Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Sanningen om "Lotta" i Lotta på Bråkmakargatan – chocken 30 år senare

30 dec, 2022, 18:45 
Indra Nordemar
Så gick det sen för Lotta på Bråkmakargatan.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!Brand logo
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!

"Jag kan visst cykla!" Visst kan Lotta cykla. Ja, femåringen Lotta på Bråkmakargatan charmade hela svenska folket med sin trotsighet.

Astrid Lindgren-filmen hade premiär 1992 och kom snabbt att bli en storsuccé, men sedan försvann "Lotta". Vad hände egentligen med den unga skådespelaren? Det har nu Mauri Hermundson tagit reda på.

Den ikoniska Lotta spelas av Grete Havnedsköld, hon är i dag 36 år och håller än i dag Lotta varm om hjärtat.

– Jag känner stolthet och tacksamhet. Jag har fått vara med om så himla mycket roliga saker på grund av det, säger hon till Mauri.

Annons

Lotta på Bråkmakargatan – stora överraskningen i rutan

Det är i sista avsnittet av TV4:s "Mauri – vad hände sen", som Mauri träffar Grete, och tillsammans återvänder de till platsen där Lotta på Bråkmakargatan spelades in, där hon möts av en överraskning.

I barndomhuset i Vimmerby växte Lotta upp, och en av alla kända scener från filmen är när Lotta fyller år, och hon ligger i sin säng och väntar på att hennes föräldrar ska komma in och sjunga för henne. Den scenen bestämmer Mauri att han och Grete ska rekonstruera.

Lotta låtsas-sover i filmen... Foto: Skärmdump TV4
Annons
och familjen kommer in och sjunger. Foto: Skärmdump TV4

Men det är inte Mauri som kommer in och sjunger.

Det har gått hela 30 år sedan de se senast sågs, men när Grete ligger i sängen som Lotta, överraskas hon av film-föräldrarna som spelas av Claes Malmberg och Beatrice Järås.

– Du har vuxit sen sist. Jag också, skrattar Claes och springer fram och kramar Grete.

Film-föräldrarna Claes och Beatrice dundrar in i Lottas flickrum. Foto: Skärmdump TV4
Annons
Grete blir totalt överraskad – ett kärt återseende efter hela 30 år. Foto: Skärmdump TV4

Grete Havnedsköld valde bort kändisskapet efter Lotta

Ja, det var ett kärt återseende för familjen på Bråkmakargatan. Men i dag bor Grete på en gård med sina hästar och tre barn. Ett liv långt bort från rampljuset, vilket hon är glad att hon valde bort då hon inte trivdes med kändisskapet som följde efter Lotta.

Lotta blev nämligen inte bara en storkändis i Sverige, även i Japan blev filmen en succé.

– När jag kommer dit var det filmkameran rakt i ansiktet. De filmade varje steg jag tog. Hela den veckan var bisarr. Det var som att jag var en superkändis, berättar hon i TV4 och fortsätter:

– Jag har aldrig gillat den typen av uppmärksamhet. Det var en bra erfarenhet att få som tonåring. Så här känns det att vara superkänd. Vill du vara det? Nej.

Foto: TT

Annons