Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Jonas Wahlström på Skansen – okända frun träder fram

30 okt, 2022, 09:00 
Så ligger det till – egentligen.
Annons
Pernilla hånas efter Allsångsbeskedet: ”Inte bra!”Brand logo
Pernilla hånas efter Allsångsbeskedet: ”Inte bra!”

Det är nog ingen som missat de senaste dagarnas stora djurdrama ute på Djurgården. Den livsfarliga kungskobran Sir Väs på Skansenakvariet fick nog, och rymde under lördagen förra veckan genom en lampa.

Under söndagsmorgonen kom dock ett besked som fick hela landet att pusta ut: Sir Väs är fångad.

Men mitt i detta finns det en till, tvåbent huvudperson. Det är som ger oroliga medborgare lugnande besked om ormens flykt, och som dyker upp i rutan titt som tätt med ett exotiskt djur runt halsen.

Nämligen Skansenakvariets ägare, Jonas Wahlström.

Lyckades övertala Skansen

Den 70-åriga djurfantasten har synts i offentligheten i otaliga år. Redan som litet barn väcktes kärleken till djur, och var en hjälpreda på Skansen.

Annons

Djurparken Skansen fokuserar ju främst på Nordiska djur, som lever i skandinaviskt klimat, men tittar man i sidobyggnaden vid entrén är det en annan historia. Där ligger ju akvariet, som Jonas var med och byggde upp.

Jonas Wahlström, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på Skansen-akvariet
Många har roliga, och kanske skrämmande, minnen från Skansenakvariet. Till och med kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle har varit där!

I en intervju med Dagens Nyheter berättar man att till och med idén var hans från början. Huset skulle rivas, men han lyckades med sin övertalningskampanj och det blev början till det omåttligt populära Skansenakvariet.

Men vem är Jonas, när han inte har en boaorm runt halsen, eller en giftig spindel som klättrar längs armarna? Det berättar hans okända fru...

Sanningen om Skansen-Jonas fru Christina

Jonas är sedan många år tillbaka gift med journalisten Christina Ollén, som har ett förflutet på kvällstidningen Expressen. Tillsammans har de adopterat barnen Ana och Tito.

Annons

Christina håller sig betydligt mer i bakgrunden än Jonas. Men inte så mycket som man kan tro – då och då träder hon fram i offentlighetens ljus. Hon har nämligen skrivit flera böcker om sin make!

Först Jonas ark - eller sagan om Jonas på Skansen-akvariet och alla hans djur, 1987 och 1998 skrev paret tillsammans boken En resa i Sveriges djurparker. Hon är alltså betydligt mer framträdande och delaktig i sin makes affärer än man först kan tro!

Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström och frun Christina Ollén
Jonas och frun Christina, som också verkar vara en riktig djurfantast! Här har hon ett betydligt gulligare och ofarligare djur i famnen än Jonas brukar ha.

År 2016, i samband med djurparkens 125 års jubileum släppte Jonas ytterligare en bok, Det hände på Skansen. 125 vilda historier. Men inte var han ensam. I en intervju med Aftonbladet avslöjade han att hans fru hade ett finger med i spelet:

– Jag har dikterat och min fru har skrivit i hennes skrivarstuga på landet på Lisö utanför Nynäshamn. Vi har gjort det då och då så det har tagit några år.

Foto: TT

Annons