Soldoktorn avslöjar sitt förflutna med fängelset: "Jag var lite dum i huvudet"

27 apr, 2023, 09:00 
AvFelicia Plåt
Mikael Sandström
Mikael Sandström kom in på läkarhögskolan med hjälp av arbetslivserfarenhet.

Soldoktorn berättar om tiden innan han blev läkare.

Annons

Under flera år har vi sett Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 64, vara expert i TV-rutan. Han har genom flera säsongen i TV4 svarat på tittarnas frågor och sjukdomar live. Och innan han blev en känd tv-profil jobbade han som akut och narkos läkare vid Lindesberg lasarettet.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström vägrar svara på frågan om Lotta Engberg
Mikael ”Soldoktorn” Sandström vägrar svara på frågan om Lotta Engberg

Jobbade i fängelse

Men i en intervju med Hemmets journal avslöjar Mikael att han inte alltid har arbetat som doktor, då han inte hade betygen för det. Men att det alltid var hans dröm.

– Jag var lite dum i huvudet, höll jag på att säga. Jag hade inte högsta betyg i alla ämnen, bara nästan, så de räckte inte för att komma in på läkarlinjen i första omgången, säger han till Hemmets journal.

Istället jobbade han som servitör och som plit på Hall-fängelset, vilket sedan hjälpte honom att komma in på läkarlinjen. Då han kom in på grund av arbetslivserfarenhet.

Annons

"Var lite fåfäng"

Innan han hamnade på akuten så ville han egentligen jobba som sport-läkare, men förstod att hans "ego" passade bättre på intensivvården.

– Ja, ”it feels good to do good” men jag var nog samtidigt lite fåfäng. Som alla människor gillar jag ju att få en bekräftelse på vad jag gör och på en intensivvårdsavdelning får du ju det direkt. Mina beslut har effekt.

Ny bok

Nu har han lagt läkarkarriären bakom sig och fokuserar mest på tv-karriären och är även aktuell med sin nya bok "Sånt är livet: Berättelser från akuten". Men vad framtiden har att vänta vet inte Mikael ännu, men vad han vet är att han kommer fortsätta jobba.

– Jag är fortfarande frisk vad jag vet. Så det finns inget av det där att bara slå sig till ro, ta upp virkningen eller båtbyggeri, nej. Jag ska nog komma vidare, men med vad vet jag inte. Vad som ligger nära till hands är att resa runt i Västra Götaland och små städer och prata ”rolig medicin”.

Mikael Sandströms fräcka drag med Lotta – inför alla
Mikael Sandströms fräcka drag med Lotta – inför alla
Annons