Så var Elin Kjos sista svåra tid – sanningen följarna inte fick se

22 mar, 2023, 11:03 

Träningsprofilen Elin Kjos, älskad förebild, syster och vän, har dött i sviterna av den cancer hon diagnosticerades med för tre år sedan.

Annons

Elin Kjos var den före detta elitsimmaren som blev träningsprofil och delade med sig av sin kärlek till träning och rörelse till alla sina följare på Instagram.

Elin Kjos om sin resa: ”Jag är levande”
Elin Kjos om sin resa: ”Jag är levande”

För tre år sedan fick hon ett besked av läkarna som vände hela hennes värld upp och ner. Den ihärdiga hostan hon hade dragits med i nästan ett års tid var lungcancer. Elin var då 32 år och hade aldrig rökt en cigarett.

Läkarna hade upptäckt en tjugo centimeter stor tumör i ena lungan och hon opererades direkt. Första beskedet var att cancern var lokal och att hon skulle tekniskt sett kunna bli frisk efter cellgifter, berättade hon i en intervju med Aftonbladet.

Tuffa beskedet efter operationen

Men efter operationen fick hon det tuffaste av besked. Några veckor efter operationen upptäcktes metastaser och cancern hade spridit sig.

Annons

Som ett hårt jävla slag i magen. Helt plötsligt handlar den här fruktansvärda mardrömmen om en kamp för att ens överleva. Det finns inget botemedel för min cancerform och just nu finns det heller inga garantier för att jag ens får leva. Jag känner mig tom, skräckslagen, rädd, orolig och maktlös.” skrev hon på Instagram i samband med beskedet i maj 2020.

Det skulle bli en oerhört tuff resa för Elin. Fast besluten att klara behandlingen och kunna njuta varje minut av sitt liv fortsatte hon uppdatera sina följare om sin resa. Läkarna hade gett henne 3-6 månader att leva.

Efter två år av kamp mot sjukdomen mot alla odds kom äntligen en vändning. Tack vare en studie fick hon ta del av ett individualiserat cancervaccin och i januari 2022 kunde läkarna konstatera att cancern hade varit vilande i två månader.

Med två otroligt utmanande år i den här resan, så känns det helt magiskt att vara där jag är idag. Stark, pigg och peppad på livet. Två år med otroligt utmanande behandlingar, tuffa besked och med en på pappret situation som hela tiden gått åt helt fel håll. Tills nu.” skrev en överlycklig Elin på sin Instagram efter beskedet.

Annons

Men glädjen ändrades efter en tid till sorg. I april förra året konstaterade läkarna att cancern var tillbaka med full kraft och i september beslutade Elin sig för att gå ur studien vid Karolinska sjukhuset.

Under hela sjukdomstiden valde Elin att se ljust på livet och tro på sin egen förmåga att fortsätta vara positiv trots alla svåra besked. Det är en inställning som inspirerat många. Hon har förutom i sociala medier delat med sig av sin "resa", som hon själv kallade det, i Nyhetsmorgon, Renées Brygga, Söndagsintervjun i P1, i sitt eget TED Talk och det senaste året även i podden Systrarna Kjos, som hon drivit med sin tvillingsyster Ida.

Podden fyllde ett år

För två veckor sedan fyllde podden ett år och systrarna tackade sina trogna följare.

Det är en sån ynnest att ni varje vecka väljer att hänga med oss & vi blir ofta rörda till tårar när vi läser all fantastiska meddelanden ni skriver till oss.” skrev Elin i ett inlägg på sin Instagram.

Annons

Poddlyssnarna har fått följa systrarna genom både tuffa och lättsamma samtal om livet och när förra veckans avsnitt ställdes in på grund av Elins mående väckte det genast stor oro.

De senaste månaderna har varit tuffa och hon har med undantag av några ljusglimtar varit sängliggande med bland annat tumörfeber som symptom, har hon skrivit på Instagram. Efter ett inlägg som uppmärksammar poddens 1-årsdag upphörde inläggen från Elin.

Bland de stöttande kommentarerna återkom tre ord, "kärlek och mod", Elins eget motto. Två dagar efter att avsnittet skulle kommit ut somnade hon in på Karolinska sjukhuset, omgiven av sina nära och kära. Beskedet meddelades på hennes Instagram via systern Ida.

Sjukdomen eskalerade snabbt i slutskedet och kroppen orkade inte mer. Som hon tagit sig an denna utmaning. Med mod, styrka och kärlek till livet och de runtomkring henne. Du är enastående vår älskade Elin.

Annons