 2013 och ska enligt uppgifter ha fått en rekordhög ersättning – en miljon kronor och ett specialutformat avtal som gjorde att hon vissa veckor kunde flyga hem till USA tillsammans med sin danspartner Kristjan Lootus för att kunna vara närmare sin familj.

– Det är de summorna som erbjuds om personen är attraktiv för kanalen, berättade en person med insyn i castingprocessen för Expressen – varken TV4 eller Montazami själv ville då kommentera ersättningen.

Annons

Carola, som ju krävde och fick dubbelt arvode för "Så mycket bättre", lär också ha fått ett högt gage är hon till slut ställde upp i "Let's dance" i våras. Hon är en riktig publikmagnet och har varit ett drömnamn för TV4 ända sedan "Let's dance" startade 2006.

Carola Häggkvist och Tobias Karlsson i Let's dance.

Själv har hon berättat att hon tidigare blivit tillfrågad men tackat nej i princip varje år.

– Jag har tackat nej till astronomiska gager för att vara med i "Let's dance", har Carola sagt till Aftonbladet.

Hur mycket hon fick när hon till slut tackade ja är okänt. Men erbjudandena lär inte ha blivit mindre med åren.

Annons