Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalerna som skakat Lotta på Liseberg – olyckor, svek och raseriutbrott

02 jul, 2021, 12:18 
Lars Johansson
Lotta Engberg är inte bara allsång och gemyt. Det har genom åren inträffat en rad skandaler i samband med "Lotta på Liseberg".
Det blir inte gemytligare än när Lotta Engberg tar emot sina allsångssjungande gäster på Liseberg.
Men även de soligaste sammanhang har sina fläckar.
Här är de största skandalerna i programmets historia.
Annons
Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!Brand logo
Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!

ALEXANDER RYBAKS FIOLKROSS – 2010

Det var upplagt för en succékväll hos Lotta Engberg på Lisebergs stora scen. Solen sken, himlen var blå och fjolårets Eurovosion-vinnare Alexander Rybak skulle uppträda.

Göteborg 2011 06 20 Lotta på Liseberg Alexander Rybak och Lotta Engberg (c) Bobbo Lauhage / Kamerapress / IBL

Men så blev det aldrig. Under repetitionerna släppte det helt för norrmannen. Inför ett par hundra åskådare fick han ett raseriutbrott och stormade ut från scenen. Innan Alexander Rybak lämnade den häpna publiken bakom sig hade han dessutom krossat sin fiol.

– Han slog den två gånger, en gång mot en soffa. Han kändes inte med, sa ett ögonvittne till Aftonbladet.

Den stora uppmärksamheten efter segern i Moskva 2009 hade slutligen tagit ut sin rätt.

– Det var ju fullt med folk så det går inte att ljuga och säga att det inte har hänt, berättade Charlotte Perrelli för Expressen.

Annons

– Jag förstår vad han går igenom. Jag har själv gjort den resan och vet hur påfrestande det är.

Efter utbrottet försvann Alexander Rybak omedelbart till sitt hotell. Expressen träffade honom utanför:

– Vanligtvis brukar jag ställa upp på allt. Men jag orkar inte nu.

– Jag mår inte bra.

– Jag vill inte gå in på det mer än så.

Lotta Engberg höll 2013 på att tvingas byta namn på "Lotta på Liseberg" till "Lotta på Hinseberg".

ELAKA SKÄMTEN EFTER ÅTALET – 2013

2013 var ett mindre roligt år för Lotta Engberg. Hon åtalades tillsammans med artistkollegorna Martin Stenmarck och Magnus Carlssson efter misstankar att ha tagit emot svarta pengar i samband med uppträdanden.

Artistbokaren som var mittpunkten i härvan dömdes till ett år och nio månader för bokföringsbrott. Lotta Engberg och hennes kollegor nekade benhårt gällande att ha tagit emot pengar vid sidan av. Istället hävdade programledaren att hon enbart tagit emot reseersättning, fått mat vid diverse shower och en del musikutrustning.

Annons

Sångtrion friades helt i tingsrätten som ansåg att beviskravet för brott ej var uppfyllt. Det innebar dock inte att skämten kring det som hänt uteblev. En stående lustifikation blev att det var ytterst nära att "Lotta på Liseberg" hade tvingats byta namn till "Lotta på Hinseberg".

Per Andersson tvekande inte inför att kommentera Lotta Engbergs civilstatus när han gästade "Lotta på Liseberg".

SVETTHÄMNDEN OCH PER ANDERSSONS SINGELPÅHOPP – 2015

Lotta Engberg lever idag lycklig tillsammans med allas vår soldoktor Mikael Sandström. Annat var det under säsongen 2015.

Då var hon nyseparerad från tidigare maken Patrik Ehlersson. Efter två decennier tillsammans hade paret valt att gå skilda vägar. Känsligt läge med andra ord.

Men det var ingenting komikern Per Andersson valde att ta hänsyn till när han äntrade scenen. Han konfronterade omedelbart elefanten i rummet och kommenterade Lotta Engbergs nya civilstatus med följande ord:

Annons

– Hon hade planer på att släppa en skiva i höst, men nu blir det bara en singel.

Lotta Engberg skrattade inte direkt ihjäl sig åt skämtet. Istället bidade hon sin tid. Och senare i programmet kom hämnden.

Programledaren tvingade helt sonika Per Andersson att lukta på hennes sommarsvettiga skor. Båda två skrattade gott åt tilltaget och efter det grävde de ner stridsyxan.

Lasse Kronér friade till Lotta Engberg – men hon missade allt.

LOTTAS FRIERIDISS I DIREKTSÄNDNING – 2015

2015 var ett händelserikt år vad gäller "Lotta på Liseberg".

Lasse Kronér dök upp på scenen och gick plötsligt ner på knä framför nyseparerade Lotta Engberg. Men allsångsprogramledaren hade fullt fokus på annat håll och missade helt enkelt det spontana frieriet.

Först efteråt fick hon via Expressen reda på vad som egentligen hänt.

Annons

– Jag gick ned på knä och frågade lite tyst om du ville, förklarade Lasse Kronér.

– Jaha, vad svarade jag då? replikerade Lotta Engberg blixtsnabbt, sin vana trogen.

– Ja, så har det ändå äntligen hänt! Hahaha. Så nu är det officiellt, skrattade Lasse Kronér till svar.

Lotta Engberg fortsatte att skämta genom att öppna för att Lasse Kronér skulle få återkomma till programmet:

– För du, om vi ska gifta oss, ja då kan det heta "Lasse på Lotta på Liseberg", sa hon slutligen.

Lasse Berghagen ställde till med rabalder då han tackade ja till att skriva nya signaturmelodin till "Lotta på Liseberg".

LASSE BERGHAGENS VINJETTSVEK – 2015/2016

Till 2015 års säsong ville Lotta Engbeg ha en ny signaturmelodi till sitt program. Vem vände hon sig till? Jo, en annan allsångsveteran. Nämligen Lasse Berghagen som mellan 1994 och 2003 ledde föregångaren och värsta konkurrenten "Allsång på Skansen".

Annons

Han tvekade inledningsvis, men sedan skred mannen i den blåa kavajen till verket. Resultatet blev "Vi sätter färg på Liseberg" som nu varje måndag inleder TV4:s succé från Göteborg.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. För Lasse Berghagen har ju nämligen inte bara lett allsångsrivalen i SVT utan också skrivit "Stockholm i mitt hjärta" som är ett grundmurat intro på Skansen varje tisdag under sommaren. Svekdebatten var ett faktum.

Lasse Berghagen och Lotta Engberg tog det hela med ro. Och kompositören dök till och med upp på "Lotta på Liseberg"-scenen. Dessutom valde han att släppa en nyhetsbomb.

– Hon var mitt förslag när jag slutade på "Allsång på Skansen". Men det var som med allt annat olika åsikter där, berättade Lasse Berghagen för GP och fortsatte:

– Lotta har en så fin timing och känsla. Bara det när hon gick och hämtade hunden i publiken i dag.

Det blev dramatiskt värre när Dolly Style genrepade inför "Lotta på Liseberg".

DOLLY STYLES KNÄDRAMA – 2019

Redan innan 2019 års säsong hann dra igång blev det dramatiskt värre.

Dolly Style-medlemmen Vilma ”Holly” Davidsson, 21, lyckades inte riktigt bemästra de höga skorna och den coola outfiten blev hennes fall. Hon ramlade så olyckligt att hon skadade knät och det var ett tag osäkert om det skulle gå att genomföra kvällens direktsändning.

Annons

”I samband med olyckan så avbröt vi omedelbart repetitionerna och Holly fick vård av personal på plats”, skrev Jonathan Nordin, TV4:s exekutiva producent, i ett sms till Aftonbladet, och fortsatte:

”Holly har plåstrats om och hon känner sig bättre så förhoppningsvis ska inte knäskadan påverka deras framträdande i kväll. Vi hoppas så klart att det ska gå att genomföra deras nummer som planerat.”

Alla drog till slut en lättnadens suck då Dolly Style, inklusive Holly, kunde genomföra numret “Habibi” som planerat. Till såväl Lotta Engbergs som tv-tittarnas belåtenhet.

Annons