Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skickar ut varning efter profilens beteende i SVT: "Är förbjudet"

14 aug, 2023, 14:00 
Samuel Björn
Kalle Zackari Wahlström
Hjälp, jag har köpt en bondgård sänder just nu sin fjärde säsong på SVT.

SVT fick stor kritik efter tilltaget i programmet.

Annons
Brita Zackari - Att umgås med Parisa en gång i veckan är KBTBrand logo
Brita Zackari - Att umgås med Parisa en gång i veckan är KBT

Just nu sänds fjärde säsongen av SVT:s serie Hjälp, jag har köpt en bondgård! Serien då vi får följa Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari på deras resa från sitt hektiska liv i storstan till ett lugnet på landet.

I serien blir det mycket kreativa lösningar i sann "Do it yourself"-anda. Efter veckans avsnitt har programmet fått stor kritik för ett av Kalles tilltag.

"Det är en katastrof"

Kalle installerade nämligen solceller på taket till parets jaktstuga.

– Det var ju sjukt lätt det här – för lätt, säger han i programmet om installationen samtidigt som han konstaterar att han inte vet någonting om att installera solceller.

I programmet varnar man tittarna från att härma tv-profilen med varningstexten ”OBS! Gör inte som Kalle kontakta en elektriker”.

Kalle Zackari Wahlström
Här hjälper Brita till med att bära upp solcellspanelerna på taket.

Trots detta har tilltaget i programmet fått stor kritik från elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin.

Annons

– Spänning, ström eller frekvens som kan nå ett värde som gör det farligt för person eller egendom bör hanteras därefter. Dessutom klättrar Kalle Zackari Wahlström omkring på taket i badtofflor och utan säkerhetslina. Bara det är en katastrof, säger Fredrik Byström Sjödin till branschtidningen Elinstallatören.

Det faktum att Kalle inte är utbildad elektriker samtidigt som han själv konstaterar att han inte vet någonting om att installera solceller gör inslaget otroligt farligt, menar Fredrik.

– Det farligaste med det här är att ström börjar gå i kretsen så snart solen skiner. En person som säger att han inte har en aning om vad han gör ska inte syssla med det. För en anläggning som producerar el gäller elsäkerhetslagen. Inkoppling av solceller är ett elinstallationsarbete.

Kritik mot SVT

Fredrik riktar stor kritik mot SVT, för att de lät detta passera med enbart en varningstext i några sekunder som avskärmande faktor.

Annons

– Det här är helt förkastligt. I vilket annat sammanhang skulle tv visa något som är förbjudet och ursäkta det med en varningstext? Till exempel låta någon utan körkort köra bilar och skriva ”gör ej detta”? Bara för att det handlar om el verkar allt vara tillåtet, säger han.

Kalle Zackari Wahlström
Varningstexten i programmet.

Emelie Persson, exekutiv producent för programmet berättar för Expressen att de också reagerade på installationen och att ”därför beslutade vi att informera med en skylt”, hon fortsätter...

”Vi uppfattade inte att det var otillåtet att installera solceller för 12 volt, som man gör på båtar och husvagnar, så därför lät vi inslaget vara kvar. Det är en gråzon med reglerna kring 12-volts-installationer för solceller, så vi bedömer att skylten i rutan är en tillräcklig åtgärd. Vi tittar närmare på detta, och visar det sig att Kalles installation är olaglig, kommer vi givetvis att vidta åtgärder”.

Annons