Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias fina gest till kändiskvinnan: ”Fantastiskt”

28 okt, 2023, 22:00 
AvPer-Eric Malm
Kroppspråksexperten och skådespelaren Mi Ridell har nyligen setts i Förrädarna i TV4.
För Svensk Dam berättar hon nu också om sin relation med kungafamiljen – och när drottning Silvia bjöd henne på något egengjort.
Annons
Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Hej Mi, hur mår du i dag?

Det är toppen, jag befinner mig på en bra plats i livet. Jobbet går galant, min son som pluggar i Lund mår bra, pappa är frisk. Vad mer kan man begära?

Vad kan du berätta om TV4-programmet “Förrädarna”?

Det är en TV-lek som är en blandning mellan spelen “Cluedo” och “Maffia”. Jag var ju med i “Cluedo - en mordgåta” på TV4 redan 1996 så det var kul att få delta även i denna variant. Jag trodde att jag skulle ha nytta av mina kroppsspråksanalyser för att kunna jaga förrädarna, men när leken började var det jag som blev utvald att vara en av de tre förrädarna. Det är väldigt svårt att ljuga så det var en grannlaga uppgift i detta bitvis psykologiskt utmanande spel.

Du har haft roller i “Carmen” och “Figaros bröllop”, varför blev du inte operasångare?

Annons

Just opera var faktiskt aldrig riktigt mitt stora mål i livet. Jag höll på med teater och sång hemma i Karlskrona och ville bli skådespelerska och sångerska, men skälet till att jag sökte in på just “Nordiskt Musik Konservatorium” direkt efter gymnasiet var för att en kille som jag var kär i gjorde det (skratt). Det blev inget med honom, men jag trivdes väldigt bra. Någon hade sett mig i en komiskt opera - opera buffa - och jag fick en roll i revyn “Mulliga vitaminer” och sedan tog livet en annan vändning med mer komik än dramatik.

Mi Ridell
Mi Ridell har nyligen synts i Förrädarna på TV4 – där hon hade viss fördel av sin expertis inom kroppsspråk.

Men musiken är viktig för dig fortfarande?

Musik är en stor del av mitt liv. Jag skriver egen musik, för cello, piano och gitarr, och jag brukar ge bort visor i present till vänner. Sen så har jag varit med i “Så ska det låta” tre gånger. Efter varje program har folk blivit förvånade över att jag kan sjunga.

Annons

Hur kom du i kontakt med undercoverpolisen “Lucas Bruhn”, som du skrivit boken “Kroppen ljuger aldrig” med?

Han kontaktade mig efter en föreläsning och vi inledde ett samarbete. De senaste femton åren har ämnet ickeverbal kommunikation varit min huvudsyssla. Senast i mars så var jag en av huvudtalarna på en stor konferens om säkerhet i Prag. Jag har precis skrivit en uppföljare till första boken. Den kommer innan jul, men titeln är inte spikad riktigt ännu.

Kan man se på kroppsspråket om någon ljuger?

Det är den vanligaste fördomen faktiskt, att man ska kunna se när en människa ljuger. Det finns ingen “Pinocchio-näsa” som går att upptäcka för ett tränat öga. En gest betyder inte en sak varje gång, att en människa har armarna i kors är inte alltid ett tecken på att personen är sluten. Däremot kan en expert se om en människa utstrålar obehag eller behag och sätta det i en kontext.

Vad skulle du ägnat dig åt om du var tvungen att byta jobb i morgon?

Annons

Jag funderade på allvar på att bli läkare som ung. Det verkar vara ett intressant och varierande arbete. Jag hade betygen för att komma in på läkarlinjen och övervägde faktiskt att söka, men längtan till teatern tog överhanden. Men jag fortbildar mig ständigt. Jag har tidigare läst filosofi på universitetsnivå och i höst ska jag plugga kriminologi på distans på Mittuniversitetet.

Vad i livet ångrar du mest?

Jag är ingen ångermänniska direkt. Att inte bli bitter är en inställningsfråga. Gjort är som bekant gjort och du gör dig själv en otjänst om du ältar gamla surdegar. Lär dig att säga förlåt och gå vidare. Allt annat är helt meningslöst om jag ska vara ärlig.

Mi Ridell
Mi Ridell har träffat flera medlemmar ur kungafamiljen, berättar hon.

Hur håller du dig i form?

Jag önskar att jag kunde säga att jag går på gym, kör yoga, går ner i spagat varje morgon eller klättrar upp och ner för stup. Och jag tänker faktiskt ofta på att jag borde träna. Men jag går mycket. Jag har ingen bil och här i Stockholm är det lite si och så med kollektivtrafiken. Men benen kan man alltid lita på.

Berätta om något husdjur som betytt mycket för dig?

När jag var fem-sex år så hade vi en skotsk terrier som hette Scotty. Han var en liten ilsken kelgris och jag älskade honom över allt annat. Hans enda lilla fel var att han fes mycket.

Annons

Har du träffat någon i kungafamiljen?

Jag har haft förmånen att träffa kungafamiljen vid ett flertal tillfällen. Ett fantastiskt möte var på Öland, när vi var några som blev hembjudna till drottningen på Solliden och hon bjöd på hemmagjord flädersaft. Silvia är ett skolboksexempel på en varm, ämabel och närvarande person. Victoria har jag också träffat några gånger och hon är en härlig, levande och chosefri tjej. Hon kommer att bli en fantastisk drottning.

Namn: Mi Ridell

Född: 3 juni 1968 i Karlskrona

Bor: Stockholm, fritidshus Öland

Familj: Sonen Max

Gör: Skådespelare ocBh expert på kroppsspråk, har podcasten “Om kroppsspråk med Mi Ridell”

Aktuell: “Förrädarna” på TV4

Foto: TT

Annons