Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sara Danius Nobelklänning – elegant eller ett etikettsbrott?

17 dec, 2018, 10:20 
Ellen Myrgård Lindén
Sara Danius Nobelfesten
En överdådig smällkaramell eller en riktig fullträff? Det har rått delade meningar om Sara Danius Nobelklänning.
Annons

Näst efter kronprinsessan Victorias Nina Ricci-klänning blev Sara Danius smällkaramell Nobelfestens stora snackis. Den orange-rosa sidenkreationen, med cape och knut runt halsen, har både fått ris och ros. I sociala medier var reaktionerna till en början mycket positiva. Man tyckte att Sara Danius var modig som vågade sticka ut och dessutom hyllade man Pär Engshedens otroliga sömnadskonst. Deckarförfattaren Camilla Läckberg publicerade till exempel en Instagram-bild på Danius dagen efter Nobelfesten med textredan “Queen” och modeprofilen Nina Campioni skriver “I ett rum fyllt av svarta kostymer – var Sara Danius”.

“En färgbomb”

“En färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar”, var Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvists kommentar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Sara Danius Nobelfest
Sara Danius i Pär Engsheden, Nobelfesten 2018.

Men det har också funnits människor som har ifrågasatt looken. Journalisten Cecilia Hagen beskriver till exempel den cerisefärgade capen och den brandgula klänningen som “en fantastisk skapelse – med tycke av överdimensionerat nattlinne”. Hon fortsätter sin krönika med att konstatera att drottning Silvia, i sin mörkgröna sidenklänning från Georg et Arend, “inte hade en chans att konkurrera”.

Annons

Och enligt tradition bryter man ju mot Nobel-etiketten om man bär en galaklänning som sticker ut mer än pristagare och kungligheter.

Svenska Akademien har ju haft ett turbulent år och många tolkade därför klänningen som en kommentar till den senaste tidens stridigheter men Danius menade att så inte var fallet. I en intervju med SVT berättar hon istället att designern Pär Engsheden stod för idé och formgivning.

– Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel, säger Sara Danius i intervjun.

Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, var inbjuden till festen som medlem i Nobelstiftelsens styrelse.

Läs mer

Foto: TT

Annons