Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Skådespelerskan Bibi Andersson har avlidit

15 apr, 2019, 12:00 
Agneta Nisbeth
bibi andersson död ingmar bergman
Hon var en av Ingmar Bergmans största stjärnor. Skådespelarlegenden Bibi Andersson har avlidit.
Annons

Skådespelerskan Bibi Andersson har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 83 år gammal. Vi minns henne från flera av regissören Ingmar Bergmans filmer där rollprestationerna i Persona och Det sjunde inseglet lämnade avtryck på en hel nation.

Bibi Andersson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig med många succéer på både teaterscenen och filmduken. 90 roller blev det totalt och det är det inte många som kan slå! Bibi är också den skådespelerska som tagit hem flest Guldbaggar genom åren, hela fyra stycken(!).

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke i Frank­rike där hon då bodde med sin make Gabriel Mora Baeza. Tyvärr återhämtade Bibi sig aldrig riktigt från stroken och hon försvann därmed också från rampljuset.

Ingmar Bergman fick tidigt upp ögonen för Bibi Andersson

Bibi Andersson
Regissören Ingmar Bergman och skådespelaren Bibi Andersson år 1988.

Bibi Andersson debuterade redan som 15-åring i ett par reklamfilmer som en då relativt okänd Ingmar Bergman regisserade, och som man säger, resten är historia. Men innan vi såg henne i de stora Bergman-filmerna dök hon upp i komedier med Nils Poppe och Edvard Persson. Det stora genombrottet kom i filmen Sommarnattens leende, sedan följde Det sjunde inseglet och Smultronstället, alla signerade Ingmar Bergman.

Annons

Naturligtvis lockade även livet i Hollywood och Bibi reste även hon över till USA för att prova lyckan. Filmerna hon valde kanske inte var de allra bästa, men hon spelade mot några av de största stjärnorna.

nils Poppe och Bibi Andersson

Bibi fick också en stor succé i tv med serien Scener ur ett äktenskap där hon sågs tillsammans med Liv Ullman och Erland Josephson.

Vi minns henne också i serien av Arn-filmer där hon spelade en abedissa. Den rollen blev också hennes allra sista, året efter den sista filmen 2008 drabbades hon av en stroke som i slutändan också krävde hennes liv.

Förutom maken Gabriel Mora Baeza så sörjer även dottern Jenny Grede, som skådespelaren fick tillsammans med regissören Kjell Grede, sin älskade mamma.

Läs mer

Foto: TT

Annons