Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sambadrottning mötte salsakung

26 sep, 2007, 11:41 
Agneta Nisbeth
200 gäster var inbjudna till galamiddagen på Stockholms slott när Silvia, svensk drottning från Brasilien, välkomnade Lula da Silva, brasiliansk president på statsbesök i Sverige.
Annons

Luiz Inácio Lula da Silva är fattigpojken som blev Brasiliens president. Han är älskad i sitt hemland – och minst lika populär i Stockholm! På slottets borggård hälsades han med jubel och spontan salsadans. Det började egentligen redan när den brasilianska nationalsången spelades. Först hördes några ljusa röster sjunga med och snart gastade en hel hög med jublande brasilianare med i sången.

Silvia – drottning av Brasilien

Även drottning Silvia överöstes av brasilianarnas kärleksförklaringar och fick lyckliga kramar av dem som stod närmast. Silvia är ju på ett sätt även Brasiliens drottning! Under sina två intensiva dagar i Sverige hann presidentparet se allt från etanolbussar till designutställningen Casa Cor och prinsessan Madeleines arbetsplats vid Kungsträdgården. Men höjdpunkten var förstås den fantastiska galamiddagen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Läderskodda drabanter med bröstharnesk stampade hårt i stentrappan innan de positionerade sig utmed de äkta mattorna i Stenhallen. En minikris uppstod när hovpersonalen inte lyckades öppna de tunga dubbeldörrarna till Vita Havet.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine under statsbesöket.
Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine under statsbesöket.

De kärvade ordentligt, men Säpo ryckte in och så kunde gästerna göra entré i en lång glittrande procession. Nästa dag bjöd presidentparet på lunch på Rosersbergs slott och sedan var det dags att ta farväl. Med sig hem i bagaget hade de många glada minnen – och prins Carl Philips nyutgivna fotobok…

 

Av Jenny Alexandersson
Foto: Charles Hammarsten

Annons