Skådespelaren Marie Richardson: "Det är dags att städa ut det gamla"

marie richardson intervju

Marie Richardson är en av våra största och mest mångsidiga skådespelerskor. Ända sedan hon gick ut scenskolan 1985 har hon varit anställd på Dramaten och snart får vi se henne sjunga Ledinlåtar på film. Men hetast på Maries cv är nog ändå den passionerade kyssen med Tom Cruise!

Efter en lång och intensiv inspelningsperiod under våren, ser Marie Richardson fram mot sol och salta vindar vid familjens sommarhus på Västkusten. Men i år inleddes sommaren med en romantisk resa till Paris tillsammans med maken Jakob Eklund; Marie fyllde nämligen 60 år på självaste nationaldagen.

Hon var rätt belåten med att fly födelsedagen, men betonar att det inte handlar om någon ålderskris – det passade bara inte med en fest just då.

Sonen Leon gick nämligen ut gymnasiet ungefär samtidigt.

– Man kan inte ha studentmottagning och stort födelsedagskalas i samma veva säger Marie med ett förnöjsamt leende.

Marie Richardson är en av våra riktigt stora skådespelare och hon har jobbat med en mängd framstående regissörer, både på film och scen. Världsstjärnorna Ingmar Bergman och Stanley Kubrick inte minst. En åtta minuter lång filmsekvens i Kubricks Eyes Wide Shut tillhör filmhistorien, där Marie kysser Tom Cruise passionerat, förbi av sorg med fadern liggande död i rummet.

Hälsingemål trots alla år i Stockholm

Filmen kom 1999 och så här tjugo år senare ser hon faktiskt exakt likadan ut som då. Möjligen är hon ännu vackrare så här i verkligheten. Men märkligast är ändå att Marie Richardsson verkar vara helt befriad från tankar på sitt yttre, hon har fullt upp med att leva.

– Jag sover alldeles för lite och jobbar alldeles för mycket, men de sminkar mig snygg på jobbet, säger hon med ett leende.

– Men jag cyklar mycket, och det är ju bra. Jag har nog trampat en mil i dag!

Marie har kvar en gnutta hälsingemål trots alla år i Stockholm. Hon kom till huvudstaden från Ljusdal när hon började scenskolan 1982.

– Ja, dialekten kommer fram ibland. Det händer att jag hämtar lite från min egen bakgrund för att komma närmare något i en roll, som i filmen Den goda viljan och Den girige på Dramaten. Men när jag fick Skara skolscen efter gymnasiet bemödade jag mig verkligen om att slipa bort hälsingemålet, säger hon.

Marie Richardson visste redan som liten flicka att hon ville bli skådespelare. Det var hennes dröm och hon kunde inte tänka sig något annat. Föräldrarna oroade sig lite till en början för att hon inte skulle kunna leva på yrket, men gladde sig med henne när hon lyckades.

marie richardsson skärgårdsdoktorn

I succén Skärgårds- doktorn spelade Marie den frånvarande mamman Eva Steen.

Marie fick anställning på Dramaten direkt efter scenskolan och har arbetat där sedan dess, med avbrott för filmroller och gästspel på andra scener. Hon räknades till Bergmans favoriter, vilket ger henne blandade känslor i dag.

– Ingmar Bergman var extremt dominant och styrde hela teatern. Dramaten var nästan en dysfunktionell arbetsplats på den tiden, det var inte så hälsosamt.

Hon tar en klunk grönt te och fortsätter eftertänksamt:

– Jag personligen har inte känt mig utsatt, men det är ju många som ingår i arbetet kring en föreställning..

Stanley Kubrick minns hon däremot som vänlig och öppen. Inspelningen av Eyes Wide Shut var bara rolig och Marie kände sig som om hon befann sig i någons kreativa målarverkstad.

I övrigt har Marie arbetet med i stort sett alla kända svenska regissörer och skådespelare – de mest skandalomsusade också – och alltid med genuint lyckad resultat.

Hur har du lyckats överleva och dessutom behålla lusten till ditt yrke under alla dessa år?

– I grunden har jag alltid känt att jag har världens bästa jobb, det är så fruktansvärt roligt, säger hon med eftertryck och tillägger att det är ännu roligare nu

än för trettio år sedan.

– Jag har aldrig känt mig rädd eller otrygg på Dramaten eller på någon annan teater, men visst har jag ibland parerat, skrattat bort och varit diplomatisk för att arbetet skulle fungera. Men sedan finns det också många starka kvinnor på Dramaten som inspirerat mig.

Marie betonar att hon förstås välkomnar förändringen som kommit efter #tystnadtagning, att hon bildlikt fått “nya glasögon” och att hon känner sig hoppfull inför framtiden.

Och visst känns det symboliskt att det ståtliga Dramaten-huset nyligen stängde för renovering. Det är dags att städa ur det det gamla, och Marie har tömt sin gamla, väl inbodda, loge – något som känns bra.

– Jag börjar om även mentalt, förklarar hon.

Det betyder att Marie under hösten ska veckopendla till Backa teatern i Göteborg, vilket i sin tur kommer att medföra en ny dynamik i familjen. Maries make Jakob har nämligen under flera år veckopendlat till Göteborgs stadsteater, men nu är det hans tur att stanna hemma i Stockholm med sonen Leon.

Marie och Jakob blev ett par under scenskoletiden och gifte sig 2008. De har ofta talat om hur mycket de bråkar, men Marie säger ömt att de älskar varandra oerhört starkt.

– Våra duster rensar luften, som en urladdning med blixtar och dunder och sedan klarnar det upp.

Hon visar med händerna hur deras relation går i en rörelse; ihop, isär, och ihop igen.

marie richardsson jakob eklund

– Vi har roligt tillsammans, och samvaron känns fortfarande meningsfull. Till och från talar vi om att gå i parterapi, men det har vi aldrig gjort. Kanske blir det av framöver!

Även yrkesmässigt rör det på sig i Maries liv. Till jul kan vi se henne i filmen En del av mitt hjärta, en musikalisk komedi som bygger på Tomas Ledins låtar. Där sjunger Marie bland annat duett med Johan Ulveson – en lite oväntad sångduo kan tyckas. Men Marie nynnar lite på en Ledinlåt och säger att hon har ju vuxit upp med hans låtar. Det hände också att hon såg honom uppträda i Folkets park hemma i Ljusdal.

Men allra närmast ser vi henne i säsong två av tv-serien Innan vi dör, som mamma till Adam Pålssons rollfigur.

Foto: Per Arvidsson, TT

Om Marie Richardson

Gör: Skådespelare.

Född: 6 juni 1959 i Ljusdal. Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Jakob Eklund, dottern Klara, 24, sonen Leon, 19, bonusdottern Tove, 39, och bonusbarnbarn. Meriter i urval: Har spelat i över 50 Dramatenpjäser, samt i Eyes Wide Shut, Det blir aldrig som man tänkt sig, Ondskan, Skärgårdsdoktorn och Mannen som log. Aktuell: Innan vi dör säsong 2 i höst, samt julfilmen En del av mitt hjärta.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: