Siw Malmkvist om sin hemliga sjukdom: "Jag fick panik"

Siw Malmkvist

Siw Malmkvist har kämpat med en dold sjukdom i alla dessa år. Här berättar hon sanningen.

Svenska kändisar – då och nu!
Slå på ljud

Siw Malmkvist ska återigen välsigna oss med showmanship av världsklass. Igår blev det klart att Siw är en av deltagarna i den nya säsongen av TV4-succén Så mycket bättre.

Passande, för Siw är mest känd för det svenska folket som en sångare med ett otroligt stor låtskatt.

Siw Malmkvist sjuk – så mår hon

Siw Malmkvist

Siw Malmkvist har haft hela 40 låtar på Svensktoppen.

Men hennes liv har inte bara varit solsken och framgångar. I en intervju med Expressen har Siw berättat om hur hon i flera decennier lidit av panikångestattacker.

– Det var i samband med att jag gjorde Pippi Långstrump på Folkan. Jag hade vid ett tillfälle hela munnen full av hasselnötter och skrattade och satte nötterna i halsen. Jag fick panik och glömde att jag hade en näsa att andas genom. Efter det kom panikångesten smygande. Då jag skulle flyga tyckte jag att det var förskräckligt, sa Siw till Expressen.

Men nu upplever Siw att hon har lyckats bemästra ångesten.

– Jag började tänka på ångesten som en jäkel som satt på axeln och att jag skulle försöka vifta bort den. Jag hade "jag dör inte, det går över", som mantra medan jag andades djupa andetag genom näsan. En period satt jag alltid längst ut på biobänken för att snabbt kunna ta mig ut och få luft. Känningarna kommer då och då, men de är inte alls så besvärande som de var för 36 år sedan, sa hon till Expressen.

"Det är det värsta"

Vad är det då som ger Siw ångest? Ja, att tänka för mycket på åldrandet hjälper inte.

– Inuti är jag den person som jag alltid har varit, ända sedan 30-årsåldern. I dag finns det heller ingen mall för hur 80-åringar ska vara. För mig är 80 bara en siffra. Men det är klart att åldern gör mig medveten om att jag har kommit lite närmare slutet, det är det värsta, sa hon till Expressen.

LÄS MER: Anna Skipper lämnade Sverige utblottad – livet med nya kärleken

LÄS MER: Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades