Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Samtalet mellan Tilde de Paula och gästen i Efter fem får tv-tittarna att reagera: "Helt sjukt"

01 jun, 2022, 05:30 

Håller du med?

Annons
6 saker du inte visste om Tilde de Paula Eby!Brand logo
6 saker du inte visste om Tilde de Paula Eby!

Efter fem är det prisbelönta aktualitetsprogrammet som sänds på TV4, inte sällan med Tilde de Paula Eby i spetsen. Det var faktiskt hon som var med när programmet sjösattes, och har blivit lite av dess ansikte utåt.

I programmet avhandlas allt mellan himmel och jord, och Tilde är inte den som räds samtalsämnen som väcker känslor. Det är precis vad som hände under gårdagens sändning...

Tilde håller med

I studion hade Tilde bjudit in Hugo Ewald, som är faktaredaktör på Dagens Nyheter, och med sig hade han ett ämne som verkligen skulle engagera ute i stugorna.

Det handlar om en slags skröna som sprids som en löpeld på sociala medier om Sverige – internationellt. Frågan som diskuteras är det svenska folkets gästfrihet, eller rättare sagt bristen på den.

Har du minnen från att du bjöds hem till en kompis som liten, och glatt fick vänta på rummet medan kompisen åt middag med familjen? Om man ska tro det som sprids i internetforum är det precis det många svenskar varit med om, och det kritiseras starkt.

Annons

Tilde själv ställer sig i ledet.

– Man känner ju verkligen igen den här saken, att man fick vänta på kompisens rum medan de gick och käkade middag? säger hon till gästen, som inte riktigt håller med.

Reaktionerna strömmar in

Diskussionen i studion skulle visa sig ta fart även efter sändning, på TV4s Facebook-sida. Inlägget väckte nämligen oerhört mycket, och starka, reaktioner. I skrivande stund har inlägget över femhundra kommentarer, och man kan inte säga att det råder konsensus.

Vissa håller med Tilde, och ryktet, och menar att det är precis såhär det är, medan andra tycker att det är "helt sjukt."

"Uppvuxen på landet. Vi bjöd alltid kompisarna och jag åt hos dem när jag var där. Bjuder alltid barnens vänner. Allting annat vore helt sjukt." Skriver en person som inte alls känner till fenomenet.

"Min son skulle sova över hos en kompis! Då ringde hans mamma till mig och sa skicka med frukost till honom!! Då fick han stanna hemma…" Skriver en annan.

Annons

"Konstigt att vänta på rummet? Jag har då aldrig sett det så. Ibland åt man hos kompisar, ibland inte." Reagerar en tredje.

"Mina barn fick vänta hos vissa föräldrar!! Själv bjöd jag alla på mat så klart!! Många svenskar snåla!!" Konstaterar en fjärde person som blir aningen upprörd.

"Skulle skämmas ihjäl om mitt barn ständigt skulle få mat hos andra. Det är hyfs att vänta på att bli inbjuden eller att avstå. Vem är ohyfsad nog att förvänta sig mat hos någon annan." Skriver en femte person.

Ja, det verkar minst sagt vara ett ämne som upprör starka känslor – igenkänning eller ej.

Foto: TV4

Annons