Sofia Wistams sorg – efter dotterns svåra sjukdom

Sofia Wistams sorg – efter dotterns svåra sjukdom

Sofia Wistams dotter var bara ett litet barn när hon drabbades av narkolepsi till följd av vaccinet mot svininfluensan. Nu berättar hon om den svåra tiden i Sommar i P1.
Svenska kändisar – då och nu!
Slå på ljud

Tv-profilen Sofia Wistam, 54, sommarpratade för första gången under fredagen och hon lyfte ett väldigt personligt ämne då hon berättade om sin dotter Sindys narkolepsi. Det var efter att dottern vaccinerats för svininfluensan som hon drabbades av sjukdomen, och tillhör därmed gruppen på ungefär 500 personer som fick den svåra biverkningen av vaccinet.

– Många, många tårar har fällts. Min fina flicka somnade 2009 och nu är sömnen hennes eviga följeslagare och fiende, säger Sofia Wistam i Sommar i P1.

Sofia Wistam med dottern Sindy på filmpremiär 2014. I över tio års tid har dottern kämpat mot narkolepsin.

Svininfluensan bröt ut 2009, och Sindy vaccinerades för det samma år, precis som tusentals andra i Sverige. Sofia berättar för Aftonbladet att hon velat prata om det under en lång tid, men det är först nu som Sindy känt sig redo för att hennes historia ska bli känd.

– Det är en så stor grej och viktig fråga, och egentligen en stor skandal att de här barnen har hamnat i kläm. Det är väldigt viktigt att jag nu får prata och ge kraft åt det, säger hon.

Sofia Wistam: ”Det är tufft”

När man lever med den neurologiska sjukdomen narkolepsi är sömnen alltid närvarande och något som alltid kräver extra hänsyn.

– Som förälder vill man ju att ens barn ska ha perfekta liv. Man vill att de ska vara lyckliga. Jag skulle ta det här från hennes axlar i denna sekund om jag kunde. Det är tufft som förälder att inse att ens barn kommer att få det kämpigt. Och man anklagar sig själv så klart, säger Sofia till Aftonbladet.

Foto: TT