Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så var Bergman-skådisen Gunnel Lindbloms sista tid

24 jan, 2021, 16:00 
gunnel lindblom
Bergman- och Dramaten-skådisen Gunnel Lindblom har dött, rapporterar Dagens Nyheter. Så var hennes sista tid.
Annons
Svenska kändisar – då och nu!Brand logo
Svenska kändisar – då och nu!

En av Sveriges absolut mest meriterade skådespelare och regissörer, Gunnel Lindblom, har gått ur tiden, rapporterar Dagens Nyheter. Hon slog igenom som skådespelare på 50-talet, då hon upptäcktes av ingen mindre än Ingemar Bergman, och hon spelade i flera av hans uppsättningar på Malmö Stadsteater, bland annat tillsammans med Max von Sydow.

gunnel lindblom död ingemar bergman
Gunnel Lindblom gästade programmet Sverige! 2018. Programledare: Fredrik Önnevall.

Efter det gick samarbetet vidare till film, och det blev hela sex stycken tillsammans med den legendariske regissören. På meritlistan står bland annat Scener ur ett äktenskap av Ingemar Bergman, filmen Svält som baserats på Knut Hamsuns bok med samma namn och Fadern, baserad på August Strindbergs verk.

Gunnel Lindblom regisserade åt Ingemar Bergman

Men hennes gärning för film- och teatersverige slutade inte där. Efter över ett decennium av intensivt arbete som skådespelare gick hon över till att regissera, både på scen och i film. Samarbetet med Ingemar Bergman fortsatte, då många av teaterpjäserna på Dramaten var många gånger producerade av honom.

Annons

I hennes arbete som regissör var hon en pionjär för att lyfta fram kvinnans perspektiv, i en värld som var väldigt mansdominerad. I en intervju med Göteborgs-Posten från 2018 berättade hon om sin drivkraft.

– Gestaltning av kvinnor intresserade mig. När jag till exempel spelade en ung flicka i min egen ålder och den äldre manlige regissören sa till mig hur jag skulle le, stå och röra mig tänkte jag: Jag vet väl bättre än du hur hon rör sig och tänker… ”gubbe”. Jag ville förändra och även medverka till att man lyssnade på mina kvinnliga skådespelarkollegor, sa hon då till tidningen.

Gunnel Lindblom om relationen med Ingemar Bergman

Senare samma år fick hon Stockholms filmfestivals Achievement award, för sin långa framstående karriär inom svensk film. Då hade hon heller inga planer på att sluta jobba, och hade nyligen gjort vad hon sa skulle bli hennes sista roll på Dramaten.

Gunnel lindblom ingemar bergman
På filmfestival i Paris, 1959. Från vänster har vi Gunnel Lindblom, Jeanne Moreau, Ingemar Bergman och Bibi Andersson.

Samtidigt som priset delades ut pågick #meetoo-rörelsen som allra intensivast. I en intervju med Aftonbladet berättade hon hur Ingemar Bergmans, tidvis ifrågasatta, sätt hade dömts i ljuset av den nya synen på kvinnors rätt till sin egen kropp, och om sin egen relation med densamme.

Annons

– Herregud, då hade han väl fått på käften, kanske. Han var ju macho. Väldigt domderande, orkade inte diskuterade så mycket. Men han intresserade sig för skådespelare på ett genuint sätt som ingen annan regissör jag har träffat.

– Och han var inte den närgångna typen. Han skulle ju inte ha blivit beskylld för något tafsande.

Reportern påpekar att han blev tillsammans med många av sina skådespelare, men inte med Gunnel själv.

– Nej. Det var snarare så att han förde ihop mig med min blivande man, Sture Helander (1918-1994). Sture var hans läkare.

Gunnel gick bort sändagen den 24 januari efter en tids sjukdom, hon blev 89 år gammal.

Annons