Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skarsgård-skådespelaren om missbruket: "Jag är alkoholistbarn"

01 jun, 2023, 12:30 
Vendela Lönnqvist
Skådespelaren öppnar upp sig om missbruket.
Skådespelaren öppnar upp sig om missbruket.

I en sprillans ny podcast öppnar ett av syskonen Skarsgård upp sig om alkoholmissbruket.

Annons

Tio år har gått sedan skådespelaren Gustaf Skarsgård blev nykter efter att ha kämpat med alkoholproblem sedan har var liten.

Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

I podcasten "I tolfte timmen" öppnar han upp sig om hur problematiken och missbruket började redan som ung.

Gustaf Skarsgård har varit nykter i tio år.
Gustaf Skarsgård har varit nykter i tio år.

Ser samband i missbruksproblem och klimatkrisen

Podden, som han har tillsammans med hållbarhetsexperten och nyktra alkoholisten Johan M. Reunanen som Skarsgård träffade under tolvstegsprogrammet, diskuterar missbruksproblem och klimatkrisen – något de båda anser är kopplade till varandra.

Annons

– Alla de här substitutbeteendena som vi är programmerade att springa efter, vi ska ackumulera och konsumera och ha status och allt det där; vi vill belysa att det inte funkar, och att det är riggat precis som en drog. Vi behöver bara mer och mer, säger Gustaf Skarsgård till Dagens ETC.

Att förknippa missbruk med klimatkrisen är inte alls långdraget, menar Skarsgård. Överkonsumtionen som sker på planeten och förstör vår jord är att likställa med en drog, liksom hur missbrukare är beroende av alkohol eller droger.

Gustaf Skarsgård om mammans alkoholproblem

Både Skarsgård och hans kompanjon Reunanen är föräldrar till småbarn. På frågan om de anser att det finns en koppling mellan viljan att bli frisk som missbrukare för barnens skull och viljan att rädda planeten för samma orsak, anser de att det absolut finns ett samband.

Skarsgård, som har erfarenheter av en alkoholiserad mamma, menar däremot att kärleken till sina barn inte alltid räcker till:

Annons

– Jag är alkoholistbarn och har erfarenhet av en mamma som inte lyckades sluta supa med hjälp av kärleken för sina barn. Men det var inte alls så att kärleken saknades. Det förstår man också när man får mer insyn i en beroendesjukdom.

Barn bör inte vara huvudsakliga anledningen

Barn bör inte heller vara den mest väsentliga anledningen till att ta tag i sitt missbruk, likaså klimatåtgärder.

– Om människan nu är så pass kortsiktig och egocentrisk som hon verkar vara, så är det viktigt med perspektivet att förändringen är bättre för dig. Du kommer att må bättre i en värld där profit inte styr allt, säger Gustaf Skarsgård till Dagens ETC.

Annons