Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalen bekräftad – spridda klippet på kronprinsessan Victoria är en bluff

15 apr, 2024, 18:00 
Kronprinsessan Victoria
Ett fejkat klipp av kronprinsessan Victoria har fått stor spridning.
Annons

En hel uppsjö offentliga personer har råkat ut för fenomenet. Mot deras vilja dyker de upp i bluffannonser, där de används som lockbete för att dra in oanande offer i olika bedrägerier.

Victorias oväntade möte: ”Gullig!”Brand logo
Victorias oväntade möte: ”Gullig!”

Kronprinsessan Victoria dyker upp i fejkat klipp

Carola Häggkvist har rutit ifrån på Instagram och flera kändisar skrev under ett upprop som publicerades på DN Debatt.

– Bottenmärket var en annons i våras om att jag var död. Det var så man lockade in folk till bedrägerierna. Det är förstås väldigt osmakligt, men det är inte mest synd om mig, utan de som blir lurade på pengar, har tv-profilen Felix Herngren berättat för Dagens Nyheter.

Nu har även kronprinsessan Victoria drabbats, rapporterar sajten Källkritikbyrån. Vår blivande drottning förekommer i en AI-generad videosnutt publicerad av Facebook-sidan Viktiga svenska nyheter. I den gör "Victoria" reklam för vad som påstås vara en investeringsplattform.

Annons

– Kära svenska medborgare, det är med stor glädje jag delar med mig av den glada nyheten om den officiella lanseringen av investeringsplattformen Immediate edge som utvecklats tillsammans med Sveriges riksdag, säger AI-versionen av Victoria i klippet.

– Nu kan varje svensk medborgare tjäna mer än 50 000 kronor per månad från sitt eget hem genom att köpa 20 aktier till ett värde av 2 700 kronor.

Utnyttjad i miljonbluff

Danska sajten Tjekdet har granskat bluffannonserna och kommit fram att personen bakom betalat stora summor till Meta/Facebook för att sprida dem till så många som möjligt.

– Det här kan lätt bli ett tresiffrigt miljonbelopp om vi tittar på det på en global nivå. Och det säger något om omfattningen på den här bedrägerikarusellen. Det är en stor och välskött verksamhet, säger Peter Kruse, expert på cybersäkerhet, till Tjekdet.

Annons