Sanningen om Petra Medes avhopp från Let's Dance: “Hela tiden misstrodd – ovärdigt”

13 mar, 2023, 10:30 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar

Därför tvingas Petra Mede lämna Let's Dance, bara en vecka innan premiär.

Annons
Petra Mede avslöjar – blev tillrättavisad av Tony Irving
Petra Mede avslöjar – blev tillrättavisad av Tony Irving

Petra Mede stod klar som programledare för årets Let's Dance, men i stället kommer hon ersättas av branschkollegan och tidigare vinnaren Kristin Kaspersen.

Beslutet kom som en chock när TV4 meddelade nyheten på lördagen, bara en vecka innan premiären av den 18:e upplagan.

Men sanningen är Petras oro har varit på tapeten länge.

Sanningen om Petra Medes avhopp

Redan i vintras var Petra tvungen att ställa in flera uppdrag. Bland annat blev hennes show 50/50 lidande för hennes ryggproblem som hon dragits med sedan 90-talet.

”På grund av problem med ryggen har jag tvingats ställa in föreställningar före jul. Jag hoppas innerligt att ni har möjlighet att flytta fram biljetterna till januari. Då lovar jag vara extra rolig”, skrev hon då på Instagram.

Annons

Men även nu är föreställningar inställda.

Och att hon nu tvingas hoppa av sina programledarroll i Let's Dance på grund av sina smärtor tyder på allvaret. Men hon har länge blivit misstrodd, av såväl läkare som personer inom underhållningsbranschen.

"Psykosomatiska besvär"

Det var som 20-åringen under en träning inför en stor balettföreställning som hon skadade sig och fick en svår kronisk ryggsmärta. I över tre år var hon mer eller mindre handlingsförlamad på grund av sin smärta, men av vården fick hon knappt någon hjälp.

– Det bemötande jag allmänt fick av vårdpersonal var rent av ovärdigt faktiskt. Hela tiden misstrodd, trots att jag haltade av smärta. En läkare frågade mig om det blev bättra av att jag haltade. Nej sa ja, det blir det väl inte. Nej då så. Du har psykosomatiska besvär. Sluta halta! uppmanade han. Jag lämnade mottagningen direkt efter det, säger Petra till Neuroförbundet.

Petra Mede och kollegan David Lindgren i Let's Dance-finalen i fjol.

Därför blev hon misstrodd

Sedan träffade hon läkaren Stefan Stråhle som gav henne det bemötandet hon länge letat efter, och fick diagnosen Segmentell rörelsesmärta (SRS). Men trots hopp från läkare blev hon misstrodd – hon fortsatte ju leverera på diverse underhållningsscener i högklackat.

Annons

– Jo jag förstår att folk tänker så men när jag programledde melodifestivalen var det nära att jag tvingades göra det i rullstol. Högklackat på scenen är min fåfänga, fast de skorna åker av så fort som möjligt efteråt, det skulle inte gå annars, säger hon.

Men nu har klackarna lagts på hyllan, då Petras ryggsmärtor tagit över.

– Jag är så oerhört ledsen över att inte kunna programleda Let’s Dance i år men hälsan tillåter det inte just nu. Jag kommer dock att sitta fastnaglad framför teven varje lördagskväll, berättar hon för TV4.

Foto: TT

Annons