Sara Danius Nobelklänning – elegant eller ett etikettsbrott?

Sara Danius Nobelfesten
En överdådig smällkaramell eller en riktig fullträff? Det har rått delade meningar om Sara Danius Nobelklänning.
Annons

Näst efter kronprinsessan Victorias Nina Ricci-klänning blev Sara Danius smällkaramell Nobelfestens stora snackis. Den orange-rosa sidenkreationen, med cape och knut runt halsen, har både fått ris och ros. I sociala medier var reaktionerna till en början mycket positiva. Man tyckte att Sara Danius var modig som vågade sticka ut och dessutom hyllade man Pär Engshedens otroliga sömnadskonst. Deckarförfattaren Camilla Läckberg publicerade till exempel en Instagram-bild på Danius dagen efter Nobelfesten med textredan “Queen” och modeprofilen Nina Campioni skriver “I ett rum fyllt av svarta kostymer – var Sara Danius”.

“En färgbomb”

“En färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar”, var Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvists kommentar.

Annons
Sara Danius Nobelfest
Sara Danius i Pär Engsheden, Nobelfesten 2018.

Men det har också funnits människor som har ifrågasatt looken. Journalisten Cecilia Hagen beskriver till exempel den cerisefärgade capen och den brandgula klänningen som “en fantastisk skapelse – med tycke av överdimensionerat nattlinne”. Hon fortsätter sin krönika med att konstatera att drottning Silvia, i sin mörkgröna sidenklänning från Georg et Arend, “inte hade en chans att konkurrera”.

Och enligt tradition bryter man ju mot Nobel-etiketten om man bär en galaklänning som sticker ut mer än pristagare och kungligheter.

Svenska Akademien har ju haft ett turbulent år och många tolkade därför klänningen som en kommentar till den senaste tidens stridigheter men Danius menade att så inte var fallet. I en intervju med SVT berättar hon istället att designern Pär Engsheden stod för idé och formgivning.

– Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel, säger Sara Danius i intervjun.

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, var inbjuden till festen som medlem i Nobelstiftelsens styrelse.

Läs mer

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

30 kommentarer till “Sara Danius Nobelklänning – elegant eller ett etikettsbrott?”

 1. Leena skriver: 17 december, 2018

  Sara Danius´ klänningen passade inte på Nobel-festen.


 2. Pia skriver: 17 december, 2018

  Om man vill sticka ut är Nobelfesten inte rätt tillfälle. Det var i synnerhet oartigt och hänsynslöst mot de två kvinnliga pristagarna.


  1. Eva H. skriver: 17 december, 2018

   Jag håller fullständigt med dig Pia ! Nobeldagen är pristagarnas dag och då är det de som ska uppmärksammas. Tyvärr sjönk Sara en aning i min aktning nu. Hennes Ego närmar sig Horaces.


  2. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 17 december, 2018

   Instämmer med Pia. Tycker dessutom att klänningen inte var speciellt vacker… Men – som Svensk D skriver, att man inte får konkurrera med kungligheterna är TRAMS!!! Ibland undrar man var tidningens journalister har fått sin utbildning. Ska bli intressant att se om ni tar in detta inlägg.


 3. Hanna skriver: 17 december, 2018

  Sara Danius har alltid velat synas och sticka ut hakan i nobelsammanhang, denna gång gick det till överdrift på bland annat kungafamiljens bekostnad enligt min mening. Dock känner jag sympati för Danius och hennes vilja att förbättra de sämre delarna av Akademien.


 4. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 17 december, 2018

  “Etikettsbrott”??? Vari låg det brottet?
  Den som försökte konkurrera ut både drottningen och kronprinsessan, var Sofia i sin pompöst majestätiska och drottninglika klänning.


  1. Pensionär skriver: 18 december, 2018

   Det är väl tur att någon ur kungafamiljen klär sig snyggt en sådan här dag. Tummen upp för Sofia.


 5. Ingrid skriver: 17 december, 2018

  Nobelfesten tillhör iförsta hand pristagarna men även deras familjer,
  Allt ljus på dem!
  Vill man knäcka den nöten ,protestera eller själv framstå som den starkt lysande stjärnan så passar andra arenor.


 6. ellinor blomquist skriver: 17 december, 2018

  Sara Danous var magnifik i sin klänning!
  Sara Danius har alltid haft Nobelklänningar som varit annorlunda!
  Saa Danius vet att föra sig-till skillnad från måga andra på denna fest,ex stickad luva till frack.

  Vad då etikettsbrott? Drottningen och kronprinsessan har brutit mot etiketten flertalet gången med bl ordensbandet direkt på huden-det är ett etikettsbrott!!


 7. Bror skriver: 17 december, 2018

  “Klänningen” passade Danius’ person alldeles förträffligt. Men på Nobelfesten hade ingen av dem att göra. Hela apparitionen förde tankarna till en dagistablå för vuxna. Här var det trots allt pristagarna som skulle stå i förgrunden.


 8. josefin skriver: 17 december, 2018

  Utomordentligt bra att SD vagade synas! Varför i all världen skulle en kvinna som sitter i Nobelstyrelsen inte fa sticka ut???? Man ma minnas att kungligheterna inte varit självskrivna gäster ( se Herman Lindkvists artiklar) under resans gang och nar de deltar sa ar de …gäster, som alla andra


 9. ATL skriver: 17 december, 2018

  Poor taste! She looked like a pinata up on the podium. I have never seen this woman smile. Pia and Leena both of you are correct.


 10. Lotta Capper skriver: 17 december, 2018

  Sticka ut ja det gör hon verkligen ser ut som en färgglad luftballong. Men när det stil elegans så fanns inget av det spelar ingen roll hur många meter siden det var. Dom kungliga är på en helt annan nivå. Detta enda nan kan säga att det var underhållande.


 11. Dorte skriver: 17 december, 2018

  Sara Danius såkaldte kjole var rent ud sagt GRIM. Den lignede affald fra Roskilde festivalen.


 12. Holger skriver: 17 december, 2018

  Sara Danius var en verklig färgklick och en rolig sådan bland pingvinerna. Hon konkurrerade inte alls mot de båda kvinnliga nobelpristagarna eller de kungliga damerna! Man kan betrakta Danius som ett utropstecken och ett viktigt sådant i Nobelsammanhanget.


  1. josefin skriver: 17 december, 2018

   det var bra uttryckt Holger!


 13. konsttanten skriver: 17 december, 2018

  Sara Danius, är helt rätt person att “sticka ut”; tillhör hennes personlighet, och jag hoppas att hon kommer att fortsätta med det. Hon har sin stil, kungligheterna har sin, samt även herrarna, och övriga.
  Det är såå typiskt svenskt att förminska, om man inte följer genomsnittet!!


 14. Surkärring skriver: 17 december, 2018

  Sara Danius får sticka ut hur mycket som helst i mellanmjölkens land. Heja Sara. Ska naturligtvis lyssna på ditt vinterprat, P1, juldagen.


  1. konsttanten skriver: 17 december, 2018

   Tack för det tipset; juldagen P1!


 15. Fröken skriver: 17 december, 2018

  Det var som en duschdraperi.


 16. ananas skriver: 17 december, 2018

  Man kan undra över orsaken till en så förfärlig och färggrann klädsel.
  Att övriga gäster inte får överglänsa kungligheterna anser jag vara trams.


 17. Liat skriver: 17 december, 2018

  I mitt tycke var klänningen och capen gräsliga. Och jag håller med de som skrivit att hon tog fokuset och glansen ifrån pristagarna.


 18. BE skriver: 17 december, 2018

  Oavsett vad man tycker om Sara Danius klänning så konkurerar en inte ut kungligheterna. Tiaror, halsband, smaffiga örhängen, ordensband, broscher, håruppsättningar, armband – på Sara syns bara ett bar mindre örhängen (inget fel i det). Så konkurrens: NEJ.
  Så ett tips: det fanns en annan färgstark kvinna i Nobelfestligheterna som jag gärna sett att mer av på bilder: Prinsessan Christina. Mycket färg också där, men i helt annat snitt.


 19. m skriver: 17 december, 2018

  Don efter person så självklart kan en dam som Danius bära en klänning som denna, inget som säger att kungligheterna måste överskina övriga damer så roligt med omväxling för en gångs skull. Snyggt eller inte är väl en smaksak som allt annat här i världen.


 20. Rivka skriver: 17 december, 2018

  Ville Pär Engsheden att hon skulle ha capen hela kväll? Kanske det hade varit fullträff om hon inte hade haft capen på sig hela tid.


  1. Hanna skriver: 18 december, 2018

   En intressant fråga, Rivka.
   Klänningen under jättecapen har inte synts i sin helhet på någon bild, säkert har intrycket blivit ett annat då. Tanken var kanske inte att capen skall sitta på hela tiden?


 21. ancibergfeldt skriver: 18 december, 2018

  Undrar vad Margareta Ribbing

  Tyckt om denna fruktanvända
  Klänning?


 22. konsttanten skriver: 18 december, 2018

  Efter 3 timmars slitsam resa, besökte jag Borås Textilmuseums vernissage av Modedesignern Balenciaga, och där visades bl a klänningar, som Danius nobelklänning var influerad av. Kunde prova både över-och nedre voluminösa klädesplagg. Mycket sevärd utställning!!


 23. Guðrún S Frederiksen skriver: 18 december, 2018

  Klart etikettsbrott, tror nog Ribbing hade tyckte så också. Klänningen föll inte i min smak (tur var det eftersom jag inte behövde ha den på) men glad var den definitift!


 24. Ankan skriver: 28 december, 2018

  Jag bara gapskrattade när jag fick syn på Sara i konserthallen……inte nog med att det på TV såg ut som hon tog upp 3 stolar, men att hon säkert hade lika vansinnigt roligt som jag.

  Always be yourself, unless you can be a unicorn…….then always be a unicorn!

  BRAVO!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar