Sanningen bakom Carolas avhopp från "Let's dance" – hela historien

13 jun, 2021, 07:30 
AvLinus Brännström
Carola lämnade "Let's dance" – och valde sedan att rikta hård kritik mot TV4.

Carola tackade i flera år nej till "astronomiska gager" för att ställa upp i "Let's dance".
Till slut tackade hon ja – det slutade med kaos och hård kritik mot TV4.
Här är sanningen bakom stjärnans avhopp.

Annons
Så lever Carolas expojkvän Jimmy Källqvist i dag!
Så lever Carolas expojkvän Jimmy Källqvist i dag!

Hon har alltid varit TV4:s stora drömnamn.

Ända sedan kanalens underhållningsflaggskepp kastade loss 2006 har man velat ha med Carola Häggkvist i "Let's dance". Och det är inte så konstigt – få svenskar är lika kända som Carola och frågan är om någon kändis skapat lika många rubriker genom åren.

Men stjärnan var i många år svårflörtad – något hon själv berättat om flera gånger.

"All löpsedels-hets kring programmet för å locka tittare o utslagningsprogrammen som kan bli nasty i media lockar mig ej. Inga pengar i världen heller!", skrev Carola själv på Instagram 2019 och avslöjade att hon "avböjt i alla år".

I en intervju med Aftonbladet några månader senare utvecklade hon sina tankar kring programmet.

– Jag bjuder jättegärna på mig själv. Det är kul. Men helt ärligt så skulle jag inte orka med alla skriverier. Jakten på rubriker vecka efter vecka. Och den häxjakt det skulle bli på mig i kvällstidningarna, sa Carola till tidningen och fortsatte:

Annons

– Egentligen är jag som klippt och skuren för "Let's dance". Jag hade verkligen gett järnet. Åh, vad det hade varit roligt, man blir ju euforisk av att dansa, precis som när man sjunger. Men det blir en alldeles för stor apparat kring mig som person. Jag hade inte fixat det.

Hon berättade samtidigt att hon tackat nej till stora summa pengar som hon erbjudits för att ställa upp i programmet.

– Jag har tackat nej till astronomiska gager för att vara med i "Let's dance". Det är inte grejen. Det handlar inte om pengar, sa Carola till Aftonbladet.

Vändningen – därför tackade Carola ja

Förutom skräcken för kvällstidningarnas rubriker har hon också berättat att hon haft svårt att kunna lägga den tid som krävs för att vara med i programmet – "Let's dance" är ett hårt jobb under flera månader med danstränings, repetitioner och direktsändningar.

Carola har skrivit på Instagram att om hon skulle vara med skulle hon behöva prioritera bort allt annat som hon normalt ägnar sig åt – det vill säga det artisteri som gjort henne till en av Sveriges största stjärnor.

Annons

Men så kom coronapandemin – alla konserter och evenemang ställdes in och plötsligt var hela artisteliten mer eller mindre arbetslös.

Recept.se Nyhetsbrev

Då tackade Carola plötsligt ja till TV4:s stående erbjudande om en plats i "Let's dance".

– Dels är det ju det att tajmingen nu blev väldigt rätt för mig, med tanke på jag inte kan planera några konserter, sa hon i "Nyhetsmorgon" i februari i år när hon avslöjades som en av deltagarna.

Hon berättade då också att hon såg "Let's dance" som en chans att underhålla och sprida glädje trots pandemin.

– Jag tror att det är viktigt i de här tiderna att få glädja sig över olika saker. Och att dansen faktiskt är viktig, även om du bara är själv eller med din partner eller din familj. Att som jag brukar göra med min dotter sätta på hög volym i köket och faktiskt dansa loss, sa Carola i "Nyhetsmorgon".

Troligtvis spelade också pengar en viss roll, trots allt. Även om Carola Häggkvist knappast har det dåligt ställt har hon precis som alla andra artister drabbats ekonomiskt under 2020 på grund av inställda uppdrag.

Efter att ha nobbat TV4:s inviter i många år tackade Carola till slut ja till "Let's dance".

Miljoner till största stjärnorna

En medverkan i "Let's dance" innebär en stabil inkomst under ett par månader. Exakt hur stort inkomst det handlar om är en förhandlingsfråga.

Annons

TV4 vill inte kommentera Carolas eller någon annan deltagares ersättning. Men genom åren har det läckt ut uppgifter som skvallrar om vilket spann det handlar om.

Bianca Ingrosso, som inte var en lika stor stjärna som i dag när hon medverkade, och Samir Badran ska båda ha fått runt 300 000 kronor för sin medverkan. Benjamin Ingrosso ska, enligt egen utsago, ha fått över 400 000 kronor.

Thorsten Flinck, som skulle ha varit med 2017 men stoppades av hälsoskäl, har i podden "Öppet hjärta" berättat om ersättningen han gick miste om – 570 000 kronor och fyra månader i en svit på Hotel Kungsträdgården i Stockholm.

Det är ändå ingenting jämfört med den monstersumma som Maria Montazami uppges ha fått för sin medverkan 2013 – tv-profilen Filip Hammar påstod då i sin och Fredrik Wikingssons podd att Hollywoodfrun belönades med en miljon kronor.

En siffra som bekräftades för Expressen av en person med insyn i castingprocessen kring "Let's dance".

Annons

– Det är de summorna som erbjuds om personen är attraktiv för kanalen, sa uppgiftslämnaren till tidningen.

Varken TV4 eller Montazami själv ville kommentera uppgifterna.

Då Carola har stått högst upp på TV4:s "Let's dance"-önskelista i många år är det också rimligt att tro att ersättningen hon fick för sin medverkan i årets säsong är en av de högsta i programmets historia.

Carola Häggkvist och Tobias Karlsson gjorde stor succé under veckorna i "Let's dance".

Carola stoppades av läkare efter succén

Men så levererade hon ju också. Tillsammans med danspartnern Tobias Karlsson gjorde Carola succé redan i premiärprogrammet den 20 mars – de gick ut på dansgolvet sist av alla, så klart, och fick också högst poäng av samtliga par.

– Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att det här är dansen hela Sverige har väntat på och Sverige blir inte besviket, sa juryns Dermot Clemenger i direktsändningen.

Annons

Så rullade det på – Carola skapade rubriker, hon hyllades av juryn och tippades allmänt som en av de stora favoriterna till att kamma hem glasskon.

Ända tills allt plötsligt och oväntat tog slut.

Inför kvartsfinalen kom beskedet att Carola Häggkvist hoppar av "Let's dance" av medicinska skäl. På Instagram berättade hon själv att hennes läkare ordinerat total vila på grund av utmattningssyndrom:

"Jag vill inte låta mitt naturliga driv driva mig ända in i den berömda 'väggen' med påföljd av fler skador så att jag inte kan ta mig an mina kommande uppdrag varav jag väljer att kliva av 'Let's dance-tåget' som går i en oerhört hög hastighet utan stopp för återhämtning. Jag ser det även som mitt ansvar som ensamstående förälder att ha ork kvar för mitt barn. Självklart är det ett tungt beslut men också en lättnad då jag slitit med olika slags skador sedan start. Jag behöver inte bevisa mer för mig själv eller någon annan. Och jag vill heller inte tas för givet."

Annons

Huruvida avhoppet påverkade hennes ersättning är oklart.

Thorsten Flinck har berättat att hans ersättning var beroende av hur länge han höll sig kvar i tävlingen. Om så var fallet även för Carola vill tv-kanalen inte kommentera.

"TV4 avböjer att kommentera", skriver presschefen Liv Sander i ett sms till Svensk Damtidning.

I en ny intervju riktar Carola tuff kritik mot "Let's dance".

Nya hårda kritiken: "Gick över integritetsgränsen"

Carola ersattes i kvartsfinalen av Kristina "Keyyo" Petrushina, som hade åkt ut veckan före avhoppet, och alltihop vanns sedan av Filip Lamprecht och där kunde historien ha tagit slut.

Men i en ny intervju med Aftonbladet avslöjar Carola nya detaljer om avhoppet – samtidigt som hon riktar hård kritik mot hela programmet.

Hon berättar bland annat att hela hennes kropp sa ifrån. Knät, som hon skadade redan under "Så mycket bättre"-inspelningarna 2014, var ett problem men hon säger att hon totalt var "skadad på sju ställen med munblåsor i kroppen och kunde knappt prata".

Annons

– Om man skjuter undan smärta säger till slut psyket till. Jag var tejpad över ryggen och hade svårt att andas sista lördagen. Läkaren kunde skriva ut mig från programmet redan på fredagen, men jag kände att jag både ville och orkade köra lördagen då jag visste att det var det sista jag gjorde, säger hon till Aftonbladet.

Carola säger också att även om hade kul i "Let's dance" så gillar hon inte hur programmet är uppbyggt och utformat – hon beskriver hur hon kände sig som en hamster i ett hjul.

– När premiären var över började jag lägga ihop ett och ett och insåg vad det var för format jag var med i. Det hölls nere med poäng för att det skulle bli mer telefonröster och man fick inte en dag ledigt. Även om vi tyckte det var kul var det ganska regisserat och jag började känna att det gick lite över integritetsgränsen när man skulle älta en känsla om och om igen till deras intervjumaterial. Det är ett väldigt styrt format och jag är inte den enda som har reagerat på att det är lite väl maniskt, berättar hon för Aftonbladet.

Annons