Sofia Rågenklints egna ord om bulimin: "Smygåt och drömde om mat"

Sofia Rågenklint

Sofia Rågenklint, programledare för "Fråga doktorn hälsa", har alltid känt sig jagad av behovet att prestera. Till slut utvecklades känslan till en ätstörning.
Svenska kändisar – då och nu!
Slå på ljud

SVT-programledaren Sofia Rågenklint, 46, gick in i väggen när hennes mamma dog i lungcancer 2019.

– Det var verkligen stopp, det bara small till, säger Sofia till Aftonbladet.

Sofia var tvungen att ändra sin livsstil för att ta sig upp. Stockholm är utbytt mot Helsingborg och hon har börjat springa. Idag mår hon bra.

Men hälsan har hon haft problem med förut. Ofta har det varit behovet av att prestera som har ställt till det för Sofia.

Sofia Rågenklint läkare varnade för hjärtinfarkt

För några år sedan sa Sofias läkare att hon riskerade att drabbas av en hjärtinfarkt. Då levde hon ett intensivt liv som mest kretsade kring jobb och prestation.

– Det var nära att jag gick in i väggen. Hjärtat började rusa och slog dubbelslag, har Sofia tidigare sagt till Expressen.

Att jobba hårt har Sofia gjort i hela sitt liv. I flera intervjuer har hon beskrivit hur hon är en "duktig flicka" som aldrig känner sig nöjd.

I unga år ledde prestationsångesten till en ätstörning, bulimi.

Sofia Rågenklints kamp mot bulimi

– Jag halkade in på det med en väninna. Vi tävlade om vem som kunde äta mest. Men vad det handlade om till slut var att döva ångest. Jag kunde äta en limpa, en kakburk och ett glasspaket inlåst på toaletten, sa Sofia till Expressen 2007.

– På slutet kunde jag inte ens stoppa in bestick i munnen utan att få kväljningar. Och jag var hela tiden rädd för att bli påkommen. Jag smygåt och drömde om mat.

I sju år, mellan 15 till 23, levde Sofia med sjukdomen. Till slut la hon in sig på en klinik. Det blev vändningen.

– Med rätt hjälp så är det faktiskt möjligt att bli helt fri från sjuka tankar och kroppshets. I dag har jag inga som helst issues gällande mat eller träning. Jag har alltid varit en godisråtta och efter det jag blev frisk har jag däremot problem med att gå upp i vikt, sa Sofia till Expressen 2018.

Sofia Rågenklint

1999 tävlade Sofia Rågenklint i "Fröken Sverige", och kom på tredje plats.

Idag lever Sofia i Helsingborg tillsammans med sin pojkvän, konstnären och den biträdande rektorn Jonas Nemert. Där fokuserar hon på sitt välmående.

– Jag skriver på något som förhoppningsvis kommer att bli en roman. Jag har verkligen inget mål att den ska vara klar då och då, men jag skriver. Det är lite självterapi också. Det är väldigt skönt att skriva, att kunna försvinna iväg åt mitt eget håll, säger Sofia till Aftonbladet.

LÄS MER: SVT-profilernas förvandling – åren efter mystiska avhoppen

LÄS MER: Suzanne Axell borta från nya "Fråga doktorn" – beslutet efter alla år

Foto: TT